Bedenker 'Dark Phoenix' over de plannen voor de 'X-Men'-reeks: "Het had een gamechanger kunnen zijn"

Bedenker 'Dark Phoenix' over de plannen voor de 'X-Men'-reeks: "Het had een gamechanger kunnen zijn"

Voor hem was de reeks het begin voor alle superheldenfilms.

De X-Men-reeks loopt ten einde. Nu met Dark Phoenix het laatste deel in de zalen is verschenen, blikt Chris Claremont, de bedenker van het personage, terug op zijn ideeën voor de reeks in het prille begin.

X-Men verscheen in 2000. Dat lijkt misschien een eeuwigheid geleden, maar de plannen voor de reeks gaan veel verder terug, namelijk naar de late jaren 80. Claremont en geestelijk vader van de originele X-Men, Stan Lee, zaten rond de tafel met regisseur James Cameron. Cameron had net hoge ogen gegooid met Aliens, maar zag het niet zitten om zelf een X-Men-film te regisseren. "Hij stelde ons Kathryn Bigelow voor als regisseur", herinnert Claremont zich. "Ik dacht dat dit een gamechanger ging worden! Stel je voor: Kathryn Bigelow die een project regisseert met daarin het toonbeeld van een sterke, dynamische, progressieve vrouwelijke cast." Die hoop was maar van zeer korte duur: "Toen gingen Stan en Cameron praten over Spider-Man, en het X-Men-idee ging in vlammen op."

Een memo van 4 bladzijden
Claremont vertrok bij Marvel in 1991, om er in de late jaren 90 weer terug te keren. De plannen voor een X-Men-film waren in de koelkast verdwenen. "Fox kon geen manier vinden om het concept tot leven te brengen zodat het steek hield als film. Dus ik schreef een memo van 4 bladzijden lang." In de memo stond uitgelegd wat het verschil was tussen de X-Men en andere superhelden, en enkele kernbegrippen werden opgesomd en uitgelegd voor de Fox-bazen. "Binnen drie dagen hadden we groen licht", aldus Claremont. "Wat ik gezegd had, vond weerklank, en producer Lauren Shuler Donner en ik gingen op volle kracht verder." En zo geschiedde. X-Men kwam in de zalen in 2000.


Bekijk de afbeelding

Ondanks dat X-Men niet Claremonts gehoopte vrouwelijke superheldenfilm werd, gebruikte Fox de memo wel als het begin van een succesvolle filmreeks. Chris Claremont kijkt dan ook trots terug op zijn bijdrage. Volgens hem begon het allemaal met dit project: "Het succes van X-Men maakte, neem ik aan, de weg vrij voor Sony om Sam Raimi's Spider-Man te maken. Wat op zijn beurt Marvel en Kevin Feige de durf gaf om Iron Man aan te pakken."

Het einde
En zo kwam de X-Men-reeks tot een einde. Niet begonnen op de manier zoals eerst was bedoeld, en waarschijnlijk ook niet zo geëindigd. De recensenten waren zeer negatief over Dark Phoenix, en ook onze eigen Thierry Verhoeven kwam niet verder dan tweeënhalve ster in zijn recensie. Voordat Disney met de X-Men aan de slag gaat, moet bedenker Claremont zich maar optrekken aan de gedachte dat de reeks het toch 19 jaar heeft volgehouden. Wie zelf wil zien hoe dit laatste deel de saga afsluit, kan dat nu doen in de Nederlandse bioscopen.



NieuwsFilm

meest populair