Vraagtekens bij langetermijneffect superheldenfilms

Vraagtekens bij langetermijneffect superheldenfilms

James Gunn reageert op kritiek Jodie Foster.

Niet alle filmmakers zijn gelukkig met de wijze waarop Hollywoodstudio's de bioscoopzalen vullen met uiteenlopende film-universa, en dan vooral de reeksen rond superhelden. Zo ook Oscarwinnares Jodie Foster (The Silence of the Lambs, The Accused). Tegenover The Telegraph deed ze haar beklag:


Bekijk de afbeelding"Naar de film gaan is tegenwoordig als naar een pretpark gaan. Studio's maken slechte content om aantrekkelijk te zijn voor de massa en de aandeelhouders. En dat is niet goed. Nu wordt er winst gemaakt, maar je verruïneert de toekomst. Het verwoest de kijkgewoonte van het Amerikaanse publiek en uiteindelijk de rest van de wereld. Ik wil geen films van $200 miljoen maken over superhelden." - Jodie Foster

Guardians of the Galaxy-regisseur James Gunn was er via Twitter snel bij om een reactie te geven. Hij vindt dat Foster "op een ouderwetse manier naar films kijkt." Hij geeft haar wel gelijk dat grote spektakelfilms niet altijd tot nadenken leiden, maar er zijn wel degelijk uitzonderingen volgens Gunn. "De meeste studio franchisefilms zijn zielloos en dat is echt een gevaar voor de toekomst van films." Volgens Gunn moeten de blockbusters met "visie en gevoel" gemaakt worden. Gunn schrijft overigens lovende woorden over Foster en respecteert het verschil van inzicht.

Foster blijkt overigens gelijk te hebben als het gaat om de aantrekkingskracht van superheldenfilms. In de States eindigden de zes grote superheldenfilms allen in de Noord-Amerikaanse Box Office Top 10 van 2017. Wereldwijd was Spider-Man: Homecoming de financieel hoogst scorende superheldenfilm. In 2018 krijgen we maar liefst tien superheldenfilms te zien.

NieuwsFilm

meest populair