Regisseur Damien Chazelle reageert op kritiek dat 'First Man' anti-Amerikaans zou zijn

Regisseur Damien Chazelle reageert op kritiek dat 'First Man' anti-Amerikaans zou zijn

Ook de zonen van Neil Armstrong en de schrijver van het boek laten van zich horen.

Een van de grootste releases dit jaar is zonder twijfel First Man van Damien Chazelle, de regisseur die al eerder hoge ogen wist te gooien met zijn films Whiplash en La La Land. De biopic over Neil Armstrong (gespeeld door Ryan Gosling) komt over iets meer dan een maand uit, maar wordt wel al getoond tijdens filmfestivals. Toch wordt de film niet door iedereen even goed onthaald: tijdens zijn wereldpremière in Venetië kwam de film namelijk onder vuur te liggen omdat in de film het planten van de Amerikaanse vlag op de maan er in achterwege gelaten wordt. De nodige Amerikaanse filmcritici noemen de film als gevolg hiervan niet-vaderlandslievend en anti-Amerikaans.

Chazelle verdedigde zijn keuze om deze actie uit de film te laten. Zo zei hij: ''Het niet laten zien van het planten van de vlag is een bewuste keuze. Er wordt me nu gevraagd of daar een politiek statement achter zit: het antwoord daarop is nee. Ik wilde met dit verhaal vooral de minder bekende aspecten van de maanmissie laten zien, voornamelijk Neil Armstrongs persoonlijke verhaal en wat hij allemaal heeft meegemaakt en gevoeld tijdens deze wereldberoemde reis''.

Ook de zonen van Neil Armstrong, Rick en Marc, en First Man schrijver James R. Hansen, staan achter de beslissing van Chazelle: ''We zijn het eens met de keuze die Chazelle heeft gemaakt: in de film ligt de focus duidelijk op de momenten van eenzaamheid die Neil heeft gekend. Natuurlijk gaat de film over één van de grootste verwezenlijkingen niet alleen in de Amerikaanse geschiedenis, maar ook in die van de hele mensheid. Door dieper in te gaan op Neil Armstrong en hem eens te zien als een mens in plaats van een icoon, hoopt Chazelle te kunnen tonen hoe moedig en heldhaftig de maanlanding eigenlijk wel is geweest''.



NieuwsFilm

meest populair