Algemeen

'Doctor Sleep' zit vol met bloed, geweld, drugs, naakt en grove taal

Alle vakjes zijn aangekruist voor een officiële R-rating!

door Arjen Rooseboom om 11:13 in Algemeen
Één van de eerste bioscoopfilms (en misschien wel hits?) van het nieuwe jaar wordt Mike Flanagans Doctor Sleep, het langverwachte vervolg op Stanley Kubricks The Shining (1980), beiden gebaseerd op de bestsellers van auteur en horroricoon Stephen King. Flanagan liet in oktober 2018 al doorschemeren dat hij graag op een R-rated mindfuck wilde mikken en nu is ook de MPAA overstag gegaan en heeft de film deze beperkte leeftijdskeuring in the pocket!

De regisseur van onder meer Oculus (2013), Hush (2016), Ouija (2016) en Gerald's Game (2017) zette het heuglijke nieuws op zijn Twitter-account:


Nog steeds getekend door zijn jeugdtrauma van het Overlook Hotel, vecht de volwassen Danny Torrance (Ewan McGregor) tegen woedeaanvallen en drank op zoek naar innerlijke vrede. Maar die vrede wordt verstoord wanneer hij Abra Stone (Kyliegh Curran) ontmoet, een tiener met een buitenzintuiglijke gave, beter bekend als de 'glans'. Voelend dat Danny haar macht deelt, heeft Abra hem opgezocht om zijn hulp te vragen in de strijd tegen de genadeloze Rose The Hat (Rebecca Ferguson) en haar volgelingen 'True Knot', die deze kracht willen afpakken om onschuldigen te laten lijden. Danny wordt gedwongen om zijn eigen krachten aan te roepen als nooit tevoren, wat zorgt voor onvermijdelijke confrontaties met zijn angsten en opnieuw ontwakende geesten uit het verleden.

Hollands tintje
De cast bestaat verder uit Cliff Curtis, Bruce Greenwood, Jacob Tremblay en de boomlange Nederlander Carel Strucken. Vanaf 23 januari 2020 kunnen we weer ouderwets griezelen! Hieronder nogmaals de trailer:16 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Ang3l

Avatar

Het is horrror, hadden we dan PG13 verwacht?

Robbepost

Avatar

Het boek heb ik niet als heel bruut ervaren.
Wel als erg matig.

chrissie107

Avatar

@Ang3l Veel horrorfilms zijn helaas PG13

RoberPaulsen

Avatar

@Robbepost ik heb het boek ook niet als bruut ervaren of als een mindfuck, in vergelijking met The Shining is het duidelijk minder boek.

A-Bat

Avatar

Gelukkig dat het niet van Disney is :p

jeff1983

Avatar

Deze zou toch in november van dit jaar uitkomen? Heb ik iets gemist?

Spider-fan

Avatar

De 'glans' vind ik wel een mooie vertaling van 'the shining'. Zo wordt het in de Nederlandse vertaling van de boeken nooit genoemd, voor zover ik me kan herinneren. Volgens mij wordt het gewoon 'shining' of 'schijnen' genoemd.

Ik vond de eerste trailer erg sterk. Ben zeker benieuwd naar de film.

conspiracy

Avatar

@spider-fan. Volgens mij was er wel een andere benaming voor in de boeken. In ieder geval in de eerste drukken. Toen het boek voor het eerst in Nedeand uitkwam heette het ook niet The Shining maar Het tweede gezicht.

Wat betreft de opvolger. Ik vond het altijd een prima boek en een mooi verhaal. Ondanks de referenties voelde het echter nooit aan voor mij als een vervolg op deel 1. Mede vanwege een compleet andere setting en natuurlijk de hele andere groep bad guus. Toch was het een fijn verhaal. Ik ben ook erg benieuwd naar deze verfilming.

Moviemagic

Avatar

Ewan McGregor is een goed acteur maar voor mijn gevoel had ik liever een minder bekende gehad voor deze rol. Deze zal ik zeker gaan kijken (en zien of mijn gevoel hierin correct is).

Spider-fan

Avatar

Conspiracy:

Het Tweede Gezicht klopt inderdaad. Ik kan het me nog herinneren dat het eerst zo heette. Daarna noemden ze het, waarschijnlijk door de bekendheid van de film, gewoon De Shining.
Sommige vertalingen zijn in het Nederlands best vreemd, zo noemden ze Salem's Lot, Bezeten Stad. Tegenwoordig blijven ze dichter bij de Engelse titels vaak, Dr. Sleep heet in het Nederlands ook zo.

Volgens mij is 'shining' ook gewoon iets dat door King zelf is verzonnen als term, en komt het niet uit de parapsychologie ofzo.
Tweede Gezicht bestaat wel als term, maar het lijkt eerder uit volksgeloof/folklore te komen, dan een officiële term. Het betekent zoiets als de toekomst kunnen zien (in wakende toestand, niet in een droom):

https://nl.wikipedia.org/wiki/Tweede_gezicht

Eigenlijk dekt het de lading niet helemaal, want Danny zag ook dingen uit het verleden.
Ik moet eerlijk zeggen dat me nooit helemaal precies duidelijk is geworden wat de gave 'shining' precies inhoudt. Ik heb meer het idee dat King het als verzamelnaam gebruikt voor verschillende paranormale gaven. Aan de ene kant is het een soort hele sterke telepathie, want Danny kan Dick Hallorann (de kok van het Overlook hotel) over een hele grote afstand bereiken. Maar aan de andere kant betekent het ook dat Danny geesten kan zien in het hotel, die zijn ouders niet kunnen zien. Ik blijf het ergens toch allemaal wat vaag vinden wat de gave zelf nou precies inhoudt.

Spider-fan

Avatar

Overigens, nu ik erover nadenk, in de film zien zijn ouders de geesten misschien ook. Zeker Jack heeft hele gesprekken met ze, en volgens mij ziet Wendy ze tegen het einde ook. Ik weet niet meer of dat in het boek nou ook zo was.
In dat geval zou het betekenen dat die geesten er sowieso waren en iedereen die kon zien. En dat Shining alleen inhoudt dat je telepathische gaven hebt.

conspiracy

Avatar

Volgens mij heb je gelijk. Jack zag iig de geesten ook. Van Wendy weet ik het niet zo zeker meer. Volgens mij had Jack ook een beetje The Shining. Het is ook iets wat King volgens mij helemaal zelf heeft bedacht met hier en daar referenties naar het paranormale. Volgens mij hebben meerdere karakters uit zijn oeuvre wel een beetje die gave. Al weet ik zo even niet wie allemaal. Maar is ook wel een beetje een rode draad meende ik net als de wereld van de donkere toren en de plaatsen rondom Castle Rock. In die zin had Carrie had ook wel een beetje de gave kunnen hebben wellicht?

Zo te merken ben je ook wel een flinke King kenner. Welk boek vind je het beste?

Spider-fan

Avatar

Het is met sommige horrorverhalen best wel moeilijk te zeggen hoe het precies in elkaar zit. Vaak reiken schrijvers je wel bepaalde dingen aan, maar leggen lang niet altijd helemaal uit hoe de vork precies in de steel zit. Overigens vind ik Carrie wel een heel duidelijk boek. Carrie heeft puur en alleen telekinetische gaven, en ze is die nog aan het ontdekken, maar omdat ze zo gepest wordt op school en het thuis zwaar heeft door haar overdreven godsdienstige moeder, komen die krachten op een ongelukkige wijze tot uiting tijdens het schoolbal. Het is een soort horrorversie van Assepoester, vind ik zelf.

De Shining is veel lastiger precies uit te leggen. Het is ook vrij lang geleden dat ik het gelezen heb. Naar mijn idee worstelt Jack wel met alcoholproblemen, maar zijn er ook daadwerkelijk geesten. Die geesten spelen in op de problemen die hij sowieso al heeft en zo wordt hij steeds gekker en gekker.

Ik weet niet of ik echt één favoriet boek heb. Misery is zeker een favoriet, Gerald's Game ook. Eigenlijk alles van Carrie tot Misery is wel goed, daarna zijn er ook nog wel goede boeken, maar ook af en toe wel een zwakke, zoals Tommyknockers bijvoorbeeld.

Spider-fan

Avatar

Volgens dit artikel houdt 'shining' in 'telepathisch en gevoelig voor bovennatuurlijke krachten'.

https://en.wikipedia.org/wiki/Jack_Torrance


'Gevoelig voor bovennatuurlijke krachten' is een vrij vage omschrijving natuurlijk. En het blijft vreemd dat er zo de nadruk op gelegd wordt dat Danny die krachten heeft als zijn vader ook gewoon bovennatuurlijke zaken ziet. Er wordt niet gezegd hier dat Jack misschien ook de 'shining' heeft (al staat naast het artikel wel weer dat ook hij psychic powers heeft en geesten kan zien, maar niet of dat hetzelfde is als bij Danny).

Er wordt gezegd dat er een kracht is in het hotel die daar gevangen zit (er wordt niet gezegd wat voor kracht of waarom en hoe het gevangen zit) die ervoor wil zorgen dat Jack Danny vermoordt, zodat die kracht Danny's 'shining' kan overnemen en daarmee uit het Overlook kan ontsnappen.
Uiterst vaag dus allemaal.

Sunspot

Avatar

GA ik zeker kijken

Spider-fan

Avatar

Ook al is het R-rated, je weet bij het lezen van het boek al welke scènes je niet zult zien. Mensen maken veel ophef over die scène met die kinderen aan het einde van It, maar dat vind ik nog wel meevallen. In Dr. Sleep komt bijvoorbeeld de geest van Dick Hallorann's opa terug uit de dood bij de minderjarige jongen. Hij ligt naakt op zijn bed 'met zijn rottende pik recht overeind' en nodigt de jongen uit voor sex. Ik weet nu eigenlijk al zeker dat je dat niet zult zien in de film.

NieuwsFilm

meest populair