Britse acteerlegende Albert Finney (82) overleden

Britse acteerlegende Albert Finney (82) overleden

Finney werd tot vijf keer toe genomineerd voor een Oscar.

Albert Finney, een van de grote legendes uit de Britse acteergeschiedenis, is op 82-jarige leeftijd overleden. De vijfvoudig Oscargenomineerde acteur begon zijn carrière in de Royal Shakespeare Company voordat hij overstapte naar de filmindustrie met een grote rol in Saturday Night and Sunday Morning in 1960. Zijn grote doorbraak kwam met de hoofdrol in de filmklassieker Tom Jones, waarvoor hij zijn eerste Oscarnominatie kreeg.

Na Tom Jones was Finney in meer dan 60 films te zien. Bekende voorbeelden hiervan zijn Murder On the Oriënt Express (1974), Annie, The Duellists, Under the Volcano, Miller's Crossing, Erin Brockovich, Big Fish en The Bourne Ultimatum. Zijn laatste filmrol was in Bond-film Skyfall uit 2012.

Finney had ook het nodige succes op tv met rollen als Winston Churchill in The Gathering Storm, Daniel Feeld in Karaoke en Cold Lazarus en tv-films als A Rather English Marriage, Pope John Paul II en The Image.

De acteur was overigens helemaal niet te spreken over de glamoreuze kant van zijn vak. Zo kwam hij nooit opdagen bij Oscarceremonies en wees hij zelfs een ridderorde van het Britse koningshuis af.

NieuwsFilm

meest populair