Featured

Alles over 'Hacksaw Ridge'

Na tien jaar komt Mel Gibson eindelijk weer met een film.

door Jim Pedd om 21:26 in Featured
Het heeft Mel Gibson tien jaar gekost om weer een film te maken. Zijn vorige productie, Apocalypto, stamt dus uit 2006 en sindsdien was het relatief stil rond de regisseur. Met Hacksaw Ridge kruipt hij weer achter de camera. Vanaf 3 november is het resultaat van zijn werk in de bioscoop te zien. Wil je weten welke films je nog meer niet mag missen deze maand? Bekijk dan onze maandtips.

Hacksaw Ridge

Regie: Mel Gibson | Cast: Andrew Garfield (Desmond T. Doss), Teresa Palmer (Dorothy Schutte), Hugo Weaving (Tom Dos), Sam Worthington (Captain Gover), Luke Bracey (Smitty) e.a. | Scenario: Andrew Knight, Robert Schenkkan | Speelduur: 131 minuten | Genres: Biografie, Drama, Romantiek | Kijkwijzer: 16

Desmond Doss (Garfield) redde tijdens de slag om Okinawa in de Tweede Wereldoorlog 75 man zonder een wapen te dragen of af te vuren. Hij geloofde erin dat de oorlog rechtvaardig was, maar dat moorden desondanks verkeerd was en was dan ook de enige Amerikaanse soldaat in de Tweede Wereldoorlog die in de frontlinie vocht zonder wapen. Als legerarts evacueerde Doss eigenhandig meerdere gewonden uit de vuurlinie terwijl hij alles en iedereen trotseerde en zelfs getroffen werd door een granaat. Hij was de eerste wapenweigeraar ooit die de Congressional Medal of Honor kreeg.

De echte Desmond Doss

Desmond Doss heeft echt geleefd. De gebeurtenissen in deze film over zijn leven zijn dus niet zomaar uit de lucht gegrepen. Doss werd op 7 februari 1919 geboren en meldde zich in 1942 vrijwillig voor het leger. Toen hij aangemeld werd, deed hij dat voor de gehele "duur van de Oorlog of ander noodgeval, plus zes maanden".

Bij aanmelding maakte Doss een ding duidelijk: hij zou geen wapen dragen en weigerde een vijandelijke soldaat te doden. De reden: hij zevendedagsadventisten (een specifieke stroming binnen het christendom waarvan er in Nederland 5.387 zijn). Om hem tegemoet te komen, besloot men Doss een medicus te maken, waarna hij talloze levens redde. Hij kreeg uiteindelijk de Congressional Medal of Honor, om "opvallende dapperheid en onverschrokkenheid in acties boven en buiten de plicht" van de dienstplichtige.

Eerste reacties

De nieuwe film van Mel Gibson is in elk geval bij critici een succes. Op RottenTomatoes heeft de film gemiddeld een 7,6 en volgens de site keurt 92 procent van de critici hem goed. Ons eigen FT-cijfer schetst een iets minder positief beeld; hier heeft de film een 6,8. Er is verder nog geen consensus over de waarde van de film, maar critici lijken het erover eens te zijn dat de film wederom sterk bekijkt waarom mensen vechten voor hun land, in plaats van enkel bloed te tonen.

Box office prestaties

Hacksaw Ridge kostte 40 miljoen dollar om te maken. Het is de vraag in hoeverre de film dat geld terug gaat verdienen. Indicatief kunnen wellicht de reacties van critici zijn. Tijdens het filmfestival van Venetië kreeg de film een staande ovatie van tien minuten, waarmee de status als must see wel gevestigd is. Tegelijk is t enige tijd geleden dat Mel Gibson een film geregisseerd heeft, en is het beeld dat het publiek van hem heeft niet zo positief.

Verwacht wordt dan ook een niet zo groot openingsweekend. De film zou 11 miljoen dollar ophalen als deze in de Verenigde Staten in première gaat. De verwachting is dat de weken daarna het totaal in de VS naar de 37 miljoen dollar brengen. Internationaal zou dat bedrag hooguit verdubbeld worden, waarmee de film dus zo rond de 75 miljoen dollar uitkomt.

Trivia

Toen Desmond T. Doss gevraagd werd hoeveel levens hij gered had, schatte hij dat op de vijftig. Getuigen dachten echter dat hij er honderd zou hebben gered, waarop men het aantal maar op 75 gezet heeft. | De zoon van Mel Gibson, Milo, heeft een kleine rol in de film. Het is zijn debuut. | Het duurde veertien jaar om de film gemaakt te krijgen - van idee tot eindproduct.5 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Master Of Films

Avatar

Ik als Mel fan ben wel blij dat Mel weer in gratie is. Kan ik eindelijk weer eens in mijn Mel dekbed slapen zonder gek te worden verklaard. Ik ben benieuwd naar de rol van Garfield. Verder vind ik het wel sterk van Doss dat hij in het echte leven niemand wou doden in oorlogstijd. Tegenwoordig zitten gamers like me lekker Battlefield/Call of Duty om zoveel kills te maken. Verschil in contrast.

noah81

Avatar

Lijkt me weer een geweldige film va Mel Gibson.
Maar 1 van de grootste helden?
Tis maar goed dat niet iedereen dacht zoals hij want dan win je geen oorlog

SilentF0rce

Avatar

@noah81: Of wel. Als letterlijk iedereen weigert geweld te gebruiken, zal je het politiek moeten oplossen Smiley face Zou de wereld een stuk beter van worden denk ik!

noah81

Avatar

@silent force.Dat zou helemaal mooi zijn Smiley face

NieuwsFilm

meest populair