Star Wars: The Phantom Menace - de weg naar 'Solo'

Star Wars: The Phantom Menace - de weg naar 'Solo'

De opvallende start van de prequel-trilogie.

Vanaf 23 mei draait Solo: A Star Wars Story in de bioscoop. Het is alweer de tiende live-action film in de franchise. Genoeg reden dus om eens terug te kijken. Hoe is de franchise ooit begonnen en geëvolueerd? We kijken naar alle live-action films, op volgorde van verschijning.

Bekijk de afbeelding
Star Wars: Episode I - The Phantom Menace (1999)
Regie: George Lucas | Cast: Liam Neeson (Qui-Gon Jinn), Ewan McGregor (Obi-Wan Kenobi), Natalie Portman (Queen Amidala / Padmé), Jake Lloyd (Anakin Skywalker), Ian McDiarmid (Senator Palpatine) e.a.

Na 16 jaar wachten verscheen in 1999 eindelijk het eerste deel in de prequelreeks. Nadat Ron Howard, Robert Zemeckis en Steven Spielberg de regie weigerden, nam George Lucas na 22 jaar weer plaats in de regiestoel voor het eerste hoofdstuk in de Skywalker Saga. De belangrijke personages zijn de jonge Anakin Skywalker (de toekomstige Darth Vader), de jedi's Qui-Gon Jinn en Obi-Wan Kenobi, Queen Padmé Amidala en Jar Jar Binks. Ook de slechteriken Darth Maul en Senator Palpatine / Darth Sidious tonen hun krachten. Financieel was The Phantom Menace een succes, maar net als bij de recente delen was er veel, heel veel commentaar.

Het plot

De film speelt zich 32 jaar voor A New Hope af en start met een Galactic Republic in onrust. Deze neemt toe als de Trade Federation de vreedzame planeet Naboo blokkeert, opgezet door de Sith Lord Darth Sidious om het einde van de Republic in te leiden. Om de rust terug te brengen worden Qui-Gon Jinn en zijn Padawan Obi-Wan Kenobi naar Naboo gestuurd. Dit blijkt geen succes. Met de hulp van Jar Jar Binks weten de Jedi's te ontsnappen naar de onderwaterstad van de Gungans. Vervolgens bevrijden de Jedi's de Naboo-koningin Amidala en ontsnappen ze met een schip van Amidala. Onderweg naar de Senate op de planeet Coruscant moeten ze een noodlanding maken op Tatooine waar ze de jonge slaaf Anakin Skywalker, met Force-krachten, ontmoeten. Na de spannende Pod-race, het verkrijgen van de juiste onderdelen voor het schip en het bevrijden van Anakin is er een confrontatie met Darth Maul, de Sith Apprentice van Darth Sidious. Daarna vertrekken ze opnieuw naar Coruscant.

Aangekomen op Coruscant blijkt Senator Palpatine meer macht te hebben verkregen. Amidala gaat terug naar Naboo en de Jedi Council stuurt Qui-Gon en Obi-Wan achter haar aan om haar te beschermen. Anakin krijgt zijn Jedi-opleiding nog niet, ondanks dat hij wordt gezien als degene die de balans in de Force kan terugbrengen. Op Naboo volgt een grootse confrontatie met de Trade Federation. Ook Darth Maul mengt zich in de strijd en hij komt in de hoofdstad Theed tegenover de Jedi te staan. De Battle of Naboo wordt gewonnen, maar Darth Maul weet Qui-Gon te doden waarop Obi-Wan wraak neemt en Darth Maul doormidden slaat. Obi-Wan wordt geridderd tot Jedi Knight en neemt Anakin onder zijn hoede. Ondanks dat alles weer rustig lijkt, maken Yoda en Mace Windu zich terecht zorgen over de toekomst.

Aanloop naar première

Net als bij The Force Awakens was de release een ware hype. Bioscopen kregen de trailer aangeleverd, maar mochten deze niet vertonen voor een bepaald tijdstip. Een Canadees theater vertoonde de trailer een dag te vroeg en mocht als straf de film niet vertonen. Vele fans kochten bioscoopkaartjes om enkel de trailer te kunnen zien en vertrokken nog voordat de hoofdfilm begon. De officiële eerste trailer:


Jar Jar Binks & Anakin Skywalker

The Phantom Menace zal velen vooral doen denken aan het stuntelende en doorgaans niet grappige personage Jar Jar Binks, door Lucas juist wel bedoeld als humoristische noot. Nog altijd wordt de Gungan, met de stem van acteur Ahmed Best, bespot en gezien als een van de meest gehate filmpersonages ooit. Na The Phantom Menace keerde Jar Jar Binks in een beduidend kleinere rol terug in Episode II en III.

Ook de jonge Anakin Skywalker werd niet goed ontvangen. Het personage van acteur Jake Lloyd zou te zwak zijn geweest. Lloyd gaf later aan dat hij een trauma over heeft gehouden aan zijn rol, aangezien andere kinderen hem continu plaagden. Hij gaf aan dat dit vooral kwam doordat de film niet aan de verwachtingen van de fans voldeed. Desondanks was hij te zien in onder meer Jingle All the Way (1996) en leende hij zijn stem aan Star Wars-games. De afgelopen jaren ontspoorde de ondertussen 29 jarige acteur waardoor hij onder meer in het gevang belandde.

Bekijk de afbeelding
Ontvangst en box office

Positieve geluiden waren er over de (vele) visuele effecten, de actie, de muziek en een groot aantal rollen. Er waren drie Oscarnominaties voor Best Sound, Best Effects, Sound Effects Editing en Best Effects, Visual Effects. Op RottenTomatoes scoort Episode I gemiddeld een 6,0 en 55% op de Tomatometer. De oorspronkelijke wereldwijde opbrengst is $924,3 miljoen en op dat moment na Titanic de hoogste Box Office-opbrengst. De opvolgers wisten het financiële succes niet te evenaren, totdat The Force Awakens uit 2015 de franchise-topscore ruimschoots wist te passeren. Een 3D-rerelease in 2012 haalde nog eens ruim $100 miljoen op.



NieuwsFilm

meest populair