Vrouwen kregen kwart van alle tekst in films 2016

Vrouwen kregen kwart van alle tekst in films 2016

De ongelijkheid tussen man en vrouw in Hollywood gaat verder dan alleen salaris.

2016 beloofde een groot jaar te zijn voor vrouwen, met personages als Jyn Erso (Felicity Jones) in Rogue One: A Star Wars Story, Wonder Woman (Gal Gadot) in Batman v Superman: Dawn of Justice en Harley Quinn (Margot Robbie) in Suicide Squad. Maar uiteindelijk bleek de rol van al die vrouwen kleiner dan verwacht. Onderzoek van Free Code Camp laat zien dat vrouwen in films uit 2016 slechts een kwart van alle tekst kregen.

De site had een aantal interessante statistieken, zo blijkt dat in de top tien grootverdieners van 2016 slechts 27 procent van de tekst uitgesproken werd door vrouwen. Dat laat zien dat er nog altijd een grote ongelijkheid bestaat in de rol die acteurs en actrices krijgen in Hollywood-films. Opmerkelijk is dat zelfs bij films als Rogue One en Finding Dory, waarin vrouwelijke personages de hoofdrol spelen, nog maar net de helft van de tekst door een vrouw uitgesproken wordt.

Finding Dory blijkt de best scorende film op de lijst te zijn. 53 procent van alle dialoog in die film wordt door een vrouw gesproken, maar daarvan is 76 procent afkomstig van niemand minder dan Dory (Ellen Degeneres) zelf. Verder waren de personages in de Pixar-film voor 43 procent van het vrouwelijke geslacht.

Opmerkelijk genoeg scoort Rogue One het slechtst als je kijkt naar de percentages van vrouwelijke personages mét tekst. Slechts negen procent van de personages in die film is vrouw en daarin was natuurlijk de grootste rol weggelegd voor Felicity Jones als Jyn Erso. 17 procent van alle dialoog in de film werd gesproken door een vrouw en daarvan was 78 procent voor Jones.

Als je deze link volgt, kan je een precies overzicht bekijken van de top tien best verdienende films van 2016 en het exacte aantal woorden dat elk personage heeft. Het benadrukt de ongelijkheid tussen man en vrouw in Hollywood - die regelmatig onder de aandacht gebracht wordt als het bijvoorbeeld aankomt op salarissen - weer eens des te meer.



NieuwsFilm

meest populair