Featured

Top 10 best verdienende films 2016

Wat nou vervolgmoeheid?

door Jim Pedd om 19:34 in Featured
Elk jaar horen we weer dat het publiek klaar is met al die vervolgfilms en dat Hollywood iets nieuws zal moeten bedenken om nog geld te verdienen. Maar net als andere jaren zien we dit jaar in de wereldwijde box office top 10 hetzelfde patroon: vervolgfilms, reboots, spin-offs en prequels blijven de best verdienende films.

Sterker nog, kijkende naar de Noord-Amerikaanse box office, zien we dat de opbrengsten hoger dan ooit liggen. Met 11,36 miljard dollar haalden studio's daar meer op dan ooit tevoren. Toch zijn er extremen te zien: afgelopen zomer kwamen er maar liefst veertien vervolgfilms uit, waarvan er slechts drie evenveel verdienden als hun voorgangers. Veel van die films werden ook matig ontvangen.

Kijken we naar de top tien wereldwijd, zien we slechts twee originele films: The Secret Life of Pets en Zootopia, twee animatiefilms die onderdeel uitmaken van de Illumination en Disney-franchises die beiden bekend staan om goed verdienende familiefilms. Verder zijn er bovenal vervolgfilms en spin-offs en producties die onderdeel uitmaken van een 'filmuniversum' die het goed hebben gedaan. Het knapste is natuurlijk de prestatie van Disney, dat met vijf films in de top tien staat, waarvan vier in de top vier. De cijfers die je ziet, zijn die tot 31 december 2016.

#10. - Rogue One: A Star Wars Story
Budget: $200 miljoen | Opbrengst: $706,1 miljoen
De nieuwste toevoeging aan de Star Wars-franchise draait pas sinds 14 december in de bioscopen, maar is nu al een gigantisch succes. Daarmee lijkt de toekomst van de franchise duidelijk: we mogen meer spin-offs verwachten, en wellicht (gezien het monstersucces van The Force Awakens) ook sagafilms. Het laat verder ook zien dat de franchise springlevend is en voorlopig elk jaar terug zal keren. Rogue One laat zien hoe een groepje rebellen de plannen van de Death Star probeert te stelen van het Keizerrijk. In Nederland verdiende Rogue One in 2016 overigens 1,7 miljoen euro, waarmee het de 35ste film van het jaar is.


#9. - Suicide Squad
Budget: $175 miljoen | Opbrengst: $745,1 miljoen
Warner Bros. wil maar al te graag het succes van Marvel herhalen met zijn DC-franchise. Daarvoor probeerde het iets nieuws, namelijk een film waarin slechteriken de helden zijn. Met wisselend succes, want kritisch gezien was David Ayers Suicide Squad geen succes. De zevende film in Nederland (5,6 miljoen euro), heeft wel al tot een spin-off geleid. Margot Robbie's Harley Quinn - een van de hoogtepunten van Suicide Squad - krijgt met Gotham City Sirens een solofilm. Ook is er een hardnekkig gerucht rond het personage van Will Smith, Deadshot. Die zou ook een eigen film krijgen, en er is nog een vervolg op Squad in de maak.


#8. - Fantastic Beasts and Where to Find Them
Budget: $180 miljoen | Opbrengst: $750,2 miljoen
De Harry Potter-franchise is een van de meest lucratieve filmreeksen in de geschiedenis. Maar met de achtste film, Deathly Hallows - Part 2, kwam er een einde aan. Warner geloofde echter in het potentieel van de reeks en bracht ons in samenwerking met J.K. Rowling een spin-off. Fantastic Beasts draait om Newt Scamander (Eddie Redmayne) die in New York enkele magische beesten moet vangen. Op de achtergrond speelt echter een veel breder verhaal, rond de opkomst van toverschurk Grindelwald (Johnny Depp). Er zijn van de #5 aan de Nederlandse box office (7,1 miljoen euro) al vier vervolgen gepland.


#7. - Deadpool
Budget: $58 miljoen | Opbrengst: $783,1 miljoen
Ryan Reynolds trok al eens eerder het kostuum van Deadpool aan, maar dat wordt door velen gezien als een gemiste kans. Het leidde ook tot het annuleren van de spin-off plannen van Fox, die pas weer nieuw leven ingeblazen werden toen een testvideo op het internet lekte en met veel enthousiasme ontvangen werd door het bredere publiek. Wereldwijd is Deadpool de nummer zeven aan de box office, in Nederland de nummer elf. Hier verdiende de film 4,7 miljoen euro. Er is overigens ook al een vervolg gepland, dat geregisseerd zal worden door David Leitch.


#6. - Batman v Superman: Dawn of Justice
Budget: $250 miljoen | Opbrengst: $873,3 miljoen
Zoals het hoort bij een filmuniversum, is Suicide Squad niet de enige DC-film die Warner uitbracht. Ook de twee iconische helden, Batman (Ben Affleck) en Superman (Henry Cavill) kregen een eigen film. Het was de eerste keer in de geschiedenis dat ze samen op het witte doek te zien waren en ook meteen het live-action debuut van Wonder Woman (Gal Gadot). Na Batman v Superman, in Nederland met een opbrengst van 3,6 miljoen euro de nummer 17 van het jaar, volgen komend jaar nog films als Wonder Woman en Justice League. Die moeten volgens de laatste berichten de kritiek op BvS ter harte nemen.


#5. - The Secret Life of Pets
Budget: $75 miljoen | Opbrengst: $875,5 miljoen
Samen met Zootopia is dit de enige andere niet-franchise film in de top tien van het jaar. Het is ook de hoogst genoteerde niet-Disney film, want The Mouse House heeft de volledige top vier in handen. The Secret Life of Pets draait om het leven van huisdieren als de baasjes weg zijn. Een stel in de steek gelaten huisdieren plannen wraak op hun voormalige baasjes en het is aan een stel trouwe dieren om hen daarvan te weerhouden. De film was in Nederland de nummer vier van het jaar, met een indrukwekkende opbrengst van 8,1 miljoen euro.


#4. - The Jungle Book
Budget: $175 miljoen | Opbrengst: $966,6 miljoen
Live-action sprookjes zijn een goudmijn. Geen wonder dus dat Disney er tientallen in ontwikkeling heeft. De meest recente in de reeks is The Jungle Book, een vrolijk en sterk gemaakte film, gebaseerd op het verhaal van Rudyard Kipling. De film vertelt het verhaal van mensenjoch Mowgli (Neel Sethi), die opgegroeid is in de jungle maar door de komst van tijger Shere Khan (Idris Elba) gedwongen terug moet reizen naar de mensenwereld. Er komt een vervolg, eveneens geregisseerd door Jon Favreau. Verder is het in Nederland de nummer twee van het jaar. The Jungle Book haalde hier 9,4 miljoen euro op aan de box office.


#3. - Zootopia
Budget: $150 miljoen | Opbrengst: $1.023,8 miljoen
Drie films waren in 2016 goed voor een opbrengst van meer dan 1 miljard dollar. Daar hoort ook Zootopia bij, net als The Jungle Book en The Secret Life of Pets een productie die kijkt naar een wereld waarin er geen mensen zijn. De dieren leven vredig samen, onder meer in een metropolis met de naam Zootopia. Maar op mysterieuze wijze veranderen er sommige dieren in bloeddorstige wezens, en is het aan konijn Judy (Ginnifer Goodwin) om de zaak op te lossen. Wereldwijd is het de nummer drie op de lijst, hier in Nederland de nummer acht. Zootopia verdiende hier 5,2 miljoen euro aan de box office.


#2. - Finding Dory
Budget: $200 miljoen | Opbrengst: $1.027,6 miljoen
Pixar-films zijn eigenlijk altijd wel goed voor hoge opbrengsten. Finding Dory, vervolg op Finding Nemo, is daar geen uitzondering op. Waar Dory (Ellen Degeneres) in de vorige film nog geen achtergrond had, komt daar met deze enige Pixar-film in de top tien verandering in. Het resultaat is een verrassend leuke film, die een aangrijpend verhaal vertelt. En dat ook nog eens omzet in box office goud. In deze wereldtoplijst staat Finding Dory op de tweede plek, in Nederland op de derde. Hier was de verdienste in totaal 8,9 miljoen euro. Het schijnt overigens dat Ellen Degeneres nu al aan het lobbyen is voor een derde film in de franchise.


#1. - Captain America: Civil War
Budget: $250 miljoen | Opbrengst: $1.153,3 miljoen
Marvel-film Captain America: Civil War is eigenlijk gewoon Avengers 2.5, gezien de aanwezigheid van alle oude en een boel nieuwe superhelden. De franchise is sterk als altijd en wint dit jaar aan de wereldwijde box office met een verdienste van 1,15 miljard dollar. Het succes van de film was aanleiding voor Marvel om regieduo Joe en Anthony Russo ook dubbelfilm Avengers: Infinity War te laten maken. Waar de film wereldwijd dus voor goud zorgde, is dat in Nederland in mindere mate het geval. Civil War was goed voor 3,8 miljoen euro en een veertiende plek op de jaarlijst.

11 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

benjamin

Avatar

Rogue One staat ondertussen al op 7 hoor.

Jim

Avatar

@Benjamin: zoals uitgelegd in de inleiding hebben deze cijfers ENKEL betrekking op 2016. Dus alle opbrengsten vanaf 1 januari zijn niet meegenomen. Anders zou je moeten wachten tot in de loop van april of mei met het publiceren van deze lijst.

SeanDeNiro

Avatar

Wat een droevige lijst.

eltorro

Avatar

Nummer 9 heeft in dit lijstje meer opgebracht dan nummer 8, misschien een typfoutje?

benjamin

Avatar

eltorro "Nummer 9 heeft in dit lijstje meer opgebracht dan nummer 8, misschien een typfoutje?"
Wellicht een typfout want BoxOfficeMojo geeft Suicide Squad een opbrengst van $745.6. Dat is eigenlijk nog altijd gigantisch veel voor zo'n zwakke bedoeling in mijn ogen maar hoe dan ook wel minder dan de beestjes van Newt.

Master Of Films

Avatar

SeanDeNiro "Wat een droevige lijst."
Maar dat is wat de kinderen van 12 willen zien :P

horizon

Avatar

Nee, dat is wat de gemiddelde bioscoop bezoeker wil zien. Die zijn niet te vergelijken met 'film-nerds' ;) die konstant hun eigen mening op internet lopen te verkondigen.

Brein8998

Avatar

Gelukkig dat Zootopia in de top 3 staat

Master Of Films

Avatar

horizon "Nee, dat is wat de gemiddelde bioscoop bezoeker wil zien."
Maar de gemiddelde bioscoop bezoeker is 12 :D bronnen: de filmnerds SeanDeNiro en Muufley. ;)

eltorro

Avatar

Best knap trouwens dat DC in het begin van hun film universum, al meteen 2 films in de box office top 10 van het jaar krijgt.

@benjamin: Zie het inderdaad op Box Office Mojo. Jammer dat je niet van de film hebt genoten, vond het op Deadpool na de beste superhelden film van dit jaar. En gezien de opbrengst gaan we gelukkig nog genoeg van dit soort superhelden films krijgen.

badhatharry2

Avatar

Is dit niet een lijst van films met de hoogste omzet?
Omzet is geen winst

NieuwsFilm