Hollywoodvrouwen lopen mee in protestmars tegen Trump

Hollywoodvrouwen lopen mee in protestmars tegen Trump

Bekende Hollywoodsterren als Julianne Moore en Amy Schumer lopen mee om het onderwerp vrouwenrechten aan te kaarten.

Volgende week zaterdag zal er, een dag na de officiële inauguratie van de gekozen president Donald Trump, een protestmars plaatsvinden in Washington D.C. om het thema vrouwenrechten onder de aandacht te brengen. Aan deze zogenoemde "Women's March On Washington" doen ook een hele hoop bekende Hollywoodsterren mee.

Zo heeft Oscar-winnares Julianne Moore (Still Alice, Carrie) laten weten mee te lopen met de mars. Ook comédienne en actrice Amy Schumer (Trainwreck, Price Check) en Spider-Man: Homecoming-actrice Zendaya hebben laten weten van de partij te zijn, evenals andere bekende vrouwen als Jessica Chastain, Katy Perry en Madonna.

Het initiatief "Women's March On Washington" werd al een paar uur na de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen gelanceerd op Facebook. De groep maakt zich ernstig zorgen over het thema vrouwenrechten, nu Trump is verkozen tot president van het land. Met de "Women's March On Washington" hoopt de beweging een duidelijk statement te kunnen maken. Belangrijke waarden zijn volgens de groep onder andere gelijkheid en het recht op abortus. De Facebook-groep werd al snel populair en kwam zo dus ook onder de aandacht van de media en bekend Hollywood.

De Republikeinse Trump is regelmatig flink in opspraak gekomen door zijn vrouwonvriendelijke uitspraken. Een van zijn meest beruchte en bekritiseerde uitspraken is "Grab them by the pussy", welke hij deed in 2005 toen hij beweerde dat "vrouwen alles voor een man doen als hij bekend is". Beelden van deze uitspraak doken vlak voor het tweede presidentiële debat van oktober vorig jaar op en dienden dan ook als munitie voor zijn grootste opponent Hillary Clinton. Trumps seksistische opmerkingen leidden tot felle kritiek, ook afkomstig vanuit zijn eigen partij. Trump kon dan ook niks anders dan zijn excuses aanbieden en op zijn kenmerkende manier hard terugslaan richting zijn tegenstanders, wat schijnbaar effectief genoeg was.

De "Women's March On Washington" zal op zaterdag 21 januari, de eerste werkdag van president Donald Trump, door de straten trekken van Washington. De organisatie van deze vreedzame protestmars verwacht ongeveer 300.000 deelnemers, onder wie dus ook aantal bekende Hollywoodvrouwen. Samen hopen zij te bereiken dat Trump de rechten van alle vrouwen in de Verenigde Staten, net als zijn voorganger Obama, zal respecteren in zijn vier jaar durende regeerperiode. Natuurlijk kunnen mannen, die zich ook willen inzetten voor vrouwenrechten, ook gewoon meelopen met de mars.



NieuwsFilm

meest populair