Algemeen

Slechteriken maakten de 'Dark Knight'-trilogie

Christopher Nolan: het is mijn James Bond-film.

door Bram de Groot om 10:51 in Algemeen
Ondanks de vele succesvolle Marvel-films weet The Dark Knight een ongenaakbare positie in te nemen in het superheldengenre. En dan vooral vanwege de Joker-rol van Heath Ledger en de grimmige / realistische sfeer die regisseur Christopher Nolan toepaste. Terwijl de film dit jaar alweer tien jaar oud is, wordt er nog veel over de trilogie gesproken. Tijdens het verleden week afgetrapte filmfestival van Cannes sprak Nolan over het succes.

"Voor mij bevindt iedere film zich in een ander genre," aldus Nolan over zijn trilogie. "Ze worden vooral gedefinieerd door de slechterik." Over de eerste film Batman Begins (2005), met Liam Neeson als slechterik Henri Ducard / Ra's al Ghul, zegt Nolan dat het een echt herkomstverhaal is. "De slechterik is een geschikte tegenstander. Hij is de mentor die een slechterik wordt."

Over het grootste succes The Dark Knight zegt Nolan: "The Dark Knight was voor mij altijd een misdaaddrama, in de vorm van een Michael Mann-film. De Joker was een terrorist, een aanhanger van chaos die losgelaten wordt." En over de afsluiter The Dark Knight Rises (2012): "Dit is een historisch heldenverhaal. Bane als een militaristische vijand zorgde daarvoor."

Ook zegt Nolan dat Batman Begins niet de start was van de uiteindelijke trilogie: "We hadden geen vervolg gepland. Het veranderen van het genre en de aard van de slechterik voelde als de manier om het publiek op reis te nemen en hen iets anders te vertellen over Bruce Wayne." Daarbij koos hij met opzet voor een afwijkende aanpak, een noir-thriller: "Ja, het is een superheld, maar het is gebaseerd op schuld, angst. De sterke impulsen die het personage heeft. Bruce Wayne heeft geen superkrachten anders dan zijn rijkdom. Hij is iemand die van push-ups houdt. Hij is daarom erg herkenbaar en menselijk. Ik denk dat dat de reden is waarom ik eraan begon."

Ook zegt hij dat de film een hommage is aan James Bond. "We hebben bepaalde aspecten genadeloos van de James Bond-films gejat. We wilden hem net zo meeslepend laten zijn als 007 en Lucius Fox moest net als Agent Q zijn. Maar ik denk dat ik mijn versie van James Bond heb gemaakt."

De drie Batman-films van Nolan noteerden wereldwijd bijna $2,5 miljard aan de wereldwijde bioscoopkassa's.

31 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Nosisters

Avatar

Ik vond Neeson en Scarecrow niet heel bijzonder in Batman Begins moet ik zeggen... Two Face, Joker en Bane daarentegen...

Akke Moeka Hara

Avatar

Ik vond Bane beetje lachwekkend, Ras Al Ghul was ook niet indrukwekkend.
Vond Catwoman dan weer wel heel tof gedaan, ook echt met een motief waar ik me in kan vinden.

omniesbonsai

Avatar

Batman begins is een leukere film
Dank night overrated

Mas7

Avatar

Fantastiche trilogy, en top dat ze het ook echt op een trilogy hebben gehouden met een afrondend slot.

Master Of Films

Avatar

In het verleden heeft Ed Crane wel eens gezegd dat The Dark Knight Rises de beste Batman film is, vele malen beter dan BvS Ultimate Edition. Ben het helemaal met hem eens.

Goov25

Avatar

Nolan's trilogie was de Batman die ik leerde kennen. Altijd gehouden van de realistischer feel die zijn films hadden. Zelfde verhaal gek genoeg met Daniel Craig's James Bond.

Prince John

Avatar

@Masters of Film
Helemaal gelijk ik, weet niet hoe vaak ik Ed heb horen praten over hoe geweldig Rises is. En als ik me het goed herinner, zei hij ook dat de kleuren in de BvS film ook veel te fel waren... Wat was het precieze woord ook alweer dat hij daarvoor gebruikte?

Prince John

Avatar

Grappig met de referentie naar Micheal Mann trouwens, aangezien the Dark Knight eigenlijk ook een beetje eindigt als Heat.

Robbepost

Avatar

Ik ben het niet met MOF, @ en Prince John eens.
Ik vind Batman&Robin het best!!!

Artificialis

Avatar

Kwalitatief gezien de beste trilogie aller tijden. Ik kan geen andere trilogie bedenken waarin alle drie de films van zulke hoge kwaliteit zijn. Toy Story en Lord of the Rings misschien.

Ra's al Ghul, the Joker en Bane waren alle drie geweldig. Zelf niet zo enthousiast over Scarecrow en Two-Face. 1992's Catwoman uit Batman Returns vond ik leuker dan de nieuwe versie.

Nog steeds hoop ik dat Christopher Nolan en Christian Bale nog eens samenkomen om een nieuwe Batman film te maken. Het is toch een ander ''universe'' dan het DCEU, dus dat kan best.

ThomasOMalley

Avatar

Artificialis "Ik kan geen andere trilogie bedenken waarin alle drie de films van zulke hoge kwaliteit zijn."

Even afwachten wat John Wick 3 doet.

benjamin

Avatar

Artificialis "Ik kan geen andere trilogie bedenken waarin alle drie de films van zulke hoge kwaliteit zijn. Toy Story en Lord of the Rings misschien."
Cornetto Trilogy (al kun je uiteraard de discussie hebben of dat echt telt). Ook de recente Planet Of The Apes en de Red Riding trilogy schieten mij snel te binnen als voorbeelden van sterke trilogieën waarvan alle films van hoog niveau zijn.

Robbepost

Avatar

^recent ook de fifty shades trilogy uiteraard!

horizon

Avatar

BB 8,0
TDK 6,0
TDKR 7,0

comkees

Avatar

Het zijn de beste DC films die ik tot nu toe heb gezien .
De sfeer de actie en de acteurs .
Ik heb de nieuwe batman gezien en die vind ik een stuk minder

Master Of Films

Avatar

Robbepost "Ik ben het niet met MOF, @ en Prince John eens."
Pas op hé. Je kan te ver gaan!

Robbepost "Ik vind Batman&Robin het best!!!"

Gelukkig heeft Ed Crane hierop nog niet gereageerd, die wil al te graag racistische snoozefest uitspraken uitkrammen (zeker als je een MCU fanboy bent die Batman&Robin nog het beste van DC vindt).

Robbepost "^recent ook de fifty shades trilogy uiteraard!"
Kijk, nu ben je weer op het rechte pad. Alles is weer vergeven. Amen.
Wel een kleine voetnoot mbt Fifty Shades trilogy, het gaat uiteraard om de unrated versie aka "the version you wanted to see, but never saw in the cinema" version.
Nog een andere kleine voetnoot: Fifty Shades Unrated trilogy is een leuk kado voor moederdag. Is een keer wat anders dan die moederdag film van een BvS Ultimate Edition.

[voor degene die niet snapt waarom BvS Ultimate Edition een moederdag film is -> Martha]

Frietgezicht

Avatar

@ Arti en Benji, en The Godfather films dan? Omdat deel 3 minder is dan de eerste 2 lijkt iedereen te doen alsof het een ‘matige’ film is.
Zelfs genomineerd voor ‘oscar beste film’ en dat vind ik niet onterecht in dat jaar.

Frietgezicht

Avatar

Scarecrow paste wel bij Batman Begins als ‘side badguy’ maar hij bood weinig tegenstand(uiteindelijk schakelde Katie Holmes hem uit) en zou graag ooit een versie zien die meer lijkt op de comics/games Scarecrow.

Bane is top(in het MCU zou die bij mij in de top 5 staan), Joker beste badguy ever en Al Ghul en Two Face overtuigend maar niet overdreven memorabel.

Ed Crane

Avatar

Dat het zijn James Bond-trilogie was is duidelijk en daarin ligt ook het probleem.

Ed Crane

Avatar

@Artificialis & Benjamin:
Even los van dat ik Nolans trilogie sowieso overrated vind, zijn wat mij betreft de Alien Ripley-trilogie en Fritz Langs Dr. Mabuse-trilogie de beste trilogieën ooit.

ThomasOMalley

Avatar

^Alien is vrij solide inderdaad, mag niet onbenoemd blijven.

Eens met frietgezicht wat betreft The Godfather trilogie.

Mav Damian

Avatar

Cornetto Trilogie (of Blood and Ice Cream trilogie) is inderdaad wat Benjamin zegt toch wel een van de betere trilogieën. Ook meschien wel de meest underrated film trilogie.

Goku32

Avatar

Slechterikken maken elke film duh

Artificialis

Avatar

@benjamin @Frietgezicht @Ed Crane
Planet of the Apes is ook zeker een goed voorbeeld. Niet bekend met Red Riding of Cornetto (alleen Shaun of the Dead gezien). The Godfather III vind ik ook een prima film, maar wordt over het algemeen toch als minder beschouwd. Hetzelfde met Alien3, die ondanks een goede start halverwege snel kwaliteit begint te verliezen.

Daanminator

Avatar

Hopelijk ooit nog een vervolg op TDNR want Wayne leeft nog. Hij zat immers op het terras toen hij Alfred begroette.

Frietgezicht

Avatar

@ Arti,klopt dat The Godfather 3 als minder gezien wordt dan de eerste 2 maar dat komt dat deel 1 en 2 van zo'n ongelooflijk hoog niveau zijn dat uberhaubt bijna elke film die uitkomt minder is, dat uberhaubt een maffia-film er niet aan kan tippen(Goodfellas kun je nog een discussie over hebben) en dat het beide klassiekers zijn.Je zei zelf dat je deze Dark Knight trilogy als 1 van de weinige ziet waarin alle 3 top zijn maar je argumenten over The Godfather gelden ook voor deze 3 films want Rises wordt ook door de meerderheid gezien als een film die minder is dan deel 1 en 2

Artificialis

Avatar

@Frietgezicht
Dat is waar, hoewel ik nooit heb begrepen waarom The Dark Knight Rises als minder wordt beschouwd. Op IMDB staat de film zelfs boven Batman Begins. De beoordeling van The Godfather III staat veel verder van de eerste twee af. Neemt niet weg dat ook die film binnen z'n genre een meesterwerk blijft.

joanna23

Avatar

Kijk alleen op deze site >>> FILM-CENTER.BLOGSPOT.COM

Ik heb veel van dezelfde sites alleen deze site geprobeerd die echt werkt om volledige films te bekijken
Met hoge kwaliteit en alle ondertitels

benjamin

Avatar

Artificialis "Op IMDB staat de film zelfs boven Batman Begins. "
Op RT overigens ook.

Frietgezicht "klopt dat The Godfather 3 als minder gezien wordt dan de eerste 2 maar dat komt dat deel 1 en 2 van zo'n ongelooflijk hoog niveau zijn dat uberhaubt bijna elke film die uitkomt minder is, dat uberhaubt een maffia-film er niet aan kan tippen(Goodfellas kun je nog een discussie over hebben) en dat het beide klassiekers zijn"
Dat is misschien waar, maar hoe dan ook kun je wel spreken van een vrij groot niveauverschil tussen die eerste twee delen en het derde deel. En dat maakt het als trilogie net wat minder dan.

Frietgezicht

Avatar

^ benji, als 3 films in een trilogie een 8 hebben is het een sterke trilogy maar als de eerste 2 een 10(,maybe 9,5 verdienen) en de 3e een 7 a 7,5 is de trilogy minder?
Ik kan gewoon niet begrijpen dat een trilogy als Toy Story positievere kritieken vaak krijgt dan The Godfather.

Frietgezicht

Avatar

Arti, ik vind Rises wel minder dan TDK maar daar is moeilijk tegen op te boksen maar weer wel sterker dan Batman Begins.
Ik denk op zich dat Batman Begins als compleet plaatje beter in elkaar zit maar ik ben gewoon een onwijze Bane fan(al voor de film uitkwam) en fan van Hardy dus elke scene met Bane trekt mij meer het scherm in dan alles in Begins.
Maar als ik objectief kijk kun je best veel plotholes enz vinden in Rises. Het is natuurlijk een prima superhelden film maar niet Noland op z'n best.

NieuwsFilm

meest populair