Featured

Tien heel enge scènes uit films!

Of weet jij betere scènes? Vast!

door Bram de Groot om 18:42 in Featured
Uit een POLL over de horrorfilm IT bleek dat niet heel veel mensen de film echt eng vonden. De R-rated Stephen King-film bleek 'net eng genoeg' of had 'enger gemogen'. Ook werd er laconiek gereageerd op het bericht over de Netflix-film Verónica. De film zou volgens veel FilmTotaal-lezers op de site en op Facebook helemaal niet zo eng zijn. Hieronder daarom tien scènes die over het algemeen als bijzonder eng worden beschouwd.

Uiteraard zijn er mensen die bij het minst of geringste al niet meer durven te kijken. Die-harders zeggen uiteraard nergens bang van te worden. Dus met onderstaande keuzes mag je het eens én oneens zijn! Waarom niet! Sommige scènes staan meer figuur voor de complete film. Laat een reactie achter, en als je zin hebt, kun je zelfs verwijzen naar een andere enge scène! De scènes staan in willekeurige volgorde.

[REC] (2007)

Dit is de eindscène van [REC]. In de Spaanstalige film van Jaume Balagueró en Paco Plaza lopen een jonge tv-journaliste en haar cameraman mee met de lokale brandweer. Op een nacht moet de brandweer een oude vrouw redden, die in een appartementengebouw vast lijkt te zitten. Maar wat in eerste instantie op een doodnormale routineklus lijkt, begint langzamerhand te veranderen in een gruwelijke en duistere nachtmerrie.


The Grudge (2004)

Ondanks dat deze horror-remake vooral op jump-scares leunt, is onderstaande clip - als je de film in zijn geheel ziet - toch best eng! In de remake van Takashi Shimizu loopt de Amerikaanse medische studente Karen stage in Japan. Wanneer een verpleegster niet komt opdagen voor haar werk, gaat Karen in haar plaats naar een vervallen huis waar ze Emma aantreft, een oude Amerikaanse vrouw die stokstijf voor zich uit staart in een lege kamer. Terwijl ze de aangeslagen vrouw verzorgt, hoort Karen boven vreemde geluiden. Het huis blijkt behekst te zijn door een bovennatuurlijke kracht, The Grudge.


The Shining (1980)

In deze klassieker zaten heel wat enge momenten. Vooral voor het moment waarop de film uitkwam; het jaar 1980. In Stanley Kubricks klassieker is Jack Torrance is een schrijver met een writer's block. Wanneer hij wordt aangenomen voor een baan als huismeester van het prestigieuze Overlook Hotel, dat zich op een afgelegen plek in de bergen van Colorado bevindt, ziet hij dit als de ideale kans om inspiratie op te doen en zijn boek af te maken. Bovendien is het de perfecte plek voor hem, zijn vrouw Wendy en zijn zoontje Danny om tot rust te komen. In al zijn arrogantie slaat hij de geruchten dat er kwade krachten in het hotel zouden huizen, en het lugubere verhaal over de vorige huismeester die waanzinnig is geworden en daarna op gruwelijke wijze zijn gezin heeft uitgemoord, in de wind.


Drag Me to Hell (2009)

Deze horrorthriller van Sam Raimi had een typische insteek, maar had zeker zo zijn enge momenten. In Drag Me To Hell is Christine Brown een ambitieuze bank-employee met een prima leventje. Op een dag echter verschijnt de mysterieuze vrouw Mrs. Ganush aan het bankloket om voor de zoveelste keer uitstel van betaling te vragen. Moet Christine toegeven aan deze bedelaarsactie of de ambities van haar baas laten prevaleren? Christine kiest voor het laatste waardoor Mrs. Ganusch het huis uit wordt gezet. Omgekeerd plaatst de oude vrouw de machtige vloek van de Lamia op Christine, en transformeert haar leven in een hel. Noodgedwongen zoekt zij de hulp van helderziende Rham Jas om haar ziel van eeuwige verdoemenis te redden.


Insidious (2010)

Deze film wordt geprezen om hoe eng deze op momenten is. In de film van James Wan zijn Josh en Renai zijn een gelukkig koppel met kinderen dat verhuist naar een nieuwe woning. Maar het blijkt dat het huis problemen heeft met de nieuwe familie: vreemde en angstaanjagende dingen gebeuren en schijnen voornamelijk betrekking te hebben op hun jonge zoon Dalton.


The Exorcist (1973)

In De Duivel-uitbanner van William Friedkin vindt priester-archeoloog Merrin een duivelsbeeldje bij opgravingen in Noord-Irak. Net op hetzelfde moment wordt in Georgetown actrice Chris McNeil opgeschrikt door vreemde geluiden in de kamer van haar twaalfjarig dochtertje Regan. Het meisje ligt te schokken op het bed en kan de spasmen niet onder controle houden. Chris en Regan weten niet welke afschuwelijke dingen hen nog te wachten staan.


The Silence of the Lambs (1991)

Regisseur Jonathan Demme wist op momenten behoorlijk creepy scènes op te leveren. In de thriller wordt Clarice Starling, een jonge FBI-agente, op een zaak van een psychopathische seriemoordenaar gezet. Om een beter inzicht te krijgen in de zieke geest van de moordenaar besluit ze met een andere psychopaat, Dr. Hannibal "The Cannibal" Lecter, te gaan praten. FBI-agent Jack Crawford denkt dat de gevangen Lecter de antwoorden heeft op de vragen omtrent de moorden.


The Descent (2005)

Een groep jonge vrouwen met dezelfde hobby, namelijk speleologie, gaat in Neil Marshalls The Descent op onderzoek uit in een diepe grot. De vrouwen komen in de grot iets tegen wat ze liever nooit hadden gezien en moeten alles in het werk stellen om weer levend uit de grot te geraken. Het pakt soms behoorlijk eng uit!


Zodiac (2007)

David Fincher leverde in 2007 deze prachtige misdaadthriller af. De film vertelt het waargebeurde verhaal van een beruchte seriemoordenaar die eind jaren '60 in San Francisco huishield. Deze moordenaar, die nooit opgepakt is, liet vreemde aanwijzingen en brieven achter bij zijn slachtoffers. Deze methode en het feit dat hij nooit is opgepakt geeft hem nog altijd een legendarische status.


Mulholland Dr. (2001)

In deze David Lynch-klassieker ontsnapt een mysterieuze vrouw aan een verkeersongeluk met een tas vol geld, maar zonder haar geheugen. Ondertussen is Betty Elms in L.A. verschenen, in de hoop een filmcarrière te kunnen beginnen. Wanneer Betty de naamloze vrouw in haar appartement vindt, besluit ze haar te helpen. De twee vrouwen gaan op een bizarre zoektocht naar de waarheid.28 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Mav Damian

Avatar

Ik ken nog veel betere enge scene's dan wat er in deze lijst staat.

Colruiter

Avatar

Als ze in Ring uiteindelijk uit de put kruipt, is toch ook wel een enge scene...

wezel

Avatar

Ja, wat is eng? Toen ik een klein kereltje was, heb ik Jaws gezien op tv. Dat vond ik mega eng, ik durfde amper in bad, laat staan de zee in die zomer. Later die film meerdere malen gezien, snap ik niet dat ik dat ooit eng vond.
Op de basisschool was er een serie met karbonkel, die werd na een aantal keer kijken verboden omdat kinderen daar nachtmerries van kregen. Daar had ik toen niet zo veel last van.

Hierboven staan een aantal goede scènes, die zeker heel spannend zijn. Maar ik zal er geen slapeloze nachten van krijgen.
Verder mag de eind scène van the blair witch project er ook wel bij.

Tycho Nestoris

Avatar

Die parkeerplaatsscène uit Mulholland Drive blijft echt heerlijk onheilspellend. David Lynch is echt een meester in spanning.

Yanggie

Avatar

Voor mij staat "The Alien walk by scene" uit Signs toch wel in de top 10 van enge momenten. Reden 1 is de camcorder effect en reden 2 is omdat je het op dat moment niet echt verwacht.

spooklift

Avatar

Andere scene uit REC is nog enger. De cameraman klimt op een ladder naar de zolder en opent de luik. De camera staat nu op night shot en hij draait rond. Ineens verschijnt meisje voor de camera. Ik sprong uit mijn bureaustoel. Brrrrrr.

Moviemagic

Avatar

Persoonlijk denk ik dat 'jump scares' het equivalent is van een komiek die zijn publiek kietelt en ze ze probeert te laten lachen. Echte enge scenes hebben dit niet eens nodig. In Evil Dead (1981) is de ''Card scene" toch wel goed.

Civilian Supreme

Avatar

Alle scenes van Melissa Mcarthy vind ik doodeng!

Goku32

Avatar

Veronica op Netflix was zeker een grapje. Want die film was totaal niet eng te noemen of zo. Maar dat is echt weer Americaans die zijn al bang voor hun eigen schijt in de wc pot. Maar ik vind 1 film waardig in deze lijst, als je deze voor de eerste x ziet dan is die wel eng en dat is de Excorcist. De rest is niet eng of zo

Novarellum

Avatar

Ik snap niet waarom iedereen Insidious zo eng vindt?

Novarellum

Avatar

The conjuring daarintegen...

spooklift

Avatar

@Novarellum, The Conjuring 2 met een scene van de non in huis van deze koppel vond ik heel eng :O

Shifty777

Avatar

Lijkt wel alsof iemand bij Filmtotaal afgelopen week ook Movie Fights gekeken heeft ;)

Ik denk dat zoiets als een engste scène heel subjectief is. Zelf kan ik me herinneren dat ik als kind A Nightmare On Elm Street mocht zien en de scène waar hij met lange armen door een steegje liep me maanden bij bleef, evenals andere scènes uit deze film. Ook The Exorcist maakte een stevige indruk toen ik die als kind de eerste keer zag.

Brein8998

Avatar

The Conjuring 2: elke scène met de Nun. Voor die spin-off is vandaag een trailer verschenen btw...

chazillionair28

Avatar

toen bilbo naar de ring greep van frodo was het ook wel even billen knijpen hoor.

Gigan72

Avatar

REC is 1 van de betere horror films deel 2 vindt ik ook goed 3 was wat minder deel 4 moet ik nog zien.

Tja wat is eng ?
Lig ook aan leeftijd en wat je gewend bent.
Iemand die veel horror kijkt vindt niet iets snel eng of smerig denk ik zo.


Ereptile

Avatar

Enkele scenes uit The Sixth Sense vind ik wel sterk of Sinister, als die geesten door het huis heen lopen. Maar deze scene van Annihilation vond ik toch best sterk ook:

chefry1983

Avatar

die films met die geesten in huis die gefilmd worden door een amateurcamera. Aan het einde van deel 1 word die kerel tegen de camera gegooid. Hoe heet die film ook alweer? Ik kom niet op de naam. Dat vond ik wel een enge scene

venny

Avatar

Kijk alleen op deze site >>>

Ereptile

Avatar

@chefry1983, Paranormal Activity?

chefry1983

Avatar

^
ja dat is het! Bedankt!

Artificialis

Avatar

Gek genoeg vond ik de remake Quarantine een engere film dan Rec. Dat Spaanse getetter begon na een tijdje zodanig te irriteren dat ik niet kon wachten totdat de karakters werden doodgemaakt.

Goku32

Avatar

Toen ik jonger was had ik een x hell raiser deel 1 gekeken die film was eng, en ik vond die cene in indianen jones the tempel of doom ooK eng. Maar ik heb zoveel enge films gezien dat niks me meer bang maakt in films. Geesten, monsters, killer poppen, en zo niks maakt me meer bang

Sunspot

Avatar

The Descent 1 is wel redelijk, best veel goeie momenten, maar vooral ook claustrofobisch, dat voegt echt wat toe. Deel 2 is shit.

Rest van de films zijn soms wel goed, hebben wel een paar scenes, maar het is het gewoon net niet allemaal, maar dat geldt echt voor zowat 9 van de tien films is mijn ervaring, echt jammer.

Overigens hou ik niet ech tvan die goedkope jumpscares, kan lekker eng zijn, maar puur omdat je niet weet vaak wanneer het komt, maar ben dat snel zat.

GAat vooral ook om de sfeer, de dreiging, dat is echt belangrijk. Locatie kan ook echt dik het verschil maken.

It Follows bijvoorbeeld, top film, niet echt heel eng, maar toch ook weer wel, puur om de spanning, hoe het gefilmd is, achtergrond.

Sunspot

Avatar

The Walking dead bijvoorbeeld, had echt goeie momenten, lekker veel, maar dat eindigde wel een beetje na seizoen 3 helaas.

Bijvoorbeeld 1e aflevering, in dat ziekenhuis. Hoe ze in dat huis zitten, met Dwanye, die sfeer gewoon alleen al. In de gevangenis ook veel geoie scenes.

Sunspot

Avatar

@Ereptile

Yep, die is spannend die scene van Annihalation.

nieuwslaatste nieuws

meest populair