Alles over 'Logan'

Alles over 'Logan'

De laatste X-Men film van Hugh Jackman en Patrick Stewart.

Nog één keer schitteren Hugh Jackman en Patrick Stewart in een X-Men-film. Met Logan, vanaf donderdag 2 maart in de bioscoop, nemen zij beiden afscheid van hun rollen in de franchise. Vandaag vertellen we je alles wat je over die film moet weten, voordat je naar de bioscoop gaat. Mocht je een opfrisser willen over de films van afgelopen maand, bekijk dan onze maandtips.

LoganBekijk de afbeelding

Regie: James Mangold | Cast: Hugh Jackman (Logan), Patrick Stewart (Charles Xavier), Dafne Keen (Laura), Boyd Holbrook (Pierce), Stephen Merchant (Caliban) e.a. | Scenario: Scott Frank, James Mangold e.a. | Speelduur: 137 minuten | Genres: Actie, Drama Sci-Fi | Kijkwijzer: 16

In de nabije toekomst ontfermt een vermoeide Logan (Jackman) zich over de zieke Professor X (Stewart) in een schuilplaats op de grens met Mexico. Logan probeert zich te verschuilen voor de wereld en zijn nalatenschap. Maar als een jonge mutant op de vlucht voor duistere krachten zijn pad kruist, kan hij zich niet langer verstoppen.

Laatste keer als Logan

Sinds Hugh Jackman in het jaar 2000 de rol van Wolverine speelde in X-Men, was hij negen keer te zien als de mutant. Met Logan neemt de acteur afscheid van de rol, onder meer vanwege zijn leeftijd. En dus wilde hij iets anders doen. "We wilden iets maken dat nieuw zou voelen, fris, en uiteindelijk ook heel erg menselijk," vertelde Jackman. "Voor mij is dat de kracht van X-Men en de kracht van Wolverine, die menselijkheid en dus niet zozeer de superkrachten. Deze laatste keer dat we het personage konden verkennen, wilde ik kijken naar wie die mens was, meer dan naar wat zijn klauwen kunnen doen."

Daar kwam dan ook het idee uit voort om te kijken naar Logan met een verminderde capaciteit om te genezen. "Zijn krachten zijn afgenomen. Zijn eigen gezondheid en mentale staat zijn duister," aldus regisseur Mangold. Om het mogelijk te maken hier een kleinschalig verhaal van te bouwen, speelt het zich meer dan vijftig jaar na X-Men: Days of Future Past af. "We wilden met een knal stoppen - maar het probleem is dat zodra er steden en planeten sneuvelen, je die knal moet verdienen in plaats van alleen maar grootschaliger te worden."

Volgens Mangold en Jackman speelde daar de setting een belangrijke rol in en het meisje Laura. Logan en Professor X helpen haar in de film een belangrijke safe zone voor mutanten bereiken, en moeten haar onderweg daar naartoe beschermen tegen de sociopaat Donald Pierce.

Eerste reacties

Logan is een goed ontvangen laatste film voor Hugh Jackmans Wolverine. Op RottenTomatoes scoort de film een 8,1 op basis van 79 getelde recensies. "Hugh Jackman haalt het beste naar boven voor deze laatste film als Wolverine, met een hard, genuanceerd spel, in een gewelddadige, maar soms verrassend bedachtzame actiefilm die genreconventies weerstaat."

Box office prestaties

Dan zijn er nog de box office voorspellingen. Verwacht wordt dat Logan het beter gaat doen dan de vorige twee solofilms rond Wolverine. De film zou alleen al in de Verenigde Staten openen met een weekend van tussen de 70 en 80 miljoen dollar, om uiteindelijk daar te eindigen me teen opbrengst van 205 miljoen dollar. Wereldwijd wordt daar naar verluidt nog zo'n 300 tot 400 miljoen dollar aan toegevoegd, waarmee de film minstens boven de 600 miljoen uitkomt. Dit kan ook veel hoger uitvallen, aangezien het wel de laatste film voor Wolverine is en veel mensen er ook uit nostalgische overwegingen naartoe zullen gaan.

Trivia

Het succes van Deadpool en een lager salaris voor Hugh Jackman schijnen het mogelijk gemaakt te hebben om hier een R-Rated film van te maken. | Er is zo min mogelijk gebruik gemaakt van CGI en green screens, om het een zo echt mogelijke film te maken. | De eerste solofilm voor Wolverine waarin Patrick Stewart een grote rol heeft.



NieuwsFilm

meest populair