Algemeen

'Marvel-films zijn voor de bioscoop, DC-films voor thuis'

Opvallend onderzoek naar superheldenfilms.

door Bram de Groot om 22:38 in Algemeen
Sinds 2000 domineren films over de personages uit Marvel Comics de bioscoopschermen. Zeker de afgelopen jaren is er een Marvel-gekte op het witte doek. De "concurrent" DC doet het doorgaans een stuk minder effectief.

Een nieuwe onderzoek van Flixed wijst uit dat mensen veel minder geduld hebben om een nieuwe Marvel-film (zoals Captain Marvel en Avengers: Endgame) te zien, dan een DC-film (zoals Aquaman en Shazam!). Veel vaker zouden mensen wachten op de thuisversie van een DC-film.

DC vs Marvel
Maar liefst 73 procent van de onderzochte personen zou wachten totdat zij een DC-film thuis kunnen kijken via een streamingservice naar keuze, tegenover de 27 procent die dus naar de bioscoop gaat. Bij Marvel-films is dat sterk anders. Ongeveer 66 procent van de bekeken personen kiest ervoor om Marvel-films op het witte doek te bekijken.

Die 66 procent geldt ook voor Star Wars-film. Opvallend is dat zo'n 75 procent van de mensen toekomstige films in de Fantastic Beasts-reeks liever thuis zal kijken, dan ervoor naar de bioscoop te gaan.

12 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Ang3l

Avatar

Minder geduld hebben om Marvel te zien.... of geen extra geld uit willen geven aan DC ;) T is maar hoe je t bekijkt.

En ook t floppen van de laatste Fantastic zorgt er voor dat mensen er geen geld voor uit willen geven. Maar als ie dan toch streamt op iets wat je al betaalt, dan kijken ze m wel.

Frietgezicht

Avatar

Endgame vergelijken met Shazam is ook lekker eerlijk. Een grote finale a la Infinity War en Endgame moet ik in de bios zien maar Captain Marvel en Ant-Man kijk ik thuis.
Maar als je Justice League 2 als die er komt tegenover Ant-Man 3 zet wil ik nog wel eens zo’n poll zien.

Mas7

Avatar

Persoonlijk:
ik ben altijd meer Marvel-fan geweest dan DC. De enige comic-helden die ik van DC pruim is uiteraard met stip op nr. 1 Batman. Fantastisch personage, die het van zijn kracht, slimheid en uiteraard zijn geld moet hebben. Puike villains (niet allemaal) en prima donkere verhaallijnen!
Ik ben ook een soort van fan van Superman, maar op één of andere manier pakt het personage mij niet. Misschien omdat het de eerste superheld is waar je aan denkt als je er een moet opnoemen. Begrijp mij niet verkeerd, de diverse verhaallijnen zijn Fantastisch.

En de gelijkenissen van Marvel en DC helden zijn in sommige personages als basis hetzelfde: Aquaman/Namor, Green Arrow/Hawkeye.
Mijn voorkeur gaat duidelijk uit naar Marvel en daar zijn Spider-Man, X-Men, The Hulk en De Verdelgers tijdens mijn jeugd voor verantwoordelijk.


Theorie:
Marvel heeft met het MCU een mooi vooropgezet plan gemaakt, met een heldere rode draad. Elke regisseur mag een mooie film maken van zijn held, maar moet rekening houden met de rode draad voor het grotere geheel. Simple as that.

Elke film heeft een connectie met elkaar én kan gevolgen hebben voor de andere verhalen. Marvel heeft dit gewoon fantastisch uitgedacht en hebben, buiten de comic-fans, de grote mensenmassa achter zich gekregen. Deze maakte eindelijk kennis met de helden waarvan zijn vroeger nooit aandacht aan hebben geschonken, het nu cool is of kortweg nu pas kennis maken door hun leeftijd.

DC dan. Als Marvel het kan, dan kunnen zij dat ook. Alleen wilde ze het over een hele andere boeg gooien. Ze hebben superhelden zat om een mooi universum op te bouwen.

Het begon goed met Man of Steel. Een geslaagde origin-film en perfecte opzet voor vervolgfilms en om het universum uit te breiden.

Helaas viel Batman VS Superman (ik vind V altijd zo kut klinken) wat minder uit, maar het was een goed introductie van Batman.

Maar dan: qua opbrengsten en kwaliteit vielen Justice League én vooral suicide Squad tegen, maar Wonder Woman en Aquaman scoorde solo goed. Ze hadden Justice League na alle solo films moeten uitbrengen. Ja, precies dezelfde tactiek als Marvel, maar het werkt wel!

De balans is bij DC kwijt, terwijl dat bij Marvel (ondanks niet elke film een pareltje is) niet het geval is.

Marvel films hebben denk Ik inmiddels een blijvende hype gecreëerd en een bepaalde standaard bepaald, waardoor mensen echt naar de bioscoop gaan om het als een event te ervaren.

Ik denk dat dit bij de DC films gewoon minder is en dat ze lekker thuis kijken zodra deze beschikbaar zijn.

Jeroen Pasman

Avatar

Met geduld heeft dit niks te maken. Als het je niet voldoende aanspreekt om ervoor naar de bios te gaan, dan ga je niet. Punt uit. De laatste DC film die ik in de bios ben gaan zien was Superman vs Batman, Sindsdien wacht ik wel tot het op het 'kleine' (Bij ons thuis 60") scherm te zien is

Daanminator

Avatar

Ik heb dit nou juist andersom, Marvel kijk ik wel op het kleine scherm maar DC wil ik juist weer zien op het grotere scherm.

Goku32

Avatar

Ja hoor wat een onzin, ik heb me kostelijk vermaakt met DC films in de bioscoop. Dus echt een onzin door te zeggen dat Marvel films voor de bioscoop zijn, en DC films niet hahahahah

Popcultuurfreak

Avatar

Nou Nolan's batman films waren zeker bios waardig, Joker en Aquaman net zo goed.
Veel Marvel films zijn ook net zoals Wonderwoman.

Master Of Films

Avatar

Opvallend is dat zo'n 75 procent van de mensen toekomstige films in de Fantastic Beasts-reeks liever thuis zal kijken, dan ervoor naar de bioscoop te gaan.
Kan ik mij wel voorstellen. Dat laatste deel was echt een afgang.

centr1no

Avatar

Stompzinnig oppervlakkig onderzoek.
Gewoon wat domme vragen met een ja/nee optie. Geen enkele diepgang of ook maar een poging om het verschil te verklaren, terwijl dat behoorlijk voor de hand ligt.

Civilian Supreme

Avatar

Wat een onzin onderzoek weer, hoeveel mensen hebben er aan meegedaan en uit welke doelgroep?

Frietgezicht

Avatar

@ Mas7, mooi verhaal, lekker kort.
Ik heb binnenkort een vlog van 2,5 uur over MCU, DC, Avatar 2 en waarom Moslims in films gelukkig zelden voorkomen.
Heb veel fans op FT ook die kijken dus als je te gast wil zijn dan ben je welkom.

Mas7

Avatar

@Frietgezicht

Gezellig!

NieuwsFilm

meest populair