Algemeen

Black Panther de best verdienende superheldenfilm in Amerika

T'Challa is niet alleen koning van Wakanda, maar ook van de box-office...

door Wouter Drummen om 12:09 in Algemeen
Iedereen heeft nu wel door dat Black Panther gigantisch goed scoort, zowel bij de filmcritici als de gewone bioscoopgangers. De Marvel film haalt ook zowat overal goede punten en breekt record na record en heeft er nu weer eentje gehaald; het is de best verdienende superheldenfilm aller tijden in Amerika.

Black Panther opende erg sterk maar ook in de weken daarna bleef de superheldenfilm prima presteren en dankzij de slechts matige concurrentie wist de film nog heel wat miljoentjes binnen te harken. Marvel films doen het vrijwel altijd sterk aan de box-office, maar weinig mensen zullen verwacht hebben dat de film zo succesvol zou zijn; met zijn (tot nu toe) opgehaalde 631 miljoen dollar in de States is Black Panther de Avengers voorbij, die destijds net iets meer dan 623 miljoen dollar wist binnen te halen.

Het zal interessant worden om te zien hoe lang Black Panther dit enorme succes kan doorzetten; Jurassic World (652,2 miljoen dollar) en misschien zelfs Titanic (659,3 miljoen dollar) zijn dan nog wel in te halen. Wereldwijd staat Black Panther nu op een 1,237 miljard: als de superheldenfilm nog zo'n 40 miljoen weet te verdienen gaat hij Beauty and the Beast en Frozen voorbij en zal dan in de top 10 van de best verdienende films aller tijden staan.

De verwachting is echter dat nieuwkomers zoals Spielberg's Ready Player One en andere goed onthaalde films zoals A Quiet Place wel eens roet in het eten zouden kunnen gaan gooien. En wie weet, wordt Black Panther's record anders binnenkort alweer verbroken door Marvel's grootste en duurste film ooit; Avengers: Infinity War.

51 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Frietgezicht

Avatar

Door de huidskleur. Net als Wonder Woman een succes was doordat er een vrouw de hoofdrol speelt.
Beide geen topfilms.

Over 10 jaar krijgen we een superheldenfilm met een Japanse lilliputter die alle records verbreekt.

Master Of Films

Avatar

^Hopelijk heeft deze Japanse lilliputter maar 1 been, is doof aan het worden, heeft de ziekte van Crone opgelopen en spreekt naast Japans ook nog een menig woordje Duits. Deze superheld gaat strijden met de onderdrukte Aboriginals Avengers in gebeiden zoals Siberië, Alaska en Canada.

Avengers: Infinity War maakt geen schijn van kans meer nu BP The Avengers (wat toen al een groot spektakel was in het MCU).

GreenHornet

Avatar

Disney is nu al bezig aan een film met alleen maar Chinezen. Mulan

Luukse

Avatar

Slaat natuurlijk nergens op, Frietgezicht.

Frietgezicht

Avatar

@ MOF,en hij moet op mannen vallen!@ Luukse,nee idd slaat nergens op. Alle aandacht rond een vrouwelijke superheldin in de hoofdrol en een vrouwelijke regisseur hadden niks te maken met het succes van Wonder Woman.Alle aandacht overal rond donkere mensen die een hele superheldenfilm domineren in Black Panther heeft er ook niks mee te maken.Ik kan je nu al vertellen dat X-Men Dark Phoenix, Aquaman en Ant-Man and the Wasp het succes van deze films niet gaan overtreffen al zouden het de beste superheldenfilms zijn van de laatste 20 jaar.

Ik zeg niet dat 'het succes' hierdoor komt want een Marvel film haalt sowieso wel centjes op bijvoorbeeld maar al die records enz hebben daar duidelijk mee te maken. Prima voor de rest,het is BP gegund.

Locotelli

Avatar

Ik vond er vrij weinig aan, maar zo hoor je toch van andere dat ze het geweldig vonden.
Stond van de week nog in de rij bij een kassa en daar hadden mensen die niet van superhelden films het erover dat ze die wel echt moesten zien (vanwege het succes natuurlijk.. ) dus dan merk je wel weer wat voor invloed dat heeft op de mensen en dan dus het succes.

Ninsh

Avatar

Ik zat gisteren voor de tweede keer in de bios voor deze film. Eerste keer met mijn vriendin en gisteren met een maat.

Zowel de eerste als tweede keer (Rotterdam Kuip) bijna helemaal vol met zwarte mensen. Bij afloop snapte weinig mensen van sommigen karakters. ;)

Zoals frietgezicht al aangaf, tis een all black movie en hier komen uiteraard de zwarte mensen op af. Zonder ook maar iets van het MCU af te weten.

Gisteren zaten er zelfs mensen in de bios in hun Afrikaanse kleding.

Limoen

Avatar

Ik vond hem zelf wel vermakelijk, maar niet zo geweldig als reviews en opbrengsten doen blijken. Mijn vriend vond hem wel geweldig en echt één van de betere Marvel films. Zal wel een kwestie van smaak zijn en natuurlijk het uhum ... etische aspect.

Ereptile

Avatar

Ik vind het aan de ene kant wel goed dat de film het goed doet, alleen vind ik het jammer dat het door een andere reden komt dan "de film was goed of vermakelijk".

Ik heb zelf ook een huidskleur, maar dat is niet de reden dat ik naar de film ben gegaan. Ik zag ook mensen uit mijn kenniskring met een zwarte achtergrond die naar de film zijn gegaan die nog geen enkele Marvel film hadden gezien. Maar omdat zij zich zo verbinden met de Afrikaanse cultuur...

Da Villain

Avatar

It was ook geen goede film, maar door de hype zijn er toch veel mensen naartoe gegaan. Zo is dat ook bij deze gebeurd.

Master Of Films

Avatar

Hoera, ik heb eindelijk een echte Marvel nieuws scoop gescoord. En hiermee was ik eerder dan Frietgezicht. Smiley face

Move over BP en Luke Cage. Marvel's nieuwste zwarte superheld komt uit Senegal en zal zeker later lid gaan worden van een nieuwe Avengers team -> klik hier voor de onthulling

ISIM

Avatar

@Ninsh, je snapt wel dat wanneer je in de bios zit en je zit in het donker dat iedereen er dan zo uit ziet.

Dit is echt weer een staaltje van “ik gun de film helemaal niets” . Dus er komen duizenden films met alleen maar blanke acteurs en niemand die er over krijst en nu komt BP wat een enorm succes is en het is gelijk een big issue.

Kijk gewoon de film, vind je het leuk, top. Vind je hem geen zak aan, ook top.

Maar hou een keer op met dat gezeur over vrouwen en huidskleur. Damn, dat je al naar een film op zo een manier kijkt is al verkeerd.

Ninsh, maar je gaf ze wel een boks zeker, of zei je het toen ook al tegen ze??

Ninsh

Avatar

@ism

Wauw ;) houd lekker je oogkleppen op.

Je oordeelt over mij als of je mij echt kent.

Ik ben zelf blank (i dont care) en geef geen moer om vrouwen/zwarte/homo's/bi's/genderneutraal/al het anderen gezeik in deze wereld. Leven en laten leven, ik doe ook altijd wijs niet mee aan een discussie over deze onderwerpen want het heeft toch geen zin. Mijn mening is dat je deze onderwerpen uit het nieuws moet halen en gewoon moet accepteren. Maar elke keer als er een kleurtje wordt kapot geschoten of een homo in elkaar wordt geslagen MOET dat er bij vermeld worden.... Waarom? Zijn gewoon mensen zoals ieder ander dus vermeld het NIET. Door dat je blijft vermelden blijf je die kloof behouden.

Waar ik wel ziek van wordt is het walgelijke politieke correctheid waar wij in leven tegenwoordig.

Deze film was gewoon voor een MCU film goed, maar niet uitmuntend. Dat deze film veel geld ophaalt heeft puur te maken met de kleur ja. Deze film mag van mij ook 3 milj of 6 milj hierdoor ophalen, lekker boeiend.

Maar we moeten niet gaan lopen lullen op internet dat deze film de beste MCU is en dat deze film zijn geld op haalt doordat die zo goed is. De reden daarachter is compleet anders. Ik ben niet politiek correct ;) Dus ik zeg dat gewoon.

En nee ik gaf die mensen geen boks? Waarom zal ik? Maar het viel mij gewoon op dat de meeste mensen niet een anderen MCU hebben gezien maar alleen naar deze film gingen wegens de cultuur. Maar we moeten nu niet gaan slap lullen dat het komt door de film zo goed is. ;)

Artificialis

Avatar

Onverdiend.. Het is niet zozeer dat ik Black Panther haar succes niet gun, maar er zijn zoveel andere superheldenfilms die wat mij betreft de winst veel meer hebben verdiend. De mythe dat een zwarte cast niet zou verkopen is in ieder geval doorbroken.

Frietgezicht

Avatar

Flinke scoop MOF maar ik heb nieuws wat nog niet officieel bevestigd is en niemand dus weet.
Uit betrouwbare bronnen heb ik namelijk vernomen dat er een Black Panther 2 zal komen. Ja ja. Dit jaar nog kom de bevestiging.
Jullie mogen dit nieuws verspreiden maar noem mij maar als bron!

Colruiter

Avatar

Wat is er zo goed aan die film? Het laatste half uur was gewoonweg zwak. Killmonger neemt op indrukwekkende manier de macht over en zijn motivatie is inderdaad één van de betere in het MCU, maar zijn machtsovername duurt nauwelijks een kwartier. Dit stuk van de film had het punt moeten zijn waar de helden op hun dieptepunt zitten, maar je hebt nooit dat gevoel. De Black-Panther-weed wordt verbrand, maar één plantje wordt natuurlijk gered; T'Challa ligt na zijn val gewoon te wachten bij het bergvolk en is in geen tijd weer Black Panther; ze raken zonder problemen weer in het labo, waar ze meteen weer alles hebben om de strijd aan te gaan; het bergvolk wil niet mee vechten, maar doet dan toch de cavalerie-act... ongelooflijk voorspelbaar. Killmonger was een leuk personage, maar is totaal onderbruikt, en dan laten ze hem nog doodgaan ook. Ik begrijp het wel, de thema's die aangesneden worden zijn heel actueel, en hoe leuk is het niet voor een zwart kind om eens te kunnen opkijken naar een zwarte superheld. Wat ik niet begrijp, is dat de critici er zo in meegaan; ze geven wel kritiek, maar geven dan toch 4 of 5 sterren. De Red-Letter-Media-review was de eerlijkste: 'Had de film een half uur geduurd, dan was het een sublieme film geweest.'

ISIM

Avatar

Wat is het nou? Dat het succes is omdat er hoofdzakelijk donkere acteurs in voorkomen of dat het een ontzettend dijk van een film is met top acteerprestaties. Je probeert een punt te maken, maar je weerspreekt jezelf.

ThomasOMalley

Avatar

Eens met friet, heel erg dat we nog graag huidskleur of sekse gebruiken als taboes die doorbroken moeten worden, maar BP en WW zijn daar goede voorbeelden van.

benjamin

Avatar

Ninsh "Maar elke keer als er een kleurtje wordt kapot geschoten of een homo in elkaar wordt geslagen MOET dat er bij vermeld worden.... Waarom? Zijn gewoon mensen zoals ieder ander dus vermeld het NIET. "
Ben je hier nu aan het suggereren om racisme en/of homofobie in de doofpot te steken?

Colruiter "Wat ik niet begrijp, is dat de critici er zo in meegaan; ze geven wel kritiek, maar geven dan toch 4 of 5 sterren. De Red-Letter-Media-review was de eerlijkste: 'Had de film een half uur geduurd, dan was het een sublieme film geweest.'"
Waarom is het zo moeilijk voor jou te geloven dat mensen een film anders kunnen ervaren dan jij? Waarom zou enkel een review die jou naar de mond praat eerlijk zijn en zouden andere scores enkel te wijten zijn aan het feit dat de critici meegingen in iets wat toen amper bestond.

ridjieddo

Avatar

ISIM heeft alles gezegd wat ik wilde zeggen +1 ISIM

Ninsh

Avatar

@benajmin

Uhmz nee? Vermeld het zonder het woord homo of zwart/geel/paars er bij te zetten.

"Twee mannen in elkaar geslagen" of "Man doodgeschoten"|

Maar vermeld niet hun afkomst of geaardheid... Dat is bullshit en zo blijf je mensen in hokjes douwen en ze anders behandelen.

Frietgezicht

Avatar

@ ISIM(en blijkbaar ook Ridjieddo,dacht dat jij minder naïef was}Je bent wel echt achterlijk als je gaat ontkennen dat het succes van films als Wonder Woman en Black Panther te maken hebben met de hele discussie rond vrouwen en de donkere huidskleur terwijl op de social media en op tv het continu daarover gaat al uberhaubt voor de films in de bioscoop kwamen.En dan zeggen 'als je zo naar een film kijkt is al verkeerd'.

Hahahaha. Hoe simpel kun je zijn. We zijn alleen al op FT(die dingen overneemt dus niet de schuld van FT zelf) doodgegooid met artikelen over vrouwen met betrekking tot Wonder Woman en hoe de zwarte gemeenschap reageert op Black Panther.

Zelfs in talkshows als Pauw kwamen er donkere Nederlandse acteurs praten over hoe bijzonder het is bla bla.

Wij kijken niet zo naar een film,dat is de grootste promotiepraat geweest voor deze films.

Wat heeft dat te maken met het niet gunnen?Ik gun Transformers geen centjes omdat het bagger is,wat boeit mij nou BP bijvoorbeeld.Lul niet dom en lul realistisch. Avatar was ook gewoon zo'n succes omdat het zo'n bijzondere 3D ervaring was,niet omdat het zo'n bijzonder verhaal was.

Dit artikel gaat over de best verdienende superheldenfilm in Amerika en sommigen geven gewoon aan waarom,simpel.

Niks met misgunnen te maken.

Boeit mij het nou of films als Avatar, Titanic of Black Panther records verbreken,ik verdien er niks aan.Maar Ninsh aanvallen gaat je makkelijk af maar met argumenten komen waarom het wel records breekt heb je niet. Gewoon de kwaliteit zeker. Beste superheldenfilms ooit hahaha

Daanminator

Avatar

Tis dat ik een pathe gold card had anders had ik er geen euro voor uitgegeven.

McGraig

Avatar

Tuurlijk is de film zo'n succes door de zwarte cast. Je hebt een groep Marvel fans die sowieso alles in de bioscoop kijkt en daarnaast gaan er heel veel donkere mensen kijken die totaal niet geinteresseerd zijn in de zoveelste blonde, blauwogige spierbundel. Vooral in Amerika zijn heel veel mensen trots op hun Afrikaanse afkomst. Overigens kan ik me voorstellen dat je ook best beledigd kunt zijn door deze film. Dat Engels met stereotype Afrikaans accent, de mengelmoes van allerlei oude gebruiken die in de meeste landen niet eens meer bestaan of alleen bij in afzondering levende stammen. Vooral dat knokken op leven of dood voor het koningschap slaat echt nergens op in een land dat verder zo ontwikkeld is

Het is sowieso niet eens een echt goede film. Niet zo belabberd als de eerste twee Thor films of Ant-Man maar lang niet het niveau van de beste Marvel films. Wonder Woman bij DC werd ook al zo overgewaardeerd puur doordat er een vrouw de held was

ISIM

Avatar

@frietgezicht, dus het niveau is nu “lul niet dom maar lul realistisch”? Dijk van een argument. Ik ben overtuigd

ThomasOMalley

Avatar

^Kom op ISIM, volgens mij kan jij veel beter dan alleen een klein zinnetje waarin frietgezicht juist niet inhoudelijk argumenteert te quoteren om vervolgens alle argumenten in zijn comment compleet te negeren.
Je mag het oneens zijn, maar da’s niet eerlijk toch?

Luukse

Avatar

Als je het succes van Wonder Woman en Black Panther (overigens beide prima films) echt alleen wilt afschrijven aan het feit dat er een discussie om de films heen zit wat betreft vrouwen en donkere mensen, dan ben je een kortzichtig persoon. De films zijn successen, omdat ze grenzen doorbreken. Nog nooit eerder op zo'n grote schaal, met zo'n grote studio, in een veelal blank Hollywood, werd er zo'n podium gecreerd voor 2 van de vele minderheden binnen die industrie.

Oh en Filmtotaal, jullie mogen wel eens moderaten op hoe beledigend mensen reageren op dit soort artikelen. Het wordt steeds meer een politiek debat dan een film site.

Colruiter

Avatar

@Benjamin.... jij blijft deze film rotsvast verdedigen, en ik zeg nogmaals dat het geen slechte film is, maar niet uitmuntend, niet voor zo'n resultaten en zo'n kritieken. Zeg jij dan eens wat jij er zo geweldig aan vindt dat die film dat wel verdiend.

Geranimous

Avatar

Wat ik jammer vind is dat er altijd allerlei redenen worden gezocht achter het succes van aan film met een (bijna) volledig zwarte cast. Voor veel mensen kan het blijkbaar alles zijn behalve de kwaliteit van de film. Zo ook bij Moonlight bijvoorbeeld. Meerendeel hier op FT zei dat het puur politieke correctheid is. Een vrouw en een zwarte man spelen de hoofdrollen in een Star Wars film? Politieke correctheid. Echt om moe van de te worden.

En het idee dat de enige eerlijke recensies de negatieve recensies zijn is echt belachelijk. Zelf vond ik BP een aardige film. Niet geweldig. Een typische MCU film dus. Maar een film haalt echt geen 600 miljoen buiten de VS om, alleen maar omdat het een zwarte cast is. Zoveel zwarte mensen wonen er helemaal niet in Azie en Europe bijvoorbeeld.

Agent-P

Avatar

@Geranimous niet veel donkere mensen in Europa? Kom maar eens een dagje in de schilderswijk of op Rotterdam Zuid lopen.

ridjieddo

Avatar

@Friet, ik geef je geen ongelijk, het gaat mij niet zozeer om de rol die gender en ras spelen in het populair maken van deze films, maar ik vind het zonde dat de discussie hier steeds om draait als er een artikel over Black Panther wordt geplaatst. Filmtotaal en andere media weten dit en spelen hierop in. Waarom juichen we niet gewoon het feit toe dat Black Panther zoveel heeft verdiend? Black Panther heeft net als al die andere superheldenfilms slechte en goeie punten, so what? Waarom moet men bij elk artikel over Black Panther altijd de Social Justice Warriors aanvallen terwijl niemand hierover begint, behalve de mensen die kritiek hebben op SJW? Ik lees steeds meer van dit soort verbitterde reacties, why überhaupt?

Geranimous

Avatar

@ Agent-P
Lol! Typische reactie van iemand die omdat ie een paar gekleurde mensen in Den Haag ziet denkt dat Nederland er vol van is. Nederland is niet alleen de Randstad en al helemaal niet alleen de grote steden binnen de Randstad. Als je naar Antillianen en Surinamers kijkt dan betreft het slechts 3% van de samenleving (1e en 2e generatie). Over de 3e generatie zijn geen cijfers bekend maar dan zit je nog steeds ruim onder 1 miljoen op 17 miljoen. En in Duitsland wonen verhuidingsgewijs nog veel minder zwarte mensen. Maar goed, blijf jij maar denken dat er veel zwarte mensen in Europe wonen.

Geranimous

Avatar

@ Ridjieddo
Goed punt. Ik vind het ook jammer dat het bij elk artikel over BP hierover moet gaan. Hetzelfde was zo bij Moonlight en 12 Years a Slave. Ik ben echt bij als er een keer een dergelijke film succesvol is en het nog constant maar over dit soort zaken gaat.

benjamin

Avatar

Colruiter "jij blijft deze film rotsvast verdedigen, en ik zeg nogmaals dat het geen slechte film is, maar niet uitmuntend, niet voor zo'n resultaten en zo'n kritieken. Zeg jij dan eens wat jij er zo geweldig aan vindt dat die film dat wel verdiend."
Zodat jij kan zeggen dat ik oneerlijk ben omdat ik niet exact zeg wat jij van de film denkt zeker?

ThomasOMalley

Avatar

Luukske "Als je het succes van Wonder Woman en Black Panther echt alleen wilt afschrijven aan het feit dat er een discussie om de films heen zit wat betreft vrouwen en donkere mensen, dan ben je een kortzichtig persoon. De films zijn successen, omdat ze grenzen doorbreken. Nog nooit eerder op zo'n grote schaal, met zo'n grote studio, in een veelal blank Hollywood, werd er zo'n podium gecreerd voor 2 van de vele minderheden binnen die industrie."
Huidskleur en sekse dus. Omdat jij er een leuke politieke strik omheen doet, betekent dat niet dat de kern anders is.

Luukske "Oh en Filmtotaal, jullie mogen wel eens moderaten op hoe beledigend mensen reageren op dit soort artikelen. Het wordt steeds meer een politiek debat dan een film site."
Beledigend, serieus? Beledigd zijn is een keuze, je bent toch niet van suiker? Wat het nog allemaal erger maakt is dat je de vrijheid waar je beroep op doet gebruikt om een ander de mond te snoeren. In welk land denk je dat je leeft? Props voor FT dat ze de verleiding weerstaan jou en je regressieve houding niet en public af te branden.

benjamin

Avatar

Ninsh "Uhmz nee? Vermeld het zonder het woord homo of zwart/geel/paars er bij te zetten.
"Twee mannen in elkaar geslagen" of "Man doodgeschoten"
Maar vermeld niet hun afkomst of geaardheid... "
Als die afkomst of geaardheid de aanleiding is voor het geweld lijkt mij dat toch vrij relevante informatie om te vermelden. Anders is dat toch gewoon zoals gezegd bepaalde problemen doodzwijgen.

Frietgezicht

Avatar

@ Ridjieddo, komt natuurlijk vooral ook door hoe de films continu in de media verschenen zijn.
Of het nou buitenstaanders waren die trots waren op het donkere of vrouwelijke aspect of zelfs de acteurs zelf die het benoemden,we zijn ermee overgoten.
Dan is het logisch dat het nu ook benoemd wordt als er records breken.

Maar op zich prima. Gun het ze van harte en het zijn gelukkig geen baggerfilms ofzo die zoveel centjes verdienen.
Maar net als met de 3D van Avatar valt er moeilijk te ontkennen dat iets anders meespeelt dan alleen pure kwaliteit van een film.

Agent-P

Avatar

@Geranimous lol! Typisch een reactie van iemand die niet in de randstad woont en geen flauw benul heeft van hoe groot de randstad is en hoeveel mensen er wel niet wonen. En jij had het over Europa, daar zijn nog meer grote steden waar de etnische diversiteit erg groot is. Wil hier overigens niks mee zeggen (goed of slecht) ik attendeerde je er alleen op.

Luukse

Avatar

Haha Thomas O Malley, je brengt het leuk.

Werd er een reden gezocht achter The Dark Knight? Dat daar alleen maar blanke mensen in speelden? Oh nee.

En lol, het enige dat ik hier lees is zwarte mensen dit, zwarte mensen dat, hebben ze geen blanke fans, wat een onzin van de zwarten weer etc etc..

Dit platform gaat gebogen onder de kortzichtige uitingen over deze topics, en als jij jezelf zo progressief vind, dan zou je het succes van films als WW of BP snappen vanwege andere redenen, en het niet alleen gooien op huidskleur en sekse.

Joe.

Artificialis

Avatar

Luukse "Oh en Filmtotaal, jullie mogen wel eens moderaten op hoe beledigend mensen reageren op dit soort artikelen. Het wordt steeds meer een politiek debat dan een film site."

Black Panther is een film waarin politieke vraagstukken zitten verwerkt, dat levert nou eenmaal politiek getinte discussies op. En wie gaat hier bepalen wat wel en niet beledigend is? Geen censuur graag. Alle meningen moeten verkondigd kunnen worden.

ThomasOMalley

Avatar

Luukske "Haha Thomas O Malley, je brengt het leuk."
Door je comment af te trappen met een neerbuigende reactie krijg je de inhoud van mijn argumenten echt niet ontkracht. Het komt vooral niet over wanneer iemand het doet die klaagt over politieke debatten, maar hier zelf aan deelneemt. Iemand die jammerend praat over beledigingen, maar zelf niet schroomt deze uit te delen.
Terug naar de inhoud.

Luukske "Werd er een reden gezocht achter The Dark Knight? Dat daar alleen maar blanke mensen in speelden? Oh nee."
Wat een rampzalige vergelijking. Niemand beweert dat huidskleur of sekse in de breedste zin van het woord gebruikt moet worden in dit argument. Het gaat natuurlijk niet op voor films met alleen blanke mensen en films met alleen mannen. Huidskleur of sekse wordt pas een dingetje wanneer mensen zoals jij graag overwinningen zien in dingen die heel normaal horen te zijn.

Luukske "Dit platform gaat gebogen onder de kortzichtige uitingen over deze topics, en als jij jezelf zo progressief vind, dan zou je het succes van films als WW of BP snappen vanwege andere redenen, en het niet alleen gooien op huidskleur en sekse."
Probeer maar eens een case te maken waarin je verklaart dat er grenzen zijn verlegd of taboes zijn doorbroken zonder huidskleur of sekse een plek te geven. Deze films zijn baanbrekend omdát er sprake is van deze uiterlijke eigenschappen en de politieke en culturele status van deze groepen. Vooral hoe deze groepen zichzelf zien en dat is een groot gedeelte van het probleem.

Geranimous

Avatar

@ Agent-P
Ten eerste kom ik zelf uit de Randstad. Ten tweede noemde ik feiten. Feit is dat (veel) minder dan 10% van de Nederlandse bevolking zwart is. En daar zitten ook mensen tussen die niet naar de bios gaan en kleine kinderen. En Duitsland is het minder dan 1%, in the UK 3%, in Frankrijk ongeveer 10% en hoe verder je naar het oosten gaat hoe minder er zijn. Types als jij denken dat het wat zegt dat er veel zwarte mensen in steden als London, Rotterdam en Parijs ziet dan representatief is voor een heel land. Maar dat is niet zo. De feiten zijn anders.

Het is echt bizar om te denken dat die 600 miljoen die buiten de VS opgehaald is komt omdat er zoveel zwarte mensen heen gaan. Meer dan 90% van de totale Europese bevolking is blank. In Azie wonen heel weinig zwarte mensen en de opbrengsten in Afrika zijn verwaarloosbaar.

Maar dit is dan ook gelijk de reden dat partijen als de PVV en de AfD zo populair zijn. Mensen wordt verteld dat er zoveel zwarten, Turken of moslims zijn terwijl het overgrote deel van de bevolking blank is en geen moslim. Maar mensen zoals jij lopen in de schilderswijk en worden bang.

Colruiter

Avatar

@ Benjamin. Ik geef gewoon mijn mening over de film, meestal is dat wat men bedoeld als men vraagt naar een mening, wat meestal de reden is van een forum als dit. Jij hebt een andere mening en dat is schitterend want dat hoort kunst te doen en gelukkig leven we in een samenleving waar je mag een andere mening hebben. Jij motiveert jouw mening echter niet: critici vinden het goed en de cijfers bewijzen dat het publiek het goed vind, dat is een vaststelling en geen mening. Ik zie ook wel dat de critici het goed vinden en het publiek gaat kijken, maar dat zegt niet alles. Blade Runner 2049 kreeg fantastische kritieken en is geflopt, The Last Jedi kreeg fantastische kritieken en goede cijfers, maar de film kreeg ook heel veel kritiek van kijkers. Ik ben een filmfreak, maar lees ook graag kritieken, omdat het soms leuk is om verschillende visies op een film te lezen, en bij Black Panther zijn de meeste critici heel mild. Dat is mijn mening, en echt wel niet alleen de mijne, kijk gerust eens naar de Red Letter Media-review.

ISIM

Avatar

Mede filmliefhebbers, its only a movie. Relaxeddddddddd

Colruiter

Avatar

@Geranimous. Je hebt natuurlijk gelijk met alle %'s die je aanhaalt, maar je moet wel toegeven dat de film in de VS veel meer binnenhaalt dan in de rest van de wereld. Uiteindelijk is het gewoon ook een feit dat heel veel mensen gaan kijken zijn omdat de film zo opgehemeld werd, en natuurlijk heeft dat niets met huidskleur te zien. Ik ben ook gaan kijken omdat de film heel positieve reviews kreeg, omdat het de laatste film voor Avengers 3 was en omdat ik als Avengers-fan het gevoel had dat ik de film moet gezien hebben, en ik was teleurgesteld, maar vooral door de te hoge verwachtingen door de al te positieve kritieken. De discussie is op dit forum wel serieus uit de hand gelopen, dit is een filmforum voor filmfanaten, en geen politiek forum.

Luukse

Avatar


''Het gaat natuurlijk niet op voor films met alleen blanke mensen en films met alleen mannen. Huidskleur of sekse wordt pas een dingetje wanneer mensen zoals jij graag overwinningen zien in dingen die heel normaal horen te zijn. ''A. Ik vind ook dat dit heel normaal hoort te zijn.

B. Er speelt rondom deze films meer dan alleen huidskleur en sekse. Het gaat erom dat deze film succesvol zijn, omdat ze een podium geven aan partijen die vooralsnog onderverantwoord zijn in Hollywood. Ze zijn ook succesvol omdat ze laten zien dat het merendeel van de wereld open staat voor films met meer diversiteit of vrouwelijke hoofdrolspelers / heldinnen. Het biedt kinderen van deze onderverantwoorde partijen een held om naar op te kijken, om zichzelf mee te identificeren. Allemaal dingen die al jaren heel gewoon zijn, mocht je blank zijn.

C. De opmerking over beledigingen was niet direct naar jou gericht, maar wel naar de kortzichtige mensen die hier alleen maar comments achter laten als ''Oh, alle zwarten gaan weer eens naar de bioscoop'' of ''Heeft hij geen blanke fans?''. Die slaan wat mij betreft volkomen de plank mis, en dat ben ik zat. Tegenwoordig wordt elk platform waar je maar een reactie kan achterlaten een politiek platform, waar iedereen zijn mening en opmerkingen maar blaft.

D. De vergelijking met The Dark Knight is helemaal niet krom. Black Panther is een succes, oh dat moet komen door de huidskleur. Maar die vraag heb ik nog nooit bij een andere film gehoord.Maar goed, dat dus.

ThomasOMalley

Avatar

^Waarschijnlijk zijn we het dan grotendeels eens, al zit er een verschil in wat wij meewegen als we termen als 'huidskleur' gebruiken.
Het argument dat je gebruikt om aan te tonen dat het niet om huidskleur gaat is namelijk precies mijn argument waarom het wel om huidskleur gaat.

Luukske "Het gaat erom dat deze film succesvol zijn, omdat ze een podium geven aan partijen die vooralsnog onderverantwoord zijn in Hollywood."
Deze partijen zijn ondervertegenwoordigd omdat ze niet blank zijn, een aspect dat ik meeweeg wanneer ik spreek over huidskleur.
Luukske "Ze zijn ook succesvol omdat ze laten zien dat het merendeel van de wereld open staat voor films met meer diversiteit of vrouwelijke hoofdrolspelers / heldinnen."
Diversiteit in huidskleur en sekse, toch? Nogmaals, dit weeg ik mee wanneer ik deze termen gebruik.
Luukske "Het biedt kinderen van deze onderverantwoorde partijen een held om naar op te kijken, om zichzelf mee te identificeren. Allemaal dingen die al jaren heel gewoon zijn, mocht je blank zijn."
En niet als je zwart bent of vrouw. Ook hier zie ik de termen weer terugkomen. Is alles dan gezegd met huidskleur en sekse? Ik vind van wel, maar ik denk dat jij het te kort door de bocht vindt en deze termen liever ontleedt om kortzichtigheid te voorkomen. Daar kan ik begrip voor hebben, gezien een gros van de forumleden hier. Wanneer ik echter het woord huidskleur in de context van deze discussie gebruik, spreek ik niet alleen over of iemand zwart, rood, geel of blank is, maar over de gevolgen die het hebben van een bepaalde huidskleur met zich meedraagt in bijvoorbeeld Hollywood of zelfs wereldwijd. Of ik het vervolgens eens ben met de credits die zo'n film krijgt om deze redenen is een andere discussie. Ik ben namelijk totaal niet onder de indruk van wat Black Panther doet voor de zwarte gemeenschap, maar goed.

Agent-P

Avatar

@Geranimous Tja als we het zo gaan spelen. Ik kom uit een dorp, wel dicht bij de randstad maar niet in de randstad. Jou aanname was dus ook fout. Natuurlijk zal die 600mil niet geheel te wijten zijn aan de diversiteit. Er zijn genoeg Marvel fans (zeker in Europa) die de film graag willen zien om de verhaallijn te volgen. De discussie valt en staat met het feit dat de film niet zo geweldig goed is, maar juist zo goed scoort doordat een groot gedeelte van de bezoekers van een Afrikaanse afkomst is. Als je dit niet wil zien dan moet je je oogkleppen afzetten. Wat de politiek betreft, het probleem zit hem daar niet in het aantal, maar juist aan de problemen die zo'n kleine groep mensen met zich meebrengt.

En wat dat bang zijn betreft, jij weet helemaal niet wie ik ben. Dus wat je daar stelt over het bang zijn maat als jij dat zo denkt dan denk jij net zo in hokjes als de mensen die jij zo gezegd verafschuwd.

Geranimous

Avatar

@ Colruiter
Feitelijk is de verdeling van de opbrengst momenteel 51% (VS) om 49% (rest van de wereld) dus de film haalt niet veel meer op in de VS. Ik was overigens ook een tikje teleurgesteld toen ik de film zag. Hoewel ik mijn verwachtingen al naar beneden begon bij te stellen toen ik mensen het een meesterwerk hoorde noemen. Want ik kon me gewoon niet voorstellen dat dat mogelijk was.

@ Agent-P
Leuk geprobeerd maar nergens heb ik een aanname gedaan over waar jij woont of vandaan komt. Ik heb alleen gezegd dat mensen als jij denken dat grote steden als Den Haag representatief zijn voor een heel land en ik heb met feiten en cijfers laten zien dat dit onzin is. Lees maar terug. Waarom zou ik in hemelsnaam een aanname doen over waar jij vandaan komt? Ik ken jou niet.

En wat de politiek betreft. Ja, er zijn probleem groepen. Maar ook daar zijn de cijfers anders dan partijen als de PVV en AfD mensen willen laten geloven.

benjamin

Avatar

Colruiter "Jij motiveert jouw mening echter niet: critici vinden het goed en de cijfers bewijzen dat het publiek het goed vind, dat is een vaststelling en geen mening."
Ik beweer ook nergens dat dat een motivatie zou zijn. Mijn reacties hebben vooral te maken met het feit dat ik de indruk krijg dat mensen die de film minder vonden precies deze feiten willen negeren. Door te doen alsof de waardering van het publiek geen rol speelt wat de opbrengsten betreft of door te doen alsof de critici zich door iets laten meeslepen.

NieuwsFilm

meest populair