Alles over 'Gold'

Alles over 'Gold'

Matthew McConaughey gaat voor de derde keer in zijn carrière op zoek naar goud.

Acteur Matthew McConaughey die een niet bepaald geslaagd goudzoeker speelt. Een laatste kans voor hem in de film Gold, die vanaf 16 maart in de bioscoop draait. Vandaag vertellen we je alles wat je over die film moet weten, voordat je naar de bioscoop gaat. Mocht je benieuwd zijn welke films nog meer in de bioscoop draaien deze week en de komende weken, kan bekijk dan hier onze maandtips.

GoldBekijk de afbeelding

Regie: Stephen Gaghan | Cast: Matthew McConaughey (Kenny Wells), Bryce Dallas Howard (Kay), Corey Stoll (Brian Woolf), Toby Kebbell (Paul Jennings), Edgar Ramírez (Michael Acosta) e.a. | Scenario: Patrick Massett, John Zinman e.a. | Speelduur: 118 minuten | Genres: Avontuur, Drama, Thriller | Kijkwijzer: 6

Kenny Wells is een zakenman die dringend een nieuw succes nodig heeft. Samen met avonturier Michael Acosta (Ramírez) gaat hij op zoek naar goud in de jungle van Indonesië. Na maanden van tegenspoed stuiten de twee hedendaagse goudzoekers op iets wat niemand ooit voor mogelijk had gehouden: de grootste goudader ter wereld. Op slag worden Wells en Acosta de supersterren van Wall Street en kijkt de wereld toe hoe de twee zich wentelen in miljarden, vrouwen en feestjes. Het miraculeuze succesverhaal wekt al snel de argwaan en de jaloezie op van de Wall Street-bonzen, die Wells maar al te graag ten gronde willen richten.

Bre-X schandaal

Gold is gebaseerd op een echt verhaal, zeggen de makers. Daarom heet de hoofdpersoon Kenny Wells, waar de persoon die eigenlijk een rol speelde in het geheel David Walsh heette. Tegelijk stellen de producenten overigens dat het verhaal van deze film hier helemaal niet op gebaseerd is. Maar de gelijkenissen schijnen groot te zijn. Walsh richtte in 1989 het bedrijf Bre-X Minerals op en ging zoek naar goud in Indonesië.

Daar stelde hij gigantische hoeveelheden goud gevonden te hebben, waarmee het bedrijf meteen flink populair werd op de aandelenmarkt. Maar al vrij snel bleek dit niet helemaal te kloppen, het goud dat gevonden en getest was in laboratoria bleek samengesteld te zijn uit onder meer schilfers van sierraden. Het gevolg: een gigantisch schandaal...

Eerste reacties

Het uitgangspunt van Gold is nog best amusant, maar critici zijn niet gigantisch positief over de film. Op RottenTomatoes heeft deze gemiddeld een 5,2 op baiss van 156 recensies. "Gold heeft indrukwekkend toegewijd spel van Matthew McConaughey, maar dat is slechts een glinsterende goudklomp in een ongelijk bergje bioscoopslip."

Box office prestaties

Gold kostte zo'n 20 miljoen dollar om te maken, dus heel veel is er niet nodig om het een succes te maken. Of dat lukt is nog even de vraag, in de Verenigde Staten haalde de film tot nu toe pas 7 miljoen dollar op, terwijl die daar al anderhalve maand in de bioscoop draait. Kortom: er zal vooral internationaal meer verdiend moeten worden.

Trivia

Matthew McConaughey was erg toegewijd aan de rol die hij in deze film speelt. Hij kwam flink aan, droeg neptanden en at vrijwel elke avond pizza of cheeseburgers, dronk veel bier en milkshakes. Naar het schijnt was vooral zijn familie daar erg blij mee. | De derde film waarin Matthew McConaughey op zoek gaat naar goud, nadat hij eerder Sahara (2005) en Fool's Gold (2008) maakte. | Toen Michael Mann de film nog zou regisseren, was Christian Bale de beoogd hoofdrolspeler.



NieuwsFilm

meest populair