Chaos in 'Star Wars'-land na cancelen Jedi-oorsprongtrilogie

Chaos in 'Star Wars'-land na cancelen Jedi-oorsprongtrilogie

Het gaat niet goed rond de miljardenfranchise.

Eerder deze week werd bekend dat David Benioff en D.B. Weiss, de makers van HBO's Game of Thrones, niet verdergaan met hun Star Wars-films die vanaf 2022 moesten gaan verschijnen. De vraag is nu hoe de toekomst eruit ziet van het geliefde filmuniversum.

Via Heat Vision en Variety krijgen we nieuwe details over wat er zich bij Lucasfilm afspeelt achter de schermen. Een van de belangrijkste redenen waarom het duo vertrok heeft te maken met een deal van 250 miljoen dollar die Benioff en Weiss tekenden bij Netflix. Dit zou niet goed zijn gevallen bij Lucasfilm-baas Kathleen Kennedy. Zij was er niet van overtuigd dat ze beide klussen konden combineren. Dit ook omdat ze niet veel meer dan Game of Thrones hebben gemaakt.

Films rond het ontstaan van de Jedi
Volgens Heat Vision zou het duo werken aan een of meerdere films rondom het ontstaan van de Jedi. Klaarblijkelijk had Lucasfilm hier vertrouwen in, maar na Netflix-deal ontstond er dus frictie. Kennedy zat echter niet te wachten op een vertrek na Josh Tranks geschrapte Boba Fett-film, het vertrek van Colin Trevorrow bij Star Wars: The Rise of Skywalker, het ontslag van Phil Lord en Christopher Miller bij Solo: A Star Wars Story en de problemen rond Rogue One.

Ook de regisseurs zouden zich niet helemaal lekker hebben gevoeld bij het grootse project, aangezien ze na het zevende en zeker het achtste seizoen van Game of Thrones flink onder vuur kwamen te liggen. Een nieuw debacle met een of meer Star Wars-films zou hun naam waarschijnlijk geen goed doen. Ook fans zetten hun vraagtekens bij hun rol.

Corporate aanpak Star Wars
Variety meldt dat er ook een hoop gedoe is rond de aanpak van vooral Walt Disney. De studio eist van hun regisseurs vaak dat ze doen wat ze wordt opgelegd. Gebeurt dit niet, dan zijn ze bereid aangetrokken talent te vervangen door stand-by mensen die doen wat ze gevraagd wordt. Uiteraard logisch, aangezien Disney films maakt met alleen al productiebudgetten van meer dan $200 miljoen. De vraag is of er nog wel regisseurs zin hebben in een Star Wars-avontuur.

Ook zou er te weinig richting zijn voor de franchise die na The Rise of Skywalker een andere weg in zou moeten slaan. Iets dat op het witte doek nog niet echt gedaan is. Desondanks zou Disney tevreden zijn met Kennedy.

Maar wat nu?
De grote vraag is wat er gebeurt met de films die reeds voor december 2022, 2024 en 2026 zijn aangekondigd. Worden dit de films van The Last Jedi-regisseur Rian Johnson? Deze zijn ook nog lang niet zeker. Of krijgt nu het Star Wars-project van Marvel Studios-baas Kevin Feige meer prioriteit? Iets dat waarschijnlijk ook niet voor de hand ligt. Het is in ieder geval duidelijk dat het niet allemaal naar wens gaat.

NieuwsFilm

meest populair