Featured

De verjongingseffecten van 'The Irishman' zijn baanbrekend: deze 7 films maakten ook gebruik van vernieuwende CGI!

Al sinds de eerste filmvertoningen worden technieken gebruikt om het onmogelijke mogelijk te maken.

door Timothy van Damme om 14:39 in Featured
Filmfans van over de hele wereld kijken uit naar The Irishman. Natuurlijk vanwege Martin Scorsese's terugkeer naar het misdaadgenre en de veelbelovende cast met Robert De Niro, Al Pacino en Joe Pesci. Maar ook vanwege de - volgens de makers baanbrekende - digitale verjongingskuur. Hieronder bekijken we zeven andere films die een belangrijke bijdrage leverden aan het gebruik van CGI (Computer-generated imagery).

Westworld
Volgens de huidige standaard is het gebruik van de digitale animatie in Westworld niet heel spannend. Dit moment was echter enorm belangrijk voor de filmgeschiedenis, want het was de allereerste keer dat door de computer gegenereerde beelden te zien waren op het grote scherm. Vanuit de ogen van een western-robot zien we zijn digitale tegenstander, gepresenteerd als een soort grid.

Tron
Disney was altijd al vooruitstrevend en het is dus ook niet gek dat zij met Tron de eerste bioscoopfilm uitbrachten die een echte mix was van live action en computereffecten. Met scènes die zeker in 1982 van het scherm spatten, had deze film een grote invloed op het gebruik van CGI.

The Abyss
Denk aan technische vernieuwing en er is slechts een handjevol regisseurs die te binnen schieten. James Cameron is er daar zeker één van. In 1989 liet hij in The Abyss voor het eerst een vloeibaar wezen met menselijke trekken zien. Industrial Light and Magic werkte maar liefst 6 maanden aan slechts 75 seconden beeldmateriaal. Cameron perfectioneerde de technieken voor de T-1000 in Terminator 2: Judgment Day.

Jurassic Park
Met Jurassic Park zette Steven Spielberg grote stappen in de wereld van CGI. Voor het eerst waren er realistische dinosaurussen te zien die uit de computer werden getrokken. Een belangrijk moment voor monsterfilms, die niet langer alleen moesten vertrouwen op stop motion en animatronics.

Toy Story
Is er met een film die volledig uit computeranimatie bestaat nog wel sprake van CGI? Toch mag Toy Story niet in dit rijtje ontbreken. Niet alleen bleek het een amusante film die Pixar op de kaart zette, maar tevens liet het zien waar deze animatiestudio toe in staat was. Hun invloed was zo groot dat twintig jaar later amper nog handgetekende animatiefilms verschijnen.

The Matrix
Hoewel de techniek drie jaar eerder al in een Smirnoff reclame werd gebruikt, maakten The Wachowski Brothers in 1999 bullet time naar het grote scherm. In de jaren erna werd de actie van The Matrix vele malen gekopieerd in diverse films en games. Hopelijk wordt het aangekondigde derde vervolg net zo vernieuwend, al zouden de makers er slim aan doen het verhaal deze keer niet uit het oog te verliezen

The Lord of the Rings: The Two Towers
Het gebruik van motion capture was in 2002 niet nieuw, maar met The Lord of the Rings: The Two Towers liet Peter Jackson voor het eerst zien wat de kracht kon zijn. Voorheen moesten animatoren bewegingen van hun creaties verzorgen, maar met deze techniek kon een acteur de rol echt spelen. Andy Serkis deed dat fenomenaal waardoor Gollum tot leven kwam en je geen moment het idee had dat je keek naar een personage dat uit pixels bestond. Serkis werd een ware pionier in motion capture rollen, met voorlopig chimpansee Caesar (War for the Planet of the Apes) als hoogtepunt.

Natuurlijk zijn er nog veel meer films die CGI naar een hoger niveau tilden. Welke is jouw favoriet?

10 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

orlock

Avatar

young sherlock holmes......

Civilian Supreme

Avatar

Oke dan nu een Terminator future war movie met de echte Kyle Reese.

Colruiter

Avatar

Uhm, Terminator 2!!! Hoe is het mogelijk dat jullie deze film hier nu niet tussen zetten.

RoberPaulsen

Avatar

@Colruiter Misschien niet alleen maar plaatjes en koppen kijken

Dirk Diggler

Avatar

Final Fantasy: The Spirits Within

Bobby Z

Avatar

Tje sorry mensen maar Avatar moet die er ook niet tussen staan ??

Colruiter

Avatar

Terminator 2 heeft de techniek veel meer in de kijker gezet dan The Abyss, net zoals Golem de techniek van motion capture veel meer in de kijker heeft gezet dan alle voorgangers. Terminator 2 verdient de kop niet The Abyss.

ridjieddo

Avatar

Ik mis Justice League in het rijtje. Hoe zij de snor van Cavill hebben weggewerkt is baanbrekend.

Frietgezicht

Avatar

Tarantin had altijd plannen voor een film over de Vega brothers maar zei dat Madsen en Travolta te oud waren. Dankzij The Irishman heb ik weer hoop...

Jamal M

Avatar

Ik ga voor Ted!

NieuwsFilm

meest populair