'The Butler'-regisseur Lee Daniels stoort zich niet aan 'Witte Oscars'

'The Butler'-regisseur Lee Daniels stoort zich niet aan 'Witte Oscars'

Wel aan de mensen die er over klagen.

Lee Daniels wil een punt zetten achter het geklaag over de 'Witte Oscars' van begin 2016. Toen bekend werd dat er voor de tweede keer op een rij alleen maar blanke acteurs genomineerd waren voor Beste Acteur en Actrice, maakte Jada Pinkett Smith stampei. Het creëerde een sneeuwbaleffect en velen schaarden zich achter haar. De 57-jarige Afro-Amerikaanse regisseur, verantwoordelijk voor Precious en The Butler, zei het volgende tegen de New York Times:

"Trek eropuit en voer je werk uit. "Oscars zijn zo blank!" En dus? Voer je werk uit. Laat je nalatenschap voor je spreken en stop met klagen, man. Doen we dit echt alleen maar vanwege de prijzen? Als ik er zo over dacht - dat de wereld tegen mij was - dan zou ik hier nu niet zijn. Die zeurende mensen, die denken dat ons iets verschuldigd is, vind ik onbegrijpelijk en vreselijk. Ik verwacht geen erkenning of aanvaarding van blanke Amerikanen. Ik blijf mezelf."

Daniels' Precious sleepte in 2009 zes Oscarnominaties binnen en won er uiteindelijk twee, voor Beste bewerkte scenario en Beste vrouwelijke bijrol. The Butler en The Paperboy ontvingen geen nominaties. Begin 2015 kwam het door hem ontwikkelde Empire op de buis terecht. De succesvolle serie met Taraji P. Henson en Terrence Howard trekt veel kijkers aan. Binnenkort verschijnt ook een tweede serie waaraan Daniels heeft gewerkt, Star.

NieuwsFilm

meest populair