Featured

De meest teleurstellende films van 2018

Mee eens, of was er voor jou een andere film een grotere teleurstelling?

door Bram de Groot om 22:30 in Featured
Even geleden plaatsten we een POLL met een aantal films die niet altijd even goed werden ontvangen door het publiek, ook nadat dat de zalen plat werden gelopen. Check hieronder de vijf teleurstellendste films van 2018!


#1. Jurassic World: Fallen Kingdom
Met al drie Jurassic Park-films achter de rug was het voor Jurassic World (2015) behoorlijk lastig om nog verrassend te zijn. Dat gebeurde dan ook niet echt, maar mede door een nieuwe generatie dino-fans werd de film van regisseur Colin Trevorrow een doorslaand financieel succes. Een vervolg verscheen eerder dit jaar. Met de bejubelde regisseur Juan Antonio Bayona (The Impossible, A Monster Calls) achter de camera werd al vrij snel duidelijk dat er een soort The Lost World in de maak was; de dino's gingen het eiland af. Ook het concept van een hybride-dino werd vastgehouden met de introductie van de Indoraptor. Financieel zat het zeker goed met Fallen Kingdom, maar de ontvangst was mager en de fans van het eerste uur haakten ogenschijnlijk definitief af. In 2021 krijgen we overigens een ware dino-wereld te zien en dat zou nog best eens heel aardig kunnen uitpakken.


#2. Pacific Rim: Uprising
Vooraf was al duidelijk dat deze film het heel moeilijk zou kunnen krijgen na het toch al niet zo (financieel) overtuigende Pacific Rim uit 2013 van regisseur Guillermo del Toro. Hij besloot deel twee te laten schieten voor de latere Oscarwinnaar The Shape of Water. De regie van Uprising kwam in handen van Steven S. DeKnight (Netflix' Daredevil) en Legendary Pictures pompte 150 tot 176 miljoen dollar in de film die dit keer gedragen moest worden door John Boyega. Het resultaat bleek een Transformers-achtige film, waarin de charme van het eerste deel compleet weg was. De film werd zwak ontvangen, de opbrengst lijkt niet voldoende en heel veel enthousiasme vanuit het bioscooppubliek was er niet te horen.


#3. Solo: A Star Wars Story
Ondanks dat toch flink wat mensen de tweede solofilm in het Star Wars-filmuniversum de film vermakelijk vonden, was er bij de Star Wars-fans ook een flinke teleurstelling. Mogelijk is de teleurstelling al ontstaan door de enorme productieproblemen en de flinke kritiek op Star Wars: The Last Jedi die een half jaar eerder verscheen. Ook is er een soort Star Wars-moeheid ontstaan. Hiermee lijkt te worden aangetoond dat het Star Wars-filmuniversum niet de kracht heeft van bijvoorbeeld de Marvel-reeks. Met de vrij snel aangekondigde toekomstplannen begon het er bijna op te lijken dat Walt Disney meer dan één film per jaar wilde gaan uitbrengen in de franchise. Solo werd uiteindelijk nog redelijk ontvangen door de critici, maar financieel was de film een flinke teleurstelling. Nieuwe Star Wars-solofilms zijn nog niet aangekondigd.


#4. A Wrinkle in Time
Ook deze film van Walt Disney bleek een enorme tegenvaller. De fantasyfilm van Ava DuVernay (Selma, 2016) kostte ruimschoots 100 miljoen dollar om te maken en wist maar net aan break-even te draaien met het productiebudget. De zwakke ontvangst en magere toeloop resulteerde er zelfs in dat A Wrinkle in Time, met namen als Oprah Winfrey, Reese Witherspoon en Chris Pine, niet in vele andere landen dan de States in de bioscoop verscheen. Het is zelfs zo dat de film tot op heden niet eens op schijf is uitgekomen in Nederland. Het is een nieuwe financiële domper voor Walt Disney, al is het ook zo dat "de muis" dit wel kan hebben met bijvoorbeeld de successen van Marvel en Pixar.


#5. The Predator
De keuze om The Predator, de vierde film in de reeks, te laten regisseren door Shane Black (Iron Man, The Nice Guys) was al een risico. En met flinke reshoots, waardoor de kosten opliepen tot 88 miljoen dollar, werd het ook spannend of de film zichzelf aan de bioscoopkassa's kon terugverdienen. Na een zeer matig ontvangst werd duidelijk dat er niet al teveel verwacht moest worden, al noteerde The Predator alsnog een redelijke $160,5 miljoen. Veel bezoekers waren echter teleurgesteld door het te wat fantasierijke plot rond de buitenaardse wezens en onverwachte komst van een Ultimate Predator en de Predator Dogs. Een vervolg lijkt uitgesloten; een reboot over een paar jaar iets groter.

29 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Colruiter

Avatar

Fantastic Beasts 2 verdiende toch ook een plaats in deze top 5... als Solo als franchise-killer wordt bestempeld dan verdient Fantastic Beasts 2 die titel toch ook... Solo was tenminste nog onnodig maar amusant, Fantastic Beasts 2 was gewoon onnodig... Fallen Kingdom was als franchise-killer wel nog slechter en staat dan ook terecht op 1.

horizon

Avatar

Solo was ok.
Andere vier niet gezien.

chefry1983

Avatar

Jw2 was inderdaad een enorme domper. Ik wilde bijna mijn geld terug gaan vragen bij de bioscoop. De andere films heb ik niet gezien.

emma-sophie

Avatar

Onterechte top 3 en nummer 5. A Wrinkle in Time niet gezien.

De grootste teleurstelling van 2018 is Hereditary, wat een slechte en saaie film. Deze film noemt zich horror/drama. Horror was nergens te vinden. Wat een FLOP!!

Darthmar

Avatar

Fantastic Beast 2 had in dit rijtje niet misstaan en had zelfs wel nummer 1 moeten wezen.

Jeroen Pasman

Avatar

Ik snap niet wat Jurassic Park in dit rijtje doet. Je kunt erover discussieren zoveel je wilt, maar hij was een succes

Goku32

Avatar

Terecht jurrasic park fallen kingdom, was echt een slechte film.

chefry1983

Avatar

@jeroen,
Het gaat hier niet om de minste opbrengst maar om de kwaliteit van de film

centr1no

Avatar

A Wrinkle in Time is van deze 5 wel de slechtste film en JW2 vond ik zo slecht niet maar het aantal films die "teleurstellend" genoemd worden lijkt wel toe te nemen.
Het zijn typische voorbeelden van franchise-melkerij en de schijnbare noodzaak voor studio's om maar vooral veel films uit te brengen zonder te weten of er iets om te geven waarom de franchise nu eigenlijk zo populair is of wat mensen nu eigenlijk willen zien.
Beste voorbeeld in dit rijtje is The Predator waarin een B-film cast die bijna karikaturale personen spelen een vreselijk goedkoop en gemakzuchtig verhaaltje doorlopen waarin hetgeen mensen voor komen (de Predator) verkloot wordt door er een draai aan te geven waar niemand op zat te wachten en ook totaal niet logisch is door alles wat we in eerdere films hebben gezien van dit wezen.

Slechte casting (als er maar een bekende naam in zit), een goedkoop script (meestal een oud verhaal met wat aanpassingen) en een te grote focus op CGI en actiescenes levert charmeloze en/of oninteressante formulewerkjes op als Oceans 8, Robin Hood, Rampage, Skyscraper, The Meg, Venom en nog vele meer.
Toegegeven; sommige films zijn best vermakelijk. Maar hoogstandjes zijn het zeker niet en geen van deze enorm dure projecten zullen over 10 jaar genoemd worden als een must see klassieker waar vervolgen of reboots voor komen.

timdekw

Avatar

Verwijderd

Darthmar

Avatar

Mortal Engines wat een geweldig uitgangspunt had viel ook zwaar tegen. De wereld van de film was prachtig weer gegeven maar het verhaal was een rommeltje.

Guyon2002

Avatar

Fallen Kingdom en Solo waren prima films

Artificialis

Avatar

Jurassic World: Fallen Kingdom is de ultieme franchise verpester. Pacific Rim: Uprising is gewoon jammer omdat het eerste deel de potentie had om tot een vermakelijke franchise uit te groeien. Anyway, we krijgen in ieder geval meer Godzilla films.

Sunspot

Avatar

The Predator was teleurstellend, had het ook wel verwacht. De karakters, waarom Predators dingen doen, pffff. WAs uiteinlijk goed uit te kijken, maar nee, zet iemand anders neer als regisseur de volgende keer graag.

Jammer, had gedacht dat Shane Black meer de echte Predator zou brengen, maar nee, moest met bullshit komen vooral. Maar nogmaals, had al dikke twijfels bij de trailers en andere dingen.

Solo moet ik nog zien, in de andere films niet echt geïnteresseerd

Sunspot

Avatar

Wacht, Fallen Kingdom wel gezien, maar zo matig was dat.

Maar deel 1 was al dik teleurstellend, geen vertrouwen in deel 3 voorlopig.

Maak het of kap ermee, begin opnieuw.

Sunspot

Avatar

En Pacific Rim 1 man, zo standaard alweer, had meer verwacht met die regisseur juist.
Deel 2 nooit gezien, zie het ergens ooit wel.

Spider-fan

Avatar

Ik heb Jurassic World: Fallen Kingdom nog niet gezien of durven kopen. Moeilijk voor te stellen dat hij zo slecht is, vond de vorige eigenlijk de beste sinds het origineel. Ik denk dat ik hem wel koop als ik hem goedkoop genoeg vind, want ik wil toch de serie compleet en ik vind Pratt en Howard sowieso leuk samen.
Solo ook niet durven kopen nog.

Tomb Raider was niet zo slecht, maar op één of andere manier een film die je snel vergeten bent. Hij is leuk zo lang die duurt, maar er blijft weinig van hangen.

horizon

Avatar

Eigenlijk enige film die mij teleurstelde achteraf gezien was Mandy. Maar dat komt omdat mijn verwachtingen erg hoog waren. Met een 8,5 voor Beyond the Black Rainbow en initiële lovende kritieken voor Mandy hoopte ik op een film die minimaal een acht zou zijn.
Het werd een zeven en beetje.

Dus ja, ook een leuke film kan toch enigszins een teleurstelling zijn.

Gigan72

Avatar

Solo was een prima film.
Pacific Rim: Uprising viel zeker een beetje tegen maar was nog best grappig
.Jurassic World Fallen Kingdom ..Now that is one big pile of shit.
The Predator nog niet gezien ..maar ik hoor slechte dingen helaas.
Wrinkle in Time, met super Saiyan Oprah die sla ik over


Sunspot

Avatar

@Spiderfan

Koop maar gewoon en maak compleet.

Als je deel 1 van de huidige trilogie al de beste vind, dan zeg ik dat je het zeker moet kopen Smiley face.

Master Of Films

Avatar

Alle vijf gezien, en alle vijf zijn slecht. Het is een top 5, maar anders had Venom, Fantastic Beasts 2 & Mortal Engines.
Gelukkig maken films zoals Avengers, Mandy, Hereditary, Fallout en zelfs maffe Aquaman een hoop goed voor het filmjaar 2018.

esteban

Avatar

The Predator is één van de grootste Hollywood-stinkers van de laatste jaren. Man, man, man. Het ene facepalm-moment na het andere. Fallen Kingdom, ook niet zo goed, lijkt haast een meesterwerk als je beide naast elkaar zet. Om maar te zeggen: Er zijn verschillende gradaties 'slecht'. SOLO staat hier volledig onterecht.

draganta

Avatar

JW1 was nog te doen ja, maar bij Fallen Kingdom viel bijna in slaap.

Spider-fan

Avatar

Sunspot:

Maar waarom zeggen zoveel mensen dan dat Fallen Kingdom slecht is, bij de vorige zei niemand dat. Dat geeft me toch het gevoel dat er iets ernstig mis mee is. Voor een goede film die ik een aantal keer zal kijken, heb ik wel 20/25 euro over (ook al blijft het veel), maar voor een misser vind ik dat echt weggegooid geld.

KeesjeNL

Avatar

Alle films behalve 'A Wrinkle in Time' gezien, vond ze eigenlijk allemaal genietbaar. Niet supergoed, maar gewoon voldoende.

Joslyn

Avatar

Tijdens JW2 heb ik me de hele film alleen maar zitten ergeren. Wat een stupide film is dat. Dat het een film is en dat het allemaal fantasie is begrijp. Maar in de realiteit waar de film afspeelt worden de domste dingen gedaan. 2 vb. T-rex gaat echt niet op een bal jagen als er een vulkaan uitbarst. Die jager die een tand van de Indoraptor probeert te jatten.

@emma-sophie, ik vond Hereditary super spannend. Al die creepy dingen in beeld terwijl de karakters niks doorhebben. Ik kreeg er de zenuwen van.

Sunspot

Avatar

@Spider-Fan

Tja, je kan het gewoon kopen, misschien leuk met bezoek voor 1x en je maakt je setje compleet Smiley face.

Is gewoon matig, maar ik vond dat van deel 1 al, gewoon teleurstellend na de originele trilogie.

Maar omdat je zelf zegt dat je deel 1 van de huidige trilogie al zo goed vind, dan zou ik gewoon de gok wagen, denk dat het voor jou wel oke is om in collectie te hebben Smiley face.

Goku32

Avatar

Hahahaha die Disney film was echt grote poep

nieuwslaatste nieuws

meest populair