Featured

Vervloekte film? Alle tegenslagen 'Bond 25' op een rij

De opnames zijn in volle gang, maar dat ging bepaald niet zonder slag of stoot.

door Jim Pedd om 08:30 in Featured
De opnames van Bond 25 zijn ondertussen een tijdje onderweg en als alles mee zit gaat de film in de loop van april 2020 in première. Maar de weg naar de productiestart was een hobbelige, die al begon op het moment dat acteur Daniel Craig er tijdens een persconferentie rond Spectre over vertelde dat hij liever zijn polsen door zou snijden dan dat hij nog eens terug zou keren.

Al in de lente van 2016 begon men met de ontwikkeling van Bond 25. Veteranen Neal Purvis en Robert Wade, die sinds The World is Not Enough meewerken aan de franchise, begonnen in maart 2017 met het schrijven van het scenario. Ondertussen gingen de producenten op zoek naar een regisseur.

Niemand te vinden
De zoektocht naar een regisseur bleek de eerste zware hobbel. Er waren meerdere kandidaten, waarvan Sam Mendes de voornaamste was. Maar hij wilde na twee Bond-films niet meer terugkeren en was toe aan iets nieuws (wat uiteindelijk oorlogsfilm 1917 werd). Daarop richtten de producenten zich op Christopher Nolan, die het echter niet zag zitten.


In de weken daarna vond men een aantal topkandidaten in onder meer Yann Demange, David Mackenzie en Denis Villeneuve. Laatstgenoemde was de topfavoriet van de drie, maar besloot in plaats daarvan voor passieproject Dune te gaan. Daarop moest men alsnog een ander vinden.

Danny Boyle in... en uit
Die ander bleek uiteindelijk Danny Boyle. Hij had zich gemeld met een idee dat hij samen met John Hodge uitgewerkt had en daarmee de producenten overtuigd. De twee mochten aan de slag, waarop de versie van Purvis en Wade geschrapt werd.


Het scenario van Hodge kreeg uiteindelijk groen licht, waarop Danny Boyle aankondigde dat de opnames in december 2018 van start konden. Maar in augustus was er ineens het nieuws dat hij op stapte. Er waren creatieve verschillen tussen Boyle en de producenten, waarop ook het idee van Hodge geschrapt werd. Kortom: ineens lag de boel plat.

Problemen met het script
In een paar dagen tijd wisten de producenten al gesprekken te regelen met diverse andere regisseurs. Daarvan was Cary Fukunaga de voornaamste en hij tekende in september al voor de regie. Daarop besloten de producten ook meteen om oudgedienden Purvis en Wade terug te halen; het duo mocht dus alsnog hun idee uitwerken.


Alhoewel Purvis en Wade in november een scenario afleverden, bleek dat meteen niet goed genoeg. In november 2018 werd Paul Haggis, die het script van Casino Royale verzorgde aan het werk gezet. Maar ook hij kwam er niet uit, waarna Scott Z. Burns aan de slag ging. Maar ook hij leverde niet iets af waar Daniel Craig tevreden mee was, waarna in april 2019 Phoebe Waller-Bridge op het laatste moment nog moest werken aan het script. Zij moest meer humor toevoegen en de personages geloofwaardiger maken.

Incidenten bij de opnames
Maar nadat de problemen met de regisseur en de scenarioschrijvers opgelost waren, gingen er nog steeds een aantal dingen mis. Tijdens de opnames ging er namelijk iets mis, waarbij de 51-jarige Daniel Craig zijn enkel dusdanig pijn deed dat er een kleine operatie nodig was. De productie kon in Jamaica verder, maar Craig lag twee weken uit de running.


Op de Pinewood Studios ging er iets mis met een wat door de productie als een gecontroleerde explosie omschreven wordt. Daarbij raakte een crewlid lichtgewond. Maar ook daarmee waren de problemen niet gedaan, want Grace Jones besloot tijdens de opnames te stoppen met de film. Ze had weliswaar een kleine rol, maar was daar gewoon niet tevreden mee en stopte ermee. Waarmee er op het allerlaatste moment een vervanger gevonden moest worden en de opnames omgegooid.

Toch komt hij er
Van creatieve verschillen tot meerdere herschreven versies van het scenario, een vertrekkend regisseur tot een explosie op de set... Bond 25 lijkt wel vervloekt. Desalniettemin komt de film er natuurlijk sowieso. Alhoewel deze oorspronkelijk gepland was voor release op 14 februari 2020, komt deze er nu uit op 8 april 2020.

3 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

CaptainCab

Avatar

En dan mist hier nog het bizarre verhaal dat Fukunaga uren te laat op de set arriveerde, omdat hij te druk bezig was videogames te spelen, waardoor iedereen over moest werken

JIGSAW8

Avatar

april 2020 al?

Jim

Avatar

@CaptainCab: die heb ik er bewust niet ingezet, omdat die van alle kanten ontkend werd.

NieuwsFilm

meest populair