Vijf films die net als '1917' alleen uit een jaartal bestaan

Vijf films die net als '1917' alleen uit een jaartal bestaan

Soms heb je niet meer dan vier cijfers nodig om je film aan de man te brengen.

1917. Mensen die enigszins geïnteresseerd zijn in geschiedenis, weten direct dat dit een film zal zijn die zich afspeelt tijdens de Eerste Wereldoorlog. Er zijn meer regisseurs die het aandurfden om met dit beperkte gegeven een film te presenteren. Wij hebben er vijf voor je verzameld.




Bekijk de afbeelding
1941
1941 wordt gezien als één van de slechtste films die Steven Spielberg maakte. Niet helemaal terecht, want deze komische oorlogsfilm heeft wel degelijk zijn momenten. Alles draait om een groep hysterische Amerikanen die zich daags na de aanval op Pearl Harbour voorbereiden op een naderende invasie (die er uiteraard nooit is gekomen). Cartooneske humor met grootheden als Dan Aykroyd, John Belushi, John Candy als knullige soldaten en Christopher Lee die - uiteraard - een schurk speelt.




Bekijk de afbeelding
1984
Het boek is een terechte klassieker en hoewel het als film lastig is om tegen die reputatie op te boksen, doet 1984 (ook bekend als Nineteen Eighty-Four) een uitstekende poging. In een totalitaire toekomst is privacy verdwenen. Big Brother houdt alles in de gaten om een nieuwe atoomoorlog te voorkomen. In die wereld begaat Winston Smith (een glansrol van John Hurt) de ultieme misdaad; hij wordt verliefd. Het maakt hem een doelwit van de machthebbers, die absoluut geen emoties tolereren.




Bekijk de afbeelding
1900
Als er één film is die het label 'epos' verdient, dan is het wel 1900. In maar liefst 317 minuten (!) zie je de Italiaanse geschiedenis van 1900 tot de bevrijding in 1945. Centraal staat de vriendschap tussen twee mannen (Robert De Niro en Gérard Depardieu) die door het fascisme uit elkaar gedreven worden. Regisseur Bernardo Bertolucci haatte zelfs overigens de internationale titel 1900 en gaf de voorkeur aan het Italiaanse Novecento, dat zoveel betekent als twintigste eeuw.




Bekijk de afbeelding
2046
Regisseur Wong Kar-wai is naast verhalenverteller vooral cineast. Nadat hij hoge ogen gooide met In The Mood For Love, begon hij aan het visueel verpletterende 2046. Het verhaal over een schrijver die terug in de tijd gaat om zijn ultieme liefdesverhaal te schrijven, klinkt simpeler dan het uiteindelijk is. Het zijn dan ook meerdere kijkbeurten nodig voordat alles op zijn plaats valt. Toch lijkt alles ondergeschikt aan de minutieus uitgewerkte beelden. Of zoals onze recensent vijftien jaar geleden al zei: 2046 is visuele poëzie.




Bekijk de afbeelding
2001
Over lastige, maar prachtige films gesproken. 2001: A Space Odyssey is het magnum opus van Stanley Kubrick, wiens oeuvre toch al niet de minste is. Nadat een monoliet wordt gevonden, vertrekt een ruimtevaartuig om het ontstaan daarvan te onderzoeken. Wat begint als een wetenschappelijke missie, wordt al snel een evolutionaire race tussen mens en machine. 2001 laat veel ruimte over voor eigen interpretatie, waardoor er al tientallen jaren over gediscussieerd wordt. Is het nu een film die gebaseerd is op 'Odyssee' van Homerus of juist een diepere metafoor over God? Wat wel met zekerheid gezegd kan worden is dat deze klassieker een enorme invloed heeft gehad op de filmwereld.

NieuwsFilm

meest populair