Arthouse

Cannes Jury bekend: met o.a. Will Smith, Park Chan-wook en Maren Ade

Pedro Almodovar voert de jury aan, met daarnaast o.a. Jessica Chastain als jurylid.

door Kaj van Zoelen om 13:30 in Arthouse
Wie zitten er in de jury voor de hoofdcompetitie van Cannes?

Pedro Almodovar is de voorzitter van de jury. Net als hem was Jessica Chastain al bekend gemaakt als jurylid. Nu is de volledige jury bekend gemaakt. Bij de Spaanse regisseur, die meerdere prijzen won in Cannes door de jaren heen maar nooit de hoofdprijs (in 1999 de regisseursprijs voor All About My Mother en in 2006 de scriptprijs voor Volver) en de Amerikaanse actrice voegen zich nu een aantal acteurs, actrices, componisten en filmmakers.

Grootste ster in de jury is ongetwijfeld Will Smith. Smith en mede-jurylid Fan Bingbing zijn mogelijk meer om hun internationale sterrenstatus gevraagd dan om het acteerwerk in films die op Cannes hebben gedraaid (hoewel Smith wel twee keer voor een Oscar werd genomineerd).

Regisseur Chan-wook Park daarentegen heeft wel een connectie met het festival - net als Almodovar won hij al meerdere een prijs in het hoofdprogramma van Cannes zonder ooit de Gouden Palm in ontvangst te mogen nemen. In 2004 kreeg hij de Grand Prix (de tweede prijs) voor Oldoby en in 2009 de Juryprijs (plek drie) voor Thirst.

Paolo Sorrentino zit in datzelfde bootje. De Italiaanse regisseur mag wel bijna altijd zijn films op Cannes in première laten gaan, meestal in de hoofdcompetitie en dus meedingend naar de Gouden Palm, maar moest het tot nu toe doen met de Juryprijs voor Il Divo in 2008.

De Duitse regisseuse Maren Ade heeft nog nooit wat gewonnen in Cannes, maar gooide daar en eigenlijk overal vorig jaar wel hoge ogen met haar meesterlijke Toni Erdmann.

Bij deze grotere namen voegen zich twee minder bekende Fransen, de regisseur/schrijver/actrice/zangeres Agnès Jaoui en de filmcomponist Gabriel Yared.

0 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

NieuwsFilm

meest populair