Algemeen

Robert Forster (Jackie Brown) overleden op 78-jarige leeftijd

Forster was een gelauwerde film- en tv-acteur die enorm werd gerespecteerd door zijn collega's.

door Zilko Tarici om 14:31 in Algemeen
Vandaag is via The Hollywood Reporter het trieste nieuws naar buiten gekomen dat de geliefde karakteracteur Robert Forster op 78-jarige leeftijd is overleden. De Oscar-genomineerde Forster overleed in Los Angeles aan de gevolgen van hersenkanker. Hij werd tijdens zijn overlijden vergezeld door zijn derde vrouw Evie en zijn kinderen Elizabeth, Kathrine, Maeghen en Robert.

Forster maakte zijn filmdebuut op 26-jarige leeftijd naast Marlon Brando en Elizabeth Taylor in John Hustons film Reflections in a Golden Eye (1967). Daarna speelde hij de hoofdrol in Medium Cool (1069), een film over de rellen tijdens de Democratische conventie in 1968.

Na zijn naam te hebben gevestigd in Hollywood, speelde hij de hoofdrol in twee gefaalde tv-series, waarna zijn carrière al snel in het slop raakte. Hij was in de jaren erna met name te zien in exploitatie- en horrorfilms als Avalanche (1978), Alligator (1980), Vigilante (1983) en naast Chuck Norris in The Delta Force (1986). Andere noemenswaardige films zijn The Black Hole (1979), en jaren '90 videohits als Maniac Cop III: Badge of Silence en American Yakuza.

Een tweede kans
Forster kreeg echter een tweede kans in Hollywood toen Quentin Tarantino hem na zijn succes met Pulp Fiction de rol aanbood van Max Cherry in Jackie Brown (1997). Zijn subtiele rol in deze film leverde hem de eerste en enige Oscarnominatie uit zijn loopbaan op. Na deze prestatie werkte hij met grote namen in bioscoopfilms als Me, Myself & Irene, Firewall, The Descendants en zowel Olympus als London Has Fallen. En we mogen ook niet zijn rollen vergeten in Mulholland Drive en het derde seizoen van Twin Peaks, twee projecten van David Lynch.

Wrang detail is dat Forsters laatste rol sinds gisteren te zien is op Netflix. In Breaking Bad-sequel El Camino zien we hem opnieuw als Ed, een rol die hij eenmaal eerder speelde in de beroemde serie.

9 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Robert Paulson

Avatar

Oh vaag! Echt gewoon de dag na de première van El camino. Alsof het zo moest zijn. Geweldige acteur!

Gigan72

Avatar

Rip...
Zag hem graag een goed acteur
Ik zag hem voor het eerst in The Black Hole in de bios.
En Alligator heb ik echt veel gezien toen ik jong was.

Chris23

Avatar

Jammer
Rip

Decepticon

Avatar

RIP
Ik zag hem ook graag, imo ook echt een goed acteur.

Spider-fan

Avatar

Ik vond hem in Twin Peaks seizoen drie een goede vervanging voor de vorige sheriff Truman.
Je kunt een hoop films maken en toch nog een redelijk onopvallende acteur zijn in Hollywood, want hij speelt in echt veel.
Hij speelde ook in The Black Hole, zo'n beetje de enige science-fiction film die Disney ooit maakte. Was altijd wel een favoriete film van mij vroeger.

RIP.

Renegade

Avatar

RIP en het was een kleine maar sterke rol in El Camino. Loved it.

Sunspot

Avatar

Ken hem van Jackie Brown, bail bonds!

Saaie film overigens, wel wat droge scenes, maar vind het de minste film van Tarantino.

RiP

starbass

Avatar

Heb vanmorgen toevallig bij het brood smeren het stuk staan kijken in El Camino. Ondanks zijn heren tumor heeft hij dan toch nog lang kunnen werken.

NieuwsFilm