Algemeen

Sam Mendes toont werkwijze in achter-de-schermen video '1917'

Mendes en Deakins maken inderdaad één doorlopend shot

door Niels van Arkel om 11:37 in Algemeen
De nieuwe Eerste Wereldoorlog-film van Spectre-regisseur Sam Mendes belooft een spektakel te worden. In een nieuwe featurette van de film 1917 wordt de werkwijze van de regisseur duidelijk.Mendes en cinematograaf Roger Deakins werken, waar al eerder dit jaar geruchten over rondgingen, aan een film gemaakt in een doorlopend shot. Deze werkwijze is in bovenstaande video goed te zien.

Geslaagde voorbeelden
Alejandro G. Iñárritu paste deze werkwijze toe in Birdman, een van de meeste recente voorbeelden. Ook Timecode (met o.a. Salma Hayek, 2000) is zo'n voorbeeld.

In real time
Sam Mendes zegt het volgende over de werkwijze: "Ik had het gevoel dat het verhaal vertelt zou moeten worden in real time. Elke stap van het verhaal, elke ademhaling met deze mensen voelt volledig en er is geen betere manier om dit verhaal te vertellen dan dat we nu doen."1917 is vanaf 9 januari 2020 te zien in de bioscoop.

6 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

meanrat

Avatar

Birdman is niet in 1 shot opgenomen. Wel heeft het de stijl daarvan, maar dat is bereikt door video-editing. Welke film wél in 1 shot is opgenomen is op zich inderdaad Time Code, al waren dat 4 afzonderlijke shots, maar dat terzijde. Ook Russian Ark was in 1 shot opgenomen.

Zie hier een lijst van one-shot films. Maar ook hier staat Birdman weer tussen. Dus tja...
https://www.imdb.com/list/ls064316709/

SilverSoonCoon

Avatar

meanrat, klopt. Maar alsnog wel zeer knap.

Mav Damian

Avatar

Ik ben niet direct fan van oorlogsfilms, maar de sets zien er fantastisch uit en Roger Deakings die een 1 shot maakt is dit voor om naar uit te kijken. Ook een prima regisseur. Alhoewel ik zijn film Jarhead niet geweldig vind.

Maac

Avatar

Wat ontzettend vet.

Hopelijk krijgen we over een paar jaar een versimpelde remake die dan veel meer geld opbrengt. Houden we de nieuwe generatie een beetje tevreden.

Master Of Films

Avatar

Beetje jammer dat deze film niet in 2017 te zien was. Ondanks dat juich ik een film dat over WWI gaat al te graag toe. Imho zijn daar te weinig films van, en van WWII te overzadigd. Niet dat ik zo negatief wil gaan klinken dat er teveel WWII films zijn, daar zitten natuurlijk meesterwerken tussen. Inclusief enkele Pacific War films.

Anyway Deakins & Mendes is toch een gouden greep. Wat men ook van Skyfall vind. Het is nog steeds de beste Bond mbt cinematography.

Maac "Hopelijk krijgen we over een paar jaar een versimpelde remake die dan veel meer geld opbrengt. Houden we de nieuwe generatie een beetje tevreden."
Ik merk dat Disney met hun copy paste remakes een grote trendzetter aan het worden is. Gezien de toejuichende reacties mbt Disney's Sneeuwwitje lijkt zo'n versimpele remake (met flink CGI opvullingen) meer dan welkom. Smiley face

THEVETERAN

Avatar

Ziet er toch goed uit

NieuwsFilm

meest populair