Algemeen

Waarom 'Avengers: Endgame' voorlopig niet de best verdienende film ooit zal worden

Hint: het heeft te maken met inflatie.

door Jim Pedd om 22:30 in Algemeen
Avengers: Endgame is hard op weg om de best verdienende film ooit te worden. Enkel Avatar staat met een wereldwijde verdienste van 2,7 miljard dollar nog in de weg. Gezien de 2,6 miljard dollar waar de meest recente Marvel-film nu op staat, lijkt het geen probleem en zal Avatar straks van de troon gestoten worden. Maar is Endgame nou eigenlijk wel de best verdienende film ooit? Het ligt er namelijk maar net aan hoe je ernaar kijkt.

Een belangrijk gebrek in de manier waarop tegenwoordig over box office verdiensten geschreven wordt, en de vergelijking met de prestaties van films uit het verleden, is dat er geen rekening gehouden wordt met inflatie. Dat moet eigenlijk wel, wil je weten hoe de prestaties van een film zich daadwerkelijk verhouden ten opzichte van andere producties uit het verleden.

Nog niet
Als je inflatie meetelt, lijkt het erop dat Endgame bij lange na niet de best verdienende film ooit is. Als je inflatie meerekent, is Endgame op dit moment de vijfde best verdienende film in de geschiedenis. Er gaan maar vier titels voor: Star Wars (1977), Titanic (1997), Avatar (2009) en Gone with the Wind (1939). Dat laat zich als volgt vertalen naar een toplijstje:

1. Gone with the Wind - 3,728 miljard dollar
2. Avatar - 3,273 miljard dollar
3. Titanic - 3,099 miljard dollar
4. Star Wars - 3,061 miljard dollar
5. Avengers: Endgame - 2,614 miljard dollar

Kortom: als je er zo naar kijkt, heeft Endgame nog een lange weg te gaan om de best verdienende film uit de geschiedenis te worden. Maar de teerling is geworpen, dus wie weet!

18 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Rutherford

Avatar

Inflatie is 1 ding. Het aantal dagen dat de film draait, de concurrentie, het verschil opbrengst-budget en in mindere mate piraterij zijn nog zulke factoren waar je in feite rekening mee moet houden.

Sander_1107

Avatar

Er wordt voor een reden nooit naar inflatie gekeken!
Vroeger was naar de film gaan goedkoper en een van de enige manieren om films te kijken, vandaar dat meer mensen naar de film gaan (vooral omdat het goedkoper was)
Correct me if I’m wrong

tommieman

Avatar

Dit is zo een gelul. Zo heeft het helemaal geen zin om te vergelijken want er zijn zoveel verschillende factoren.
Het beste en simpelste zou zijn om te kijken hoeveel bioscoopkaartjes er zijn gekocht. Dan zie je naar welke film de meeste mensen zijn gegaan en dat lijkt mij de "beste"
Ik zet het tussen haakjes want het blijft persoonlijk. Voor mij zal Star Wars altijd de beste zijn. Als je ziet wat die film heeft betekend voor de filmindustrie. En sowieso voor mensen in de laatste 40 jaar.
Iedereen maar dan ook echt iedereen weet wie Han Solo is en Darth Vader, zelfs mensen die nooit naar Star Wars hebben gekeken/zullen kijken.
Hoeveel mensen zullen de namen weten van de main characters uit Avatar?
(Ja de film-nerds hier niet meegerekend

MikeyMo

Avatar

In de tijd van Gone With The Wind had je nog geen TV's, laat staan thuisbioscopen. Het zal me dan ook niets verbazen als die film jarenlang in de bios heeft gedraaid.

Overigens is het wel een imposant epos!

Master Of Films

Avatar

MikeyMo "In de tijd van Gone With The Wind had je nog geen TV's,"
Oh jawel hoor.

The First Television Stations in America
The world’s first television stations first started appearing in America in the late 1920s and early 1930s.

The first mechanical TV station was called W3XK and was created by Charles Francis Jenkins (one of the inventors of the mechanical television). That TV station aired its first broadcast on July 2, 1928.

One of the world’s first television stations, WRGB, has the honor of being the world’s only continuously operating station since 1926 to the modern day.

The First Television Sets in America
America’s first commercially produced television sets were based on the mechanical television system – made by John Baird’s television designs. These sets were shown off to the public in September, 1928.

It would take until 1938, however, before American electronic television sets were produced and released commercially. They were an instant hit after release.

The First Television Program in America
Today, American networks play thousands of different programs every day. Every single one of these programs, however, owes its existence to America’s first television program, which was called The Queen’s Messenger. That program was first shown in 1928 by WRGB station.

We’re not 100% sure that The Queen’s Messenger was the first TV program shown in America. In 1928, the program was thought to be broadcast only to four television sets. Not 400. Not 4,000. Four. Thus, we have some ambiguity and debate over whether this was actually the first television program.

John Wayne

Avatar

@ Sander_1107. Een filmkaartje was goedkoper, maar inkomens waren stukken lager. Zo was 900 gulden (ongeveer € 410) netto per maand in 1970 een bovenmodaal inkomen.

Pruiszie

Avatar

Appelen met peren vergelijken noemen ze dit toch?

Speedster

Avatar

Geld niet gezien is geld niet verdiend. Dus Avatar is in mijn ogen daadwerkelijk de meest verdienende film tot op heden :D

Gigan72

Avatar

Bioscoop is nu ook 4 x zo duur al toen
Ik weet nog dat ik voor 6 gulden naar Return of the Jedi ging.

Maac

Avatar

Ja, zoals ik al eerder aangaf in de reacties van een ander artikel: er zijn meerdere factoren dan inflatie en het aanbod is natuurlijk een cruciale factor. In de tijd van Gone with the Wind was het nog niet zo gebruikelijk als nu om een televisie per huishouden te hebben. Wat denk je dat er met de resultaten van Endgame zou gebeuren als je het aantal televisies en streamingdiensten en piraterij reduceert tot wat het was in 1940? Inderdaad.

Eddie Singer

Avatar

Vergeet de verdeelsleutel niet van het aantal inwoners op de Aarde. Er zijn nu meer mensen om naar de bios te gaan.

I see you...'ve got a bad feeling about this ...frankly, I don't give a damn. If this is the fight of our lives...make it count.

Qua filmquotes is van deze top 5 in ieder geval een leuke mash-up van te maken. En verder is het lood om oud geld.

MovieMaster2

Avatar

Maar vroeger gingen als het goed is meer mensen naar de bios omdat je nog geen dvd’s of streaming had

KwaliteitAlstublieft

Avatar

Ja en 2 dagen geleden was het gat "echt té groot". Nu wordt hier gesuggereerd dat het geen probleem is.

Ofwel worden er feiten gegeven, ofwel een eensgezinde mening, maar dit is echt wel ongelofelijk hoor.

Sunspot

Avatar

Gewoon kijken naar hoeveel mensen een kaartje hebben gekocht, puur het kaartje, ongeacht prijzen.

en dan kan je andere categorieën maken, maar belangrijkste zou moeten zijn het bioscoopbezoek

centr1no

Avatar

Als je er inflatiecorrectie op los laat komt iedere hitfilm boeven het miljard uit.
Inflatie is een belachelijk concept dat afgeschaft moet worden.

Dukat

Avatar

Zo makkelijk kan je het niet stellen. Het heeft inderdaad met verschillende factoren te maken. Zo heeft Gone with the Wind jarenlang in de bioscoop gedraaid (net als meeste films rond die tijd)....

bigmichiel

Avatar

Goed bezig, lekker copy paste artikel zonder onderzoek. Hoe is die inflatie berekent? Alle landen apart? Knap. Niet? Ow, dan is het dus een sensatie en clickbait artikel? Ok.

Effie

Avatar

Sunspot "Gewoon kijken naar hoeveel mensen een kaartje hebben gekocht, puur het kaartje, ongeacht prijzen. "
Tja dat is natuurlijk niet eerlijk he. Gone with the Wind komt uit 1939, toen had de wereld minder dan de helft van het aantal inwoners van nu. Dan zou iedereen twee keer vaker naar dezelfde film moeten gaan om het zelfde succes als nu te behalen, volgens jouw beredenering! Leuk he, statistieken?

NieuwsFilm

meest populair