Tien heel enge scènes uit films!

Tien heel enge scènes uit films!

Of weet jij betere scènes? Vast!

Uit een POLL over de horrorfilm IT bleek dat niet heel veel mensen de film echt eng vonden. De R-rated Stephen King-film bleek 'net eng genoeg' of had 'enger gemogen'. Ook werd er laconiek gereageerd op het bericht over de Netflix-film Verónica. De film zou volgens veel FilmTotaal-lezers op de site en op Facebook helemaal niet zo eng zijn. Hieronder daarom tien scènes die over het algemeen als bijzonder eng worden beschouwd.

Uiteraard zijn er mensen die bij het minst of geringste al niet meer durven te kijken. Die-harders zeggen uiteraard nergens bang van te worden. Dus met onderstaande keuzes mag je het eens én oneens zijn! Waarom niet! Sommige scènes staan meer figuur voor de complete film. Laat een reactie achter, en als je zin hebt, kun je zelfs verwijzen naar een andere enge scène! De scènes staan in willekeurige volgorde.

[REC] (2007)

Dit is de eindscène van [REC]. In de Spaanstalige film van Jaume Balagueró en Paco Plaza lopen een jonge tv-journaliste en haar cameraman mee met de lokale brandweer. Op een nacht moet de brandweer een oude vrouw redden, die in een appartementengebouw vast lijkt te zitten. Maar wat in eerste instantie op een doodnormale routineklus lijkt, begint langzamerhand te veranderen in een gruwelijke en duistere nachtmerrie.


The Grudge (2004)

Ondanks dat deze horror-remake vooral op jump-scares leunt, is onderstaande clip - als je de film in zijn geheel ziet - toch best eng! In de remake van Takashi Shimizu loopt de Amerikaanse medische studente Karen stage in Japan. Wanneer een verpleegster niet komt opdagen voor haar werk, gaat Karen in haar plaats naar een vervallen huis waar ze Emma aantreft, een oude Amerikaanse vrouw die stokstijf voor zich uit staart in een lege kamer. Terwijl ze de aangeslagen vrouw verzorgt, hoort Karen boven vreemde geluiden. Het huis blijkt behekst te zijn door een bovennatuurlijke kracht, The Grudge.


The Shining (1980)

In deze klassieker zaten heel wat enge momenten. Vooral voor het moment waarop de film uitkwam; het jaar 1980. In Stanley Kubricks klassieker is Jack Torrance is een schrijver met een writer's block. Wanneer hij wordt aangenomen voor een baan als huismeester van het prestigieuze Overlook Hotel, dat zich op een afgelegen plek in de bergen van Colorado bevindt, ziet hij dit als de ideale kans om inspiratie op te doen en zijn boek af te maken. Bovendien is het de perfecte plek voor hem, zijn vrouw Wendy en zijn zoontje Danny om tot rust te komen. In al zijn arrogantie slaat hij de geruchten dat er kwade krachten in het hotel zouden huizen, en het lugubere verhaal over de vorige huismeester die waanzinnig is geworden en daarna op gruwelijke wijze zijn gezin heeft uitgemoord, in de wind.


Drag Me to Hell (2009)

Deze horrorthriller van Sam Raimi had een typische insteek, maar had zeker zo zijn enge momenten. In Drag Me To Hell is Christine Brown een ambitieuze bank-employee met een prima leventje. Op een dag echter verschijnt de mysterieuze vrouw Mrs. Ganush aan het bankloket om voor de zoveelste keer uitstel van betaling te vragen. Moet Christine toegeven aan deze bedelaarsactie of de ambities van haar baas laten prevaleren? Christine kiest voor het laatste waardoor Mrs. Ganusch het huis uit wordt gezet. Omgekeerd plaatst de oude vrouw de machtige vloek van de Lamia op Christine, en transformeert haar leven in een hel. Noodgedwongen zoekt zij de hulp van helderziende Rham Jas om haar ziel van eeuwige verdoemenis te redden.


Insidious (2010)

Deze film wordt geprezen om hoe eng deze op momenten is. In de film van James Wan zijn Josh en Renai zijn een gelukkig koppel met kinderen dat verhuist naar een nieuwe woning. Maar het blijkt dat het huis problemen heeft met de nieuwe familie: vreemde en angstaanjagende dingen gebeuren en schijnen voornamelijk betrekking te hebben op hun jonge zoon Dalton.


The Exorcist (1973)

In De Duivel-uitbanner van William Friedkin vindt priester-archeoloog Merrin een duivelsbeeldje bij opgravingen in Noord-Irak. Net op hetzelfde moment wordt in Georgetown actrice Chris McNeil opgeschrikt door vreemde geluiden in de kamer van haar twaalfjarig dochtertje Regan. Het meisje ligt te schokken op het bed en kan de spasmen niet onder controle houden. Chris en Regan weten niet welke afschuwelijke dingen hen nog te wachten staan.


The Silence of the Lambs (1991)

Regisseur Jonathan Demme wist op momenten behoorlijk creepy scènes op te leveren. In de thriller wordt Clarice Starling, een jonge FBI-agente, op een zaak van een psychopathische seriemoordenaar gezet. Om een beter inzicht te krijgen in de zieke geest van de moordenaar besluit ze met een andere psychopaat, Dr. Hannibal "The Cannibal" Lecter, te gaan praten. FBI-agent Jack Crawford denkt dat de gevangen Lecter de antwoorden heeft op de vragen omtrent de moorden.


The Descent (2005)

Een groep jonge vrouwen met dezelfde hobby, namelijk speleologie, gaat in Neil Marshalls The Descent op onderzoek uit in een diepe grot. De vrouwen komen in de grot iets tegen wat ze liever nooit hadden gezien en moeten alles in het werk stellen om weer levend uit de grot te geraken. Het pakt soms behoorlijk eng uit!


Zodiac (2007)

David Fincher leverde in 2007 deze prachtige misdaadthriller af. De film vertelt het waargebeurde verhaal van een beruchte seriemoordenaar die eind jaren '60 in San Francisco huishield. Deze moordenaar, die nooit opgepakt is, liet vreemde aanwijzingen en brieven achter bij zijn slachtoffers. Deze methode en het feit dat hij nooit is opgepakt geeft hem nog altijd een legendarische status.


Mulholland Dr. (2001)

In deze David Lynch-klassieker ontsnapt een mysterieuze vrouw aan een verkeersongeluk met een tas vol geld, maar zonder haar geheugen. Ondertussen is Betty Elms in L.A. verschenen, in de hoop een filmcarrière te kunnen beginnen. Wanneer Betty de naamloze vrouw in haar appartement vindt, besluit ze haar te helpen. De twee vrouwen gaan op een bizarre zoektocht naar de waarheid.



NieuwsFilm

meest populair