Algemeen

Vraagtekens bij langetermijneffect superheldenfilms

James Gunn reageert op kritiek Jodie Foster.

Beste filmliefhebber,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt. Dit vinden wij jammer, want FILMTOTAAL is dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Graag willen we je vragen een uitzondering te maken voor FILMTOTAAL. Hoe je dat moet doen lees je hier.

M.v.g FT

door Bram de Groot om 11:11 in Algemeen
Niet alle filmmakers zijn gelukkig met de wijze waarop Hollywoodstudio's de bioscoopzalen vullen met uiteenlopende film-universa, en dan vooral de reeksen rond superhelden. Zo ook Oscarwinnares Jodie Foster (The Silence of the Lambs, The Accused). Tegenover The Telegraph deed ze haar beklag:


"Naar de film gaan is tegenwoordig als naar een pretpark gaan. Studio's maken slechte content om aantrekkelijk te zijn voor de massa en de aandeelhouders. En dat is niet goed. Nu wordt er winst gemaakt, maar je verruïneert de toekomst. Het verwoest de kijkgewoonte van het Amerikaanse publiek en uiteindelijk de rest van de wereld. Ik wil geen films van $200 miljoen maken over superhelden." - Jodie Foster

Guardians of the Galaxy-regisseur James Gunn was er via Twitter snel bij om een reactie te geven. Hij vindt dat Foster "op een ouderwetse manier naar films kijkt." Hij geeft haar wel gelijk dat grote spektakelfilms niet altijd tot nadenken leiden, maar er zijn wel degelijk uitzonderingen volgens Gunn. "De meeste studio franchisefilms zijn zielloos en dat is echt een gevaar voor de toekomst van films." Volgens Gunn moeten de blockbusters met "visie en gevoel" gemaakt worden. Gunn schrijft overigens lovende woorden over Foster en respecteert het verschil van inzicht.

Foster blijkt overigens gelijk te hebben als het gaat om de aantrekkingskracht van superheldenfilms. In de States eindigden de zes grote superheldenfilms allen in de Noord-Amerikaanse Box Office Top 10 van 2017. Wereldwijd was Spider-Man: Homecoming de financieel hoogst scorende superheldenfilm. In 2018 krijgen we maar liefst tien superheldenfilms te zien.

16 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

benjamin

Avatar

Soms vraag ik mij af wat mensen denken dat in een alternatieve wereld waarin superheldenfilms niet zo overal vertegenwoordigd waren dan weer wel zou gaan scoren. Alsof het doelpubliek van die films dan wel allemaal massaal zou gaan kijken naar de gemiddelde A24-productie.

Sunspot

Avatar

Tja, de films zijn vaak luchtig, je kan er met iedereen heen gaan.

Ik kijk drama's en andere 'diepere' films liever thuis, alleen kan ik me ook echt concentreren erop.

Kijk vaak ook na het thuis zien van films op het web of ik het wel goed begrepen heb, plot en dergelijk, altijd leuk wanneer je het goed hebt.

Als je bijvoorbeeld met een groep gaat, dan is de kans groot dat de beslissing wordt gemaakt om naar de blockbuster of in ieder geval meer actievolle films te gaan.

Bios is perfect voor horror, scif-fi actie.

Upriser

Avatar

Zeikerd. Er wordt zat geproduceerd en dit scoort nu goed. Deal with it.

ridjieddo

Avatar

Filmtotaal "Nu wordt er winst gemaakt, maar je verruïneerd de toekomst. [/spoiler] taalfoutje
[quote=Jodie Foster] Ik wil geen films van $200 miljoen maken over superhelden."
Je mag zoveel willen, Jodie.

Master Of Films

Avatar

En ik heb liever dat er een gemiddelde superheldenfilm komt naast een gemiddelde A24-productie. Voor elk wat wils plus ik geloof dat er genoeg ruimte is voor alle soorten en maten filmproducties.

ThomasOMalley

Avatar

Tja, kwestie van supply and demand toch? Niet altijd leuk, maar er worden gelukkig nog steeds jaarlijks veel kwalitatief goede films geproduceerd. Om dan af en toe lekker hersenloos naar een superheldenfilm te kijken vind ik persoonlijk dan wel lekker.

chazillionair28

Avatar

Ik mis eigenlijk de kleurrijke films uit de jaren 90 om eerlijk te zijn. Daar zag je zo nu en dan blockbuster voorbij komen zoals titanic, independence day etc maar het waren vooral niet al te hoog kostende vermakelijke films.

Goku32

Avatar

Ze heeft gelijk naar de biscoop gaan doen we alleen nog maar voor superhelden films. Andere films redden het bijna niet meer tegen films met superhelden er in. Want die blijven het goed doen, als je een Director bent dan kan je beter een film maken van een superhero in Hollywood want dan heb je zoiezo succes aan de biscoop. Andere films redden het niet meer als ze in de zelfde periode draaien dan een superhelden film . Dat vind ik wel jammer

LMF

Avatar

De harde wereld van vraag & aanbod. Mijn theorie: de meeste bioscoopbezoekers zijn mensen die een niet-uitdagende job hebben, en intussen voortdurend impulsen krijgen vanaf hun smartphone om zichzelf entertained en wakker te houden. Ze zijn het gewoon geworden om overspoeld te worden door snelle acties en kleuren als entertainment, en zullen dan ook daar voor kiezen bij hun vrijetijdsbestedingen zoals een bioscoopbezoek. Als ze willen nadenken, lezen ze wel een boek of discussiëren ze met familie en vrienden over de zwaarheid van het leven.

Het is de trieste wereld van vandaag. Maar ik geloof ook dat mainstream cinema tegelijk fun en doordacht kan zijn. Maar die balans zie ik zo zelden...

benjamin

Avatar

Goku32 "Ze heeft gelijk naar de biscoop gaan doen we alleen nog maar voor superhelden films. Andere films redden het bijna niet meer tegen films met superhelden er in. "
Jij kunt toch wel een beetje overdrijven hoor - de vier films die in 2017 het miljard haalden waren geen superheldenfilms en ook daarnaast had je nog een paar goed scorende films waarin geen superhelden te zien waren.

Master Of Films

Avatar

Goku32 "Andere films redden het niet meer als ze in de zelfde periode draaien dan een superhelden film ."

Oh nee hoor. Neem b.v. de boxoffice van het 1e december weekend. Daarin zien we o.a. Wonder, Lady Bird & Three Billboards Outside Ebbing Missouri die toch wel goed doen. 3 kleine films in een top 10. Alsof de top 10 alleen maar bestaat uit blockbusters (waar superhelden films ondervallen).

Artificialis

Avatar

Veel superheldenfilms zijn qua drama, actie, verhaal, muziek, cast en algemene kwaliteit gewoon erg goed geworden. Deze films afdoen als ''slechte content'' is volstrekt onterecht.

ntt

Avatar

Vind het wat kort door de bocht van mevrouw foster!! Ze is een talentvolle actrice, maar deze reactie vind ik eentje van de te hoge toren blazen!! Alsof comicmovies alles kapot maken! Er komt anders genoeg uit, zoals hierboven al meermaals aangesproken wordt! Een ander voorbeeld: Oscars voor beste speelfilm, acteur/actrice. Anybody...? Juist dat 1ste beeldje moet nog komen. En dat zal de komende jaren ook niet gebeuren. Vind het veel erger dat er ineens iedereen een filmuniversum wil creëren!! Maar dat komt door die hoogbejaarde chefs die geen afstand kunnen nemen van hun geliefde kantoortjes. Daar zou ze eens kritiek op moeten uiten, ipv haar collega’s zo in een hoekje te zetten!!

poptasi

Avatar

Ga zelf tegenwoordig maar door de weeks ipv het weekend want irriteer me mateloos aan mensen die A. niet van hun telefoon kunnen blijven en B mensen die de hele film lopen te kletsen
Blijf lekker thuis zitten denk ik dan voordat je mij avond komt verzieken
Hou zeker van Blockbusters maar hou ook wel naar films met een goed verhaal en diepgang

Barnes

Avatar

Productie kwaliteit is zeer goed met hoge budgetten. Daarentegen begint het wel eenheidsworst te worden. Ben benieuwd hoe lang het duurt voordat het publiek ze moe wordt. Valt me tot nu nog mee .

nieuwslaatste nieuws

meest populair