Featured

Alles over 'Detroit'

Aangrijpende nieuwe film van Kathryn Bigelow en Mark Boal.

door Jim Pedd om 08:53 in Featured
Een nieuwe film van het succesvolle duo Kathryn Bigelow en scenarist Mark Boal: Detroit. Genoeg reden om deze film dus uit te lichten. Vanaf donderdag draait het historisch drama in de bioscoop. Mocht je benieuwd zijn welke films nog meer in de bioscoop draaien deze week en de komende weken, kan bekijk dan hier onze maandtips.

Detroit

Regie: Kathryn Bigelow | Cast: John Boyega (Dismukes), Will Poulter (Krauss), Algee Smith (Larry), Jacob Latimore (Fred), Jason Mitchel (Carl) e.a. | Scenario: Mark Boal | Speelduur: 144 minuten | Genres: Drama, Historisch, Misdaad | Kijkwijzer: 16

Detroit speelt zich af tijdens de door rassenverschillen gedreven '12th Street rellen' die de stad Detroit in de zomer van 1967 in de ban hielden. Tijdens één van de grootste en meest dodelijke volksopstanden uit de geschiedenis kwamen destijds 43 mensen om, 189 raakten gewond en maar liefst 7.200 werden gearresteerd. De film zoomt in op één specifiek incident dat tijdens de rellen plaatsvond in het Algiers Motel. Daar worden drie Afro-Amerikaanse burgers doodgeschoten door de (blanke) politie van Detroit, de staatspolitie en leden van de National Guard. De Afro-Amerikaanse beveiliger Melvin Dismukes (Boyega) raakt bij het incident betrokken en lijkt geheel machteloos wanneer hij door de blanke betrokkenen wordt aangewezen als de moordenaar.

Het verhaal samenstellen

De gebeurtenissen in Detroit zijn welbekend, maar over het incident waar Bigelow op inzoomt, is meer te vertellen. Daarom besloot Boal, vijftig jaar na de gebeurtenissen, interviews te organiseren. Hij sprak samen met zijn team van onderzoekers tientallen mensen die aanwezig waren tijdens de rellen, en specifiek het incident bij het Algiers Motel. Ze spraken niet alleen mensen die ook echt aan het rellen waren, maar ook mensen die in de buurt van het motel woonden, de politie en het leger.

Tussen alle getuigenissen, bevond zich ook die van Larry Reed (die in de film gespeeld wordt door Algee Smith). Hij was de zanger van de band The Dramatics en bleef een avondje slapen in het hotel, tezamen met zijn goede vriend Fred Temple (Latimore), "Larry raakte verzeild in een echt misdaadverhaal," aldus Boal. "En dat heeft de rest van zijn leven veranderd. Precies dat moest voor mijn gevoel de ruggengraat van de film vormen." En zo geschiedde.

Eerste reacties

Detroit is wederom een succes voor regisseur Kathryn Bigelow. Op RottenTomatoes heeft de film een gemiddelde van 7,5 en is 82 procent van de critici positief. "Een essentiële dramatisering van een tragisch hoofdstuk uit de geschiedenis van de Verenigde Staten, dat onthutsende connecties met het heden toont."

Box office prestaties

Het budget van Detroit bedroeg bijna 35 miljoen dollar. Om winstgevend te zijn, is er dus niet zoveel nodig. In de Verenigde Staten - waar de helft van de opbrengst terug naar de studio vloeit - staat de film al op 16,7 miljoen dollar. Internationaal gaat deze pas nu in première en is het de verwachting dat Kathryn Bigelow een prima box office succes heeft gemaakt.

Trivia

Regisseur Kathryn Bigelow en scenarist Mark Boal maakten eerder samen The Hurt Locker (2008) en Zero Dark Thirthy (2012). Voor die eerste wonnen ze een Oscar (voor de beste film), die tweede werd genomineerd in diezelfde categorie. | John Boyega kreeg de kans om Melvin Dismukes te ontmoeten, de man die hij nu speelt, en de rellen echt meemaakte. | Er waren meer overlevenden van de rellen op de set, waaronder Julia Hysell.0 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

nieuwslaatste nieuws

meest populair