Hoe Disney Marvel-baas overrulede na dwarsbomen 'Black Panther' en 'Captain Marvel'

Hoe Disney Marvel-baas overrulede na dwarsbomen 'Black Panther' en 'Captain Marvel'

Ike Perlmutter dacht niet te kunnen scoren met meer diverse film.

Bob Iger heeft er als belangrijkste man van Disney persoonlijk voor gezorgd dat Black Panther en Captain Marvel groen licht kregen. Dat onthult hij in zijn nieuwe boek The Ride of A Lifetime. Daarmee overrulede hij Marvel Entertainment-baas Ike Perlmutter, die beide producties lang tegenhield, tot grote ergernis van Kevin Feige.

Marvel Studios was eerst onderdeel van de grotere Marvel Entertainment-groep. Kevin Feige, de grote verhalenverteller van het filmuniversum, moest daardoor verantwoording afleggen aan Ike Perlmutter, een bikkelharde zakenman. Dat zorgde voor de nodige spanningen achter de schermen, want Perlmutter hield lang de producties van Black Panther en Captain Marvel tegen, omdat hij dacht daar weinig geld mee te kunnen verdienen.

In zijn nieuwe boek The Ride of A Lifetime gaat Disney-CEO Bob Iger in op deze situatie. "Ik draai al behoorlijk wat jaren mee in deze industrie en heb elk achterhaald argument uit het boekje al gehoord. Ik heb geleerd dat achterhaalde argumenten gewoon zijn wat ze zijn: achterhaald, niet in lijn met de actualiteit in de wereld en hoe het zou moeten zijn", schrijft hij.

"We hadden de kans om geweldige films te maken en een podium te bieden aan Amerikaanse bevolkingsgroepen die voorheen nauwelijks gepresenteerd werden", vervolgt Iger.

Op een gegeven moment had de grote baas genoeg van Perlmutters starheid. "Ik heb Ike opgebeld en hem gezegd dat hij zijn team de opdracht moest geven om te stoppen met het continu opwerpen van blokkades en hem het bevel gegeven dat we zowel 'Black Panthers' en 'Captain Marvel' in productie moesten nemen".

De spanningen achter de schermen schijnen destijds zo hoog op te zijn gelopen dat Kevin Feige op een bepaald punt overwoog om te vertrekken bij Marvel Studios. Gelukkig is dat niet gebeurd, want het Marvel Cinematic Universe zou natuurlijk niets zonder hem zijn.

En Perlmutter bleek er natuurlijk ontzettend naast te zitten, want Black Panther en Captain Marvel wisten beide meer dan 1 miljard dollar op te halen - meer dan vrijwel alle solofilms met een blanke, mannelijke acteur in de hoofdrol (alleen Iron Man 3 (2013) scoorde beter dan Captain Marvel).

Inmiddels is Marvel Studios een apart onderdeel geworden binnen Disney. Daardoor hoeft Feige geen verantwoording meer af te leggen aan Perlmutter, maar aan Alan Horn van The Walt Disney Studios (de bredere filmtak van Disney).

NieuwsFilm

meest populair