Filmboek

Fraai boek - Debating Disney

Boek kijkt naar de grootste filmstudio van het moment.

door Jim Pedd om 15:19 in Filmboek
Disney is de grootste filmstudio van dit moment. Afgelopen jaar was het de eerste studio ooit die meer dan 7 miljard dollar verdiende in slechts één jaar tijd. Daarnaast had Disney maar liefst vijf films in de top tien van het jaar staan. De studio leent zich dus perfect voor een uitgebreide analyse en precies dat gebeurt in Debating Disney.

Voor hun boek hebben editors Douglas Brode en Shea T. Brode materiaal verzameld dat kijkt naar de films die de studio van de jaren dertig tot nu heeft uitgebracht. De essays bestuderen zowel animatiefilms als live-action varianten, evenals televisieprogramma's. Maar ze gaan natuurlijk veel verder dan dat, en dan vooral dieper.

Centraal staan namelijk thema's als ras, geslacht en cultuur, die volgens de schrijvers altijd een belangrijke rol hebben gespeeld in Disney-films. Zo kijkt Georgia Vraketta in haar essay ROAR naar de rol die geslacht, seksualiteit en ras speelt in The Lion King. Het is een interessant essay dat in eerste instantie vooral kijkt naar de manier waarop Disney-films vrouwen en mannen weergeeft. Daarnaast kijkt ze naar het opgroeien van mannen - in dit geval leeuw Simba - en de weergave van etnische minderheden in de film.

Vraketta is niet de enige dit een dergelijk perspectief opent op Disney-films; ook The Princess and the Frog ondergaat een soortgelijke analyse in het essay Seeing Black. Gelukkig zijn er ook wat 'positievere' blikken op de films van Disney, bijvoorbeeld in de vorm van een artikel dat kijkt naar de nieuwe manier waarop romantiek weergegeven wordt in de animatiefilms, bijvoorbeeld in Frozen.

Editors Douglas Brode en Shea T. Brode hebben voor Debating Disney een interessante balans gevonden tussen kritische essays en beschouwende artikelen. Sommige artikelen kijken namelijk vooral naar de geschiedenis van de studio Disney, of de man Walt Disney en plaatsen dat in de context van de tijd. Het is dus geen boek dat probeert negatieven te vinden in de filmstudio. Een prima boek voor de fan van filmstudio Disney, die net iets meer wil weten dan de gemiddelde filmfan.

Het boek


Debating Disney
Editing door: Douglas Brode & Shea T. Brode
Uitgeverij: Rowan & Littlefield
Aantal pagina's: 234
Release: april 2016
Druk: eerste
Taal: Engels
Uitvoering: Hardcover
ISBN: 9781442266087


2 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Ed Crane

Avatar

Gaan ze ook in op al die ouwe racistische meuk?

Master Of Films

Avatar

Wordt Song of the South ook behandeld in dat boek. Het moet wel compleet blijven hoor.

NieuwsFilm