Algemeen

Het gevecht om 'Spider-Man': waarom Sony denkt dat ze Kevin Feige en Marvel niet meer nodig hebben

Een insider getuigt over waarom de deal opgeblazen werd.

door Corneel Vanfleteren om 22:30 in Algemeen
Als een donderslag bij heldere hemel, zo was het nieuws dat Sony de Spider-Man-deal opblies met Marvel en Disney. Nu iedereen van de schok bekomen is, doen bronnen een boekje open over wat er speelde en nog altijd speelt achter de schermen.

Tom Rothman van Sony en Kevin Feige van Marvel leken dikke vrienden op de première van Spider-Man: Far From Home in juni, maar in de kantoren heerste een heel andere sfeer. Disney zocht op dat moment een nieuwe regeling over de co-financiering van de aankomende Spider-Man-films, hopende op een aandeel van minstens 30%. Sony weigerde categoriek: Spider-Man is voor hen één van de meest lucratieve franchises. Voordat de deal volledig afsprong, werd er op topniveau overlegd: Rothman en CEO Tony Vinciquerra voor Sony en Alan Horn en Alan Bergman voor Disney.

Far From Home maakt de zaak erger
En toen haalde Far From Home een recordopbrengst voor Sony: $1.109 miljard is niet niets. Helaas maakte het de zaak alleen nog maar erger: beide partijen waren overtuigd van hun denkwijze: Sony geloofde dat zij Disney niet meer nodig hadden, en Disney had niet langer zin om geld mis te lopen én ze waren niet van plan om Peter Parker zomaar achter te laten. Ondertussen scoorde Sony met zowel Spider-Man: Into The Spider-Verse als Venom, en kregen ze alle vertrouwen in Morbius.

Into The Spider-Verse won een Oscar voor Beste Animatiefilm, en toen was het hek helemaal van de dam, volgens een insider. "Tom [Rothman] denkt nu: 'Oké, we hebben nu alles geleerd wat we nodig hebben uit Kevins [Feige] boekje. We maakten Venom helemaal zelf en we maakten Spider-Verse." Ondertussen beschuldigen beide bedrijven de ander ervan de boosdoener te zijn. Terwijl Sony voor de schermen in een reeks tweets zegt "Disney's beslissing te begrijpen", is de sfeer achter de schermen een stuk vijandelijker.

Een deal van maar 4 pagina's
Om de beslissing van beide partijen te begrijpen, moet je volgens de insiders terug naar hoe de deal in de eerste plaats ontstond. Sony had net twee financieel succesvolle Spider-Man-films achter de rug, maar die werden door recensent en liefhebber genadeloos neergesabeld. Marvel was een weg aan het zoeken in Phase 2 van het MCU. Na een tegenvaller met Thor: The Dark World sloegen ze terug met Guardians of the Galaxy. Op dat moment doet toenmalig Sony-baas Amy Pascal een heel simpel voorstel: Spider-Man doet mee in slechts 1 film, Captain America: Civil War. De deal is slechts 4 tot 5 pagina's lang.

En Marvel grijpt de kans en aanvaardt het voorstel direct. "Je moet je herinneren dat Marvel niet op dezelfde plaats stond als waar het nu staat. Er was toen nog altijd de vraag over hoe ver dit superhelden-ding zou gaan. Om Spider-Man te krijgen in zelfs 1 van hun films, dat was zoals een stamcel-infusie voor Marvel", zo benadrukt een bron die dicht bij het gebeuren stond de belangrijkheid. Sony heeft dus altijd gevonden dat zij de macht in handen hadden: zij hadden Spider-Man als troef.

De grote test komt nog
En nu lijken beider wegen te scheiden. Het MCU is veel veranderd, en het ziet er niet naar uit dat iemand bij Disney wakker ligt om enig financieel verlies. Of de fans even tevreden zijn, dat lijkt er niet op. Maar het is Sony die nu een enorme gok doet: zullen hun eigen Spider-Man-films goed genoeg zijn? Of zoals één van hun eigen werknemers het verwoordt: "De grote test zal over ongeveer twee jaar zijn, wanneer er een onvermijdelijke Spider-Man-film wordt gemaakt."

17 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Rich Art

Avatar

De fim zal best scoren, daar heb ik alle vertrouwen in. Dat de film goed in elkaar zit zie ik ook nog wel gebeuren. Het is alleen jammer dat Spider-man niet meer in de mix gegooid kan worden met andere Marvel-helden. Dat is het grote verlies. Vooral met een aankomende titel als Young Avengers. Je moet nu wel een hele goede reden bedenken waarom Tony's protogé daar geen deel van zal gaan uitmaken...

Of zal Spidey verhuizen naar San Francisco om zo ver weg te zijn van de andere Avengers in NY en daarmee wel dicht bij Venom en Morbius?

Mav Damian

Avatar

Heel jammer dit. Financiële succes zal het zeker zijn, maar kwaliteit en entertainment is een ander vraag.
Spider Man Into the Spider Verse was top, maar dat was dankzij Phil Lord en Chris Miller.
Venom was gewoon bagger en ik zie nog gebeuren dat ze dezelfde fouten maken bij Morbius.

Ik begrijp waarom Sony dit doet zakelijk, maar om te vertrouwen dat ze dit aankunnen zonder Feige & co.....???

Frietgezicht

Avatar

Ach gelukkig maakt Salma deel uit van het MCU vanaf de volgende phase! Smiley face

Boer

Avatar

Zo'n grote middelvinger naar Disney, heerlijk

Master Of Films

Avatar

+1 Mav en Smiley face voor Frietgezicht mbt Salma.

Ja, het is een smerige greedy move van Di$n€¥ dat dan weer wel. Maar ik hoop dat Sony weer op hun bakkes valt. Ze zijn goed in het verkloten van hun eigen franchises films, getuige MiB, Ghostbusters en de TASM debacles. Smiley face

lamoteg

Avatar

Wat als?? Breng Tom Holland terug en geef een ironman pak. Vermeld zijn naam niet en vermeld Spider-Man niet en tis opgelost

Sparrow09

Avatar

Vind eerlijk dat Disney niks fout heeft gedaan. Ze hebben 2 films gemaakt waar ze bijna niks aan verdiend hebben. Logisch dat ze er nu ook wel meer aan willen verdienen. Disney heeft gevraagd om 30%. Snap niet dat Sony niet akkoord gaat. Ga er ook wel vanuit dat er nog wel een gesprek komt, en dat we spidey binnen een jaar weer terug hebben in de MCU!

Pietjebam

Avatar

Disney heeft niks gedaan aan homecoming, het enige wat ze gedaan hebben is Feige uithuren aan sony

Cinestar

Avatar

Dit is zakelijk gezien een grove fout van sony. Zij kunnen geen films maken die meer dan een miljard opleveren. Ik snap dat Disney iets meer wil verdienen dan alleen aan het speelgoed rondom Spiderman maar je hebt ook zoiets als je fans niet teleurstellen.

Sunspot

Avatar

Sony zou het makkelijk moeten kunnen, misschien eens echt wat tijd insteken, de juiste mensen.

Sony is al goed begonnen met Venom, ze kunnen SU bouwen nu, weten ze zelf ook wel.

Heb bij de deal toentertijd al gezegd dat Sony gewoon afwacht, dat Disney zo dom is om de hoofdprijs te vragen en er bij te blijven is juist wat Sony zou willen misschien.

Maar hoop wel dat Spidey naar SU gaat, Venom en rest.

Spiderman past niet echt in het huidig MCU, teveel Iron Man connectie ook.

Laat Tom Holland lekker de echte Spider-Man zijn Smiley face

MB zilver

Avatar

sony heeft in het verleden flink geflopt met spiderman 1 - 3 (van sam
raimi) en the amazing spiderman 1 & 2. ze zeggen dat ze het nu wel snappen van feige, maar wat ze er mee gaan doen kan nog een flop betekenen, dus als ik hun was zou het beter zijn om spidey in de MCU te laten tot dat marvel en disney besluiten spiderman uit de MCU te laten en sony het weer verder laat gaan

kokosnoot

Avatar

@MB zilver Ik vond de 1e spidey van Sam Raimi zeker geen flop! Leek een stuk meer op de spiderman van de originele comics dan die van nu. *Peter tingle* Laatste scoort qua vermaak en humor hoger. Maar hoeveel is daar voor geleend van..Shield en Tony Stark tech etc. Als Marvel een keer geen over de top verhaal heeft waarbij niet meteen heel veel schakels naar anderen zijn, stort het vermaak meteen flink stuk in. Denk verder ook een stukje intro en tijdgeest. Elk decennia zullen de grote superhelden weer opnieuw uitgevonden en gecast moeten worden, en zo zullen de verhalen meeliften met de tijdgeest van dan.

Hoop natuurlijk wel op een deal tussen Disney&Sony.

San187

Avatar

Velen zien toch succes in een Spider-Man van Sony in de toekomst..
Maar ik,als doorgewinterd Marvel fan,ga ze niet kijken.
En met mij,zullen velen fans Sony's "marvel" producties gaan boycotten, om Sony's macht te verminderen.
Zelfs een nieuwe PlayStation komt er niet meer in,en ik heb ze allemaal gehad.

horizon

Avatar

@mb silver, er is geen enkele film van spider Sony echt geflopt als je naar de opbrengsten kijkt.

Alleen was TASM 2 bizar duur om te maken.

Rickb

Avatar

Snap niet dat mensen al 3x naar hetzelfde verhaal kijken alleen omdat die anders verfilmd is. En nu komt er een 4de waarschijnlijk. En in mcu was die heel erg jong dat klopt al niet met de strips.

Hancock

Avatar

Ik ben eerlijk gezegd wel blij dat iron-spider-man weg is bij de mcu! Met al die vage gadgets!

NieuwsFilm