Bioscopen wereldwijd lijden onder teleurstellende Hollywood-franchises

Bioscopen wereldwijd lijden onder teleurstellende Hollywood-franchises

Omzet flink gedaald in eerste half jaar.

Ten opzichte van het eerste half jaar van 2018 zijn er in het eerste half jaar van 2019 maar liefst zes procent minder bioscoopkaartjes verkocht aan de wereldwijde bioscoopkassa's.

In het eerste half jaar van 2018 werd er nog $20,2 miljard uitgegeven aan bioscoopkaartjes. Dit jaar is dat tot op heden slechts $19,0 miljard. Volgens de analisten komt dit vooral doordat de grote franchises uit Hollywood niet aanslaan. Titels als Men in Black: International, Godzilla: King of the Monsters, How to Train Your Dragon: The Hidden World en The Lego Movie 2: The Second Part wisten niet aan de verwachtingen te voldoen. De kaartjesverkoop in de States daalde zelfs met 9,4 procent naar tot op heden $5,6 miljard in 2019.

2018 recordjaar
Een positief punt is dat 2018 een recordstart liet zien door films als Black Panther en Avengers: Infinity War en de flinke omzetten van late 2017-titels als The Greatest Showman en Star Wars: The Last Jedi. Met name het eerste kwartaal van 2019 zou te zwak zijn geweest en er wordt veel verwacht van de tweede helft van 2019, met releases als The Lion King, Joker, Frozen 2, Downton Abbey, Jumanji: The Next Level, Hobbs & Shaw, It Chapter Two, Cats en Star Wars: The Rise of Skywalker.

De analisten geven aan dat de concurrentie van streamingpartijen als Netflix en Amazon ook een rol speelt, met tv-successen als Game of Thrones en Big Little Lies.

NieuwsFilm

meest populair