Blu-ray

Blu-ray review 'Dunkirk' - de bioscoopsensatie van dit jaar!

Samen met Blade Runner 2049 uiteraard.

door Bram de Groot om 16:09 in Blu-ray
Regie: Christopher Nolan | Cast: Fionn Whitehead (Tommy), Mark Rylance (Mr. Dawson), Tom Hardy (Farrier), Kenneth Branagh (Commander Bolton), Jack Lowden (Collins) e.a. | Speelduur: 106 minuten | Bioscooprelease: 20.07.2017 | Recensie: 4 sterren

Na de Batman-films en blockbusters als Inception en Interstellar koos de geliefde filmmaker Christopher Nolan voor een uitdaging: een film over de tweede wereldoorlog. En opnieuw is zijn missie geslaagd. Met Dunkirk leverde de regisseur - nog altijd op zoek naar een Oscar - een waar bioscoopspektakel af. Met indrukwekkende beelden en een waanzinnig geluid knalt de film daadwerkelijk van het scherm. Duidelijk één van de toppers van 2017.

In het $100 miljoen kostende Dunkirk zijn honderdduizenden Britse en geallieerde soldaten omsingelt door vijandelijke oprukkende Duitse troepen in het Franse plaatsje Duinkerken. Gevangen op het strand met hun rug naar het Kanaal staan ze voor een onmogelijke situatie als de Blitzkrieg van de Duitse Wehrmacht dichterbij komt.

Warner Home Video bracht Dunkirk - goed voor ruim $525 miljoen wereldwijd - onlangs op Blu-ray schijf. Hieronder een blik op de uitgave, inclusief de bonusmaterialen.


Discs 2 x Blu-Ray | Retail release: december 2017 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.2 : 1 en 1.78 : 1) | Geluid: Engels DTS-H 5.1 | Ondertitels: Nederlands, Engels | EAN: 5051888227770 | Ook verkrijgbaar op: Dvd | Met dank aan: Warner Home Video

De twee Blu-ray schijven van Dunkirk zitten vastgeklikt in een standaard Blu-ray keepcase. De hoes maakt niet gelijk duidelijk welk bonusmateriaal de schijven bevatten. Verderop meer hierover.

Beeld

De fans van IMAX mogen tevreden zijn met deze uitgave, aangezien de IMAX-beelden (1.78:1) bewaard zijn gebleven en is gemengd met de standaard weergave (2.20:1). Iets dat regisseur Nolan eiste; de bioscoopversie op schijf. Het beeld ziet er dan ook voortreffelijk uit; haarscherp, enorm veel detail en een mooie weergave van de grauwe, bijna benauwende kleuren. Een topschijf van een topfilm op dit vlak.

Geluid

Het grootste minpunt voor de liefhebber van de meest optimale geluidstrack is de meegeleverde geluidstrack. Er is namelijk geen Dolby Atmos terug te vinden. Warner Bros. houdt het voor deze uitgave op een standaard DTS-HD geluidstrack. Maar dit is niet zonder reden. Ook nu speelt de keuze van de regisseur een doorslaggevende rol. En echt ontevreden kunnen de audiofielen niet zijn. Het geluid dendert namelijk uit de surround speakers en de subwoofer! Je moet van goeden huize komen als je je niet door de muziek en het geluid van de bommen en de spitfires laat beïnvloeden. Heerlijk!

Bonusmateriaal

Warner heeft een zeer mooi aantal featurettes op de bonusschijf gezet. Deze gaan - zoals eerder in de Blu-ray preview aangegeven - over de belangrijke hoofdstukken uit de film; aan land, op zee en in de lucht. Ook is er overzicht van de complete realisatie. Hieronder wat je kunt verwachten:

Creation: In deze featurettes wordt er vooral gekeken naar de complete realisatie van het oorlogsdrama. Er zijn vier featurettes, met de titels Creation: Revisiting the Miracle, Creation: Dunkerque, Creation: Expanding the Frame en Creation: The In-Camera Approach.

Land: Drie featurettes gaan over de scènes op het land / strand, met de titels Land: Rebuilding the Mole, Land: The Army On the Beach en Land: Uniform Approach.

Air: Met een belangrijk aandeel voor Tom Hardy waren er ook flink wat pakkende scènes te zien in de lucht. Met de titels Air: Taking to the Air en Air: Inside the Cockpit krijgen we te zien hoe deze scènes zijn gerealiseerd.

Sea: Er blijkt ook veel tijd te hebben gezeten in de realisatie van de scènes op zee. Er zijn namelijk vijf featurettes: Sea: Assembling the Naval Fleet, Sea: Launching the Moonstone, Sea: Taking to the Sea, Sea: Sinking the Ships en Sea: The Little Ships.

Conclusion: De laatste twee titels gaan vermoedelijk over onder meer de post-productie, met de titels Conclusion: Turning Up the Tension en Conclusion: The Dunkirk Spirit.

Topper van 2017!

Dunkirk is een van de indrukwekkendste bioscoopervaringen van het jaar. Voor wie een uitgediept verhaal verwacht zit bij deze echter wel mis. De film speelt vooral in op het gevoel van de personages, middels pakkend beeld en een stevig, soms behoorlijk zenuwslopend geluid. De thuisversie moet dan ook op het grootste scherm gekeken worden, met het geluid op 10. Hieronder die teaser trailer uit augustus 2016 van de bioscoopsensatie van dit jaar (uiteraard samen met Blade Runner 2049):7 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Sunspot

Avatar

WAs het gewoon niet, gaat om oorlog, nee, laat maar, hoef het niet meer te zien.

De gemiddelde documentaire is beter dan dit, maar dat is vaak zo.

Grote fout is PG13 of zo, is een oorlogsdrama, er hoort gewoon bloed bij, stukken aan lichaamsdelen...

Uiteindelijk teleurstellend, zo teleurstellend.

benjamin

Avatar

Sunspot "gaat om oorlog, nee, laat maar, hoef het niet meer te zien.(....)Uiteindelijk teleurstellend, zo teleurstellend."
Dus je was teleurgesteld in een film die je (op basis van z'n genre) niet hoefde te zijn. Hoe werkt dat precies?

Goku32

Avatar

Nou dat vind ik ook wel mee vallen. Zo goed was die nou ook weer niet

Sunspot

Avatar

Haha, ja, vaag getypt inderdaad :D

John Mor

Avatar

De flop van het jaar is accurater... Mijn maaginhoud maakt de omgekeerde beweging als ik er aan terug denk!

benjamin

Avatar

Had sowieso al hoge verwachtingen gezien de naam Nolan en die zijn wat mij betreft opnieuw zeker ingelost. Topfilmpje en ik sluit mij aan bij het artikel in het idee dat dit bij de toppers van 2017 hoort.

FILM BOY

Avatar

De een vind hem fantastisch, de ander is teleurgesteld. Als je van te voren al een film verwachte waarin de bommem en granaten je om de oren vliegen en lichaam uit elkaar gerukt worden en het bloed alle kanten op vliegt; dan snap ik dat je teleurgesteld bent. Persoonlijk vind ik dit de beste film van het jaar (9/10).
Waar ik dan weer zeer teleurgesteld in ben is de covers van zowel de Nederlandse DVD, Blu-ray als 4K UHD: alweer die verschrikkelijke Franse titel. Persoonlijk heb ik de Duitse Steelbook gekocht.

Topfilm!

NieuwsFilm

meest populair