Slechteriken maakten de 'Dark Knight'-trilogie

Slechteriken maakten de 'Dark Knight'-trilogie

Christopher Nolan: het is mijn James Bond-film.

Ondanks de vele succesvolle Marvel-films weet The Dark Knight een ongenaakbare positie in te nemen in het superheldengenre. En dan vooral vanwege de Joker-rol van Heath Ledger en de grimmige / realistische sfeer die regisseur Christopher Nolan toepaste. Terwijl de film dit jaar alweer tien jaar oud is, wordt er nog veel over de trilogie gesproken. Tijdens het verleden week afgetrapte filmfestival van Cannes sprak Nolan over het succes.

"Voor mij bevindt iedere film zich in een ander genre," aldus Nolan over zijn trilogie. "Ze worden vooral gedefinieerd door de slechterik." Over de eerste film Batman Begins (2005), met Liam Neeson als slechterik Henri Ducard / Ra's al Ghul, zegt Nolan dat het een echt herkomstverhaal is. "De slechterik is een geschikte tegenstander. Hij is de mentor die een slechterik wordt."

Over het grootste succes The Dark Knight zegt Nolan: "The Dark Knight was voor mij altijd een misdaaddrama, in de vorm van een Michael Mann-film. De Joker was een terrorist, een aanhanger van chaos die losgelaten wordt." En over de afsluiter The Dark Knight Rises (2012): "Dit is een historisch heldenverhaal. Bane als een militaristische vijand zorgde daarvoor."

Ook zegt Nolan dat Batman Begins niet de start was van de uiteindelijke trilogie: "We hadden geen vervolg gepland. Het veranderen van het genre en de aard van de slechterik voelde als de manier om het publiek op reis te nemen en hen iets anders te vertellen over Bruce Wayne." Daarbij koos hij met opzet voor een afwijkende aanpak, een noir-thriller: "Ja, het is een superheld, maar het is gebaseerd op schuld, angst. De sterke impulsen die het personage heeft. Bruce Wayne heeft geen superkrachten anders dan zijn rijkdom. Hij is iemand die van push-ups houdt. Hij is daarom erg herkenbaar en menselijk. Ik denk dat dat de reden is waarom ik eraan begon."

Ook zegt hij dat de film een hommage is aan James Bond. "We hebben bepaalde aspecten genadeloos van de James Bond-films gejat. We wilden hem net zo meeslepend laten zijn als 007 en Lucius Fox moest net als Agent Q zijn. Maar ik denk dat ik mijn versie van James Bond heb gemaakt."

De drie Batman-films van Nolan noteerden wereldwijd bijna $2,5 miljard aan de wereldwijde bioscoopkassa's.



NieuwsFilm

meest populair