Leonardo DiCaprio staat Marlon Brando's Oscar af na nieuws van fraude

Leonardo DiCaprio staat Marlon Brando's Oscar af na nieuws van fraude

De acteur had het gouden beeldje helemaal niet als geschenk mogen krijgen.

Blood Diamond-ster Leonardo DiCaprio heeft afstand moeten doen van Marlon Brando's Oscar. Het gouden beeldje had hij eens als cadeau gekregen van de Maleisische financier Jho Low. Laatstgenoemde is echter betrokken geweest bij frauduleuze praktijken en zit nu in de bajes te brommen omdat hij miljarden dollars heeft toegeëigend zonder er recht op te hebben gehad. Dat meldt The New York Times.

Samen met de voormalige Maleisische minister-president Najib Razak maakte Low misbruik van een fonds dat projecten zou steunen voor de inwoners van Maleisië. In plaats van het geld op juiste wijze te besteden, schafte Low een jacht aan ($250 miljoen), een privévliegtuig ($35 miljoen), kunstwerken van Picasso en Van Gogh ($200 miljoen) en uiteraard het eerdergenoemde beeldje. Deze won Brando in 1954 voor zijn optreden in On the Waterfront. Ook kocht de Maleisische man een doorzichtige vleugelpiano van het Nederlandse The Crystal Music Company en schonk deze aan supermodel Miranda Kerr.

Bekijk de afbeeldingLow (37 jaar) kent DiCaprio omdat hij The Wolf of Wall Street geproduceerd heeft. Dat deed hij via een onderneming genaamd Red Granite Pictures en paste daarvoor geld van het fonds toe. Het productiebedrijf heeft mogelijk ook komedies zoals Daddy's Home en Dumb and Dumber To onrechtmatig gefinancierd. De stiefzoon van Razak, ene Riza Aziz, is de eigenaar van Red Granite Pictures.

Volgens twee journalisten van de Wall Street Journal stond Brando's Oscar gewoon in zijn huis te Hollywood, maar verdween op een dag plotseling. Low betaalde er later 600.000 dollar voor aan een handelaar. Vermakelijk genoeg heeft de Academy of Motion Picture Arts and Sciences het recht om Oscars, uitgereikt na 1950, terug te kopen voor één dollar. Momenteel staat het beeldje in een loods te Texas. The New York Times bericht dat DiCaprio niet alleen afstand van het beeldje heeft moeten doen, maar ook van alle andere geschenken die Low hem in het verleden gegeven heeft.

NieuwsFilm

meest populair