De beste 3D-films van de afgelopen 10 jaar

De beste 3D-films van de afgelopen 10 jaar

Deze vijf films waren zeker 3D-toppers.

Verleden week wierpen we een blik op bijna 10 jaar 3D in de bioscoop - iets dat niet door iedereen wordt gewaardeerd. De toevoeging van 3D wordt nog amper gezien als een waardevolle toevoeging. Zelfs Avatar-regisseur James Cameron gaf recent aan dat de techniek al jaren stilstaat. Uit de POLL blijkt dat er maar een paar films zijn die echt geroemd worden om de inzet van 3D.

1. Avatar 48%


Het zal voor James Cameron een hele kluif worden om het succes van de eerste Avatar te overtreffen. Toen de film in 2009 verscheen wist deze flink te profiteren van de lancering van 3D in de bioscoop. Cameron pakte het ook goed aan. De film werd geschoten in 3D met Camerons eigen Reality Camera System en het hielp mee dat 60 procent van de film uit CGI bestaat. De film, die onder meer de Oscar won voor beste visuele effecten, wordt op basis van de 48% klaarblijkelijk nog steeds gezien als de koning van de 3D. In 2020 verschijnt het vervolg en deze moet 3D opnieuw lanceren.


2. Gravity 22%
Een goede tweede plaats is voor Gravity van regisseur Alfonso Cuarón. Opvallend genoeg werd de film niet opgenomen met 3D-camera's. Dit komt voornamelijk omdat 80 procent van de film bestaat uit computeranimatie. De overige 20 procent van het beeld werd achteraf omgezet naar 3D. De film won zeven Oscars, waaronder voor de visuele effecten en de montage.


3. Mad Max: Fury Road 6%
Het lijkt erop dat de rest van de films in 3D slechts nog beperkt zijn opgevallen. Mad Max: Fury Road uit 2015 zou door regisseur George Miller opgenomen worden met 3D-camera's, maar uiteindelijk werd hiervan afgezien. De film werd pas in de post-productie omgezet naar 3D aangezien deze manier sterk was verbeterd. Het pakte wonderwel erg sterk uit. Het lijkt erop dat de omgeving zich hiervoor prima leende.


4. Transformers: Dark of the Moon 5%
Als je enkel kijkt naar de film dan is het zeker niet de beste in het rijtje. Als je kijkt naar de 3D-effects dan zit het wel goed met deze derde Transfomers-film van Michael Bay. De regisseur zette vol in op 3D, met speciaal gemaakte camera's en allerlei andere technieken. De film kreeg drie Oscarnominaties, onder meer voor de visuele effecten.


5. Life of Pi 4%
Deze film van Ang Lee, goed voor Oscars voor onder meer Beste regie en Beste visuele effecten, werd opgenomen met apparatuur van de Cameron Pace Group, van James Cameron. Lee koos om de film in 3D te maken omdat hij erin geloofde dat 3D de nieuwe standaard zou worden in de bioscoop. Hij sterkte de 3D aan door elementen buiten het 'beeld' te laten vallen.



NieuwsFilm

meest populair