Waarom (die-hard) fans 'Star Wars: The Last Jedi' haten

Waarom (die-hard) fans 'Star Wars: The Last Jedi' haten

Het ging toch behoorlijk anders dan verwacht / gehoopt.

Walt Disney heeft het met Star Wars: The Last Jedi weer voor elkaar weten te krijgen. Komende maanden en eigenlijk tot december 2019 zal het internet weer uitpuilen met allerlei ideeën over het volgende en naar verluidt allerlaatste deel in de Skywalker-sagareeks. Er zijn namelijk behoorlijk wat vragen na Rian Johnsons The Last Jedi. Acht hiervan bekeken we gisteren al. Maar er schijnt ook "haat" te zijn richting het achtste deel. Hieronder de belangrijkste redenen waarom bepaalde fans dit deel niet hoog hebben zitten.


LET OP: HIERONDER SPOILERS!!

De humor
Veel fans die de film hebben gezien vinden dat Lucasfilm (lees Walt Disney) te veel humor hebben verwerkt in Episode 8. Er wordt zelfs een vergelijking gemaakt met de films van Marvel Studios waarin humor een belangrijke rol speelt. En humor zit er zeker in de film. Aan het begin is er een merkwaardige scène waarin Oscar Isaacs Poe Dameron in contact staat met een leider van de First Order; en dit komt inderdaad nogal onverwacht, aangezien het verzet aan de afgrond van verwoesting staat. En zo volgen er meer momenten met opvallende humor.

Snoke
Ondanks dat we niet weten wie Andy Serkis' Supreme Leader Snoke is, zien we verhoudingsgewijs weinig van de leider die in Star Wars: The Force Awakens zo bombastisch werd gepresenteerd. En dit is volgens fans raar, aangezien Snoke een enorm opvallend uiterlijk heeft en daarom meer diepgang en een achtergrondverhaal verdient. Toch werd er gekozen voor een snel afscheid. Mogelijk keert Snoke in Episode IX op een of andere manier terug. In de wereld van Star Wars worden dit soort zaken ook wel eens exclusief toegelicht in boekvorm. Van boeken zijn er veel meer dan films.

Rey is "niemand"
In The Force Awakens verblijft Rey (Daisy Ridley) op de planeet Jakku in de hoop dat haar ouders haar komen halen. Dit komt een paar keer terug in de film, zonder resultaat. Een bijzonder slimme zet van Lucasfilm, aangezien dit leidde tot flink wat speculatie over wie haar ouders zouden zijn. In The Last Jedi wordt via Kylo Ren (Adam Driver) duidelijk dat haar ouders "niemand" zijn en dat zij daarmee ook maar "niemand" is. Volgens velen een bijzondere teleurstelling, volgens andere juist een prima invalshoek. Het slotstuk moet namelijk het einde vormen van de Skywalker-saga. Vooralsnog leven alleen de personages Kylo Ren en Leia (Carrie Fisher) nog. Alleen de slechterik zal op zeker terugkeren in IX.

Casino-bezoek
De missie van Finn (John Boyega), Rose Tico (Kelly Marie Tran) en BB-8 op de planeet Canto Bight wordt eveneens fors bekritiseerd. De missie zou namelijk bijzonder onnodig zijn en ook weinig toevoegen aan het plot. De rol van de codebreaker / DJ, gespeeld door Benicio Del Toro, was daarbij onduidelijk en het geheel deed teveel denken aan de irritante scènes uit de prequel-trilogie. En zo hadden fans nog veel meer kritiek op het snelle avontuur op Canto Bight.

Leia in de ruimte
Een opmerkelijk moment in The Last Jedi is dat Leia Organa de ruimte in wordt geblazen als haar shuttle wordt geraakt. De kijker verwachtte hiermee ook de dood van het personage, zeker gezien het overlijden van actrice Carrie Fisher eind 2016. Maar er gebeurde iets anders. Leia gebruikte de force om terug te keren naar de shuttle en de situatie te overleven. De mogelijk meest opmerkelijke scène wordt nu al de "Leia Poppins-scène" genoemd.

Luke en het lichtzwaard
Aan het begin van The Last Jedi ontmoeten Rey en Luke (Mark Hamill) elkaar. Rey overhandigt "de laatste Jedi" het lichtzwaard van zijn vader Anakin. Luke kijkt ernaar, herkent het zwaard en schrikt. Vervolgens gooit hij het lichtzwaard over zijn schouder een klif af. Deze soort van humoristische scène was een wat andere invulling dan de fans hadden verwacht. Een blije reactie werd uiteraard niet verwacht, maar de wijze waarop het gebeurt vinden de fans te gemakkelijk. Het was het wachten niet waard, zeg maar, na de pauze van 2 jaar sinds de slotscène van The Force Awakens.


Ga na welke acht vragen er zijn na het zien van The Last Jedi.


NieuwsFilm

meest populair