Wat brengt de toekomst voor 'Star Wars'?

Wat brengt de toekomst voor 'Star Wars'?

Hoe ziet het er straks uit?

Zaterdag bleek dat de geplande Star Wars-film rond premiejager Boba Fett definitief dood was. De film is de eerste die sneuvelt nadat Solo: A Star Wars Story flopte. De grote vraag is dus hoe het er momenteel voor staat met de franchise. In dit artikel vertellen we je alles wat bekend is.

Toen Disney Lucasfilm overnam, was het de bedoeling om elk jaar een nieuwe Star Wars-film uit te brengen. Het ene jaar een nieuwe film in de Skywalker-saga, en het andere jaar een op zichzelf staand verhaal. Maar dat laatste bleek al meteen niet helemaal te kloppen. In plaats van een volledig nieuw verhaal te vertellen, greep men terug op oude bekenden. Rogue One had weinig bekende personages, maar vertelde wel een verhaal uit het canon. En Solo concentreerde zich helemaal op het oorsprongsverhaal van Han. Kortom: weinig vernieuwend, zoals Lucasfilm eigenlijk wel beloofd had.

Floppen van Solo

Er zijn een aantal redenen te noemen voor het floppen van Solo. Zo waren er problemen met regisseurs Phil Lord en Chris Miller, die op staande voet werden ontslagen. Ron Howard nam het, als zeer capabel regisseur, van hen over. Maar meteen worstelde men met negatieve pers. De film zou een ramp zijn en meer dan zeventig procent opnieuw opgenomen worden. Uiteindelijk viel Solo mee, maar de negatieve pers heeft niet geholpen. Ook het feit dat The Last Jedi net vijf maanden voor de release had gedraaid, hielp niet mee. Het publiek leek Star Wars-moe.

Bekijk de afbeelding
Het gevolg daarvan was meerledig. Disney besloot op de eerste plek dat het idee om elk jaar een Star Wars-film uit te brengen wat overenthousiast was. Er werd gas teruggenomen en zelfs enigszins op de rem gedrukt. Minder films en meer focus op wat goed was. Zoiets moest het worden. Het Marvel-model bleek dus niet te werken voor de franchise die ooit door George Lucas werd bedacht en dat had gevolgen.

Wat is er gesneuveld?

Er zijn een aantal projecten gesneuveld. De eerste was de geplande trilogie rond Han Solo, waarin Alden Ehrenreich de titelrol moest blijven spelen. Dat terwijl de vervolgfilms werden opgezet met onder meer een verschijning van Darth Maul (Ray Park). Ook Boba Fett werd stopgezet.

Bekijk de afbeelding
Daarnaast besloot Lucasfilm naar het schijnt om alle andere geplande Story-films te cancellen. Zo was er een Obi-Wan Kenobi-film in de maak van Stephen Daldry met mogelijk een rol voor Ewan McGregor als de bekende Jedi. Ook die film rond Obi-Wans tijd op Tatooine tussen Episode III en IV zou niet meer in ontwikkeling zijn, of in elk geval tijdelijk gepauzeerd. Dat geldt ook voor een film rond de bekende cantina in Mos Eisley, die in de maak zou zijn.

Wat komt er nog gewoon?

Ondanks dat Disney de plannen even op de kop zet, ligt er nog genoeg Star Wars voor ons in het verschiet. Allereerst komt er nog gewoon een live-action serie op de streamingdienst van Disney, die Jon Favreau momenteel opneemt. The Mandalorian lijkt enigszins op Boba Fett, en draait om een premiejager die in tien afleveringen zich een weg moet vinden in de Outer Rim. De serie kost 100 miljoen dollar en naar het schijnt hoopt Disney hiermee de franchise straks nieuw leven in te blazen.

Bekijk de afbeelding
Tegelijk zijn er nog twee andere projecten in de maak. Rian Johnson, regisseur van The Last Jedi maakt aan een compleet nieuwe trilogie. Die moet draaien om andere personages dan de Skywalkers en heel andere nieuwe nog niet eerder geziene personages tonen. Johnson regisseert de eerste film en schrijft momenteel ook het script. Verder werken Game of Thrones-showrunners David Benioff en D.B. Weiss aan een reeks Star Wars-films. Die moeten ook nieuwe personages centraal stellen. Wat Disney dus vooral lijkt te willen, is dat de franchise afscheid neemt van het oude bekende - de Skywalkers dus - en mensen weer gaat verrassen. Dat was tot nu toe altijd nog redelijk ingewikkeld, gezien de manier waarop alle sinds The Force Awakens verschene films teruggrepen op bekende elementen.

Einde van de Skywalker-saga

Voordat we het nieuwe te zien krijgen, moet Disney echter wel nog een einde maken aan de Skywalker-saga. In 2015 keerde de franchise terug met The Force Awakens. Dat bleek een film vol oude en nieuwe elementen te zijn. De Skywalkers waren terug. Ditmaal voor de strijd tegen de First Order, dat uit de as van de Empire opgestaan was. Maar aan alles komt een eind en dus ook aan de Skywalker-saga.

Bekijk de afbeelding
J.J. Abrams kreeg de eer om met Episode IX een einde te maken aan het verhaal van de Skywalkers. We zullen nog een keer kunnen genieten van Luke (Mark Hamill) en Leia (Carrie Fisher) en zien hoe Rey (Daisy Ridley) haar lotsbestemming omarmt. Zij moet het samen met haar nieuwe vrienden van de Resistance opnemen tegen de First Order en de gestoorde Kylo Ren (Adam Driver) een halt toeroepen. Vanaf 19 december 2019 draait deze laatste Skywalker-film in de bioscopen. Daarna moet alles anders zijn in de Star Wars-franchise.

NieuwsFilm

meest populair