Deze zeven filmdoctors zijn bijna net zo eigenaardig als 'Dolittle'

Deze zeven filmdoctors zijn bijna net zo eigenaardig als 'Dolittle'

Zelfs met een doctoraat op zak kan een slimmerik ook een vreemde snuiter zijn.

In Dolittle kan een excentrieke doctor, gespeeld door Robert Downey Jr., met dieren praten. Een handige, ietwat vreemde eigenschap. Hierbij nog zeven doctors die "eigenaardig" naar een nieuw niveau tillen.




Bekijk de afbeelding
Hannibal Lecter
Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: het vermoorden en opeten van patiënten kun je eigenlijk niet meer als eigenaardig omschrijven. Noem het maar gerust gestoord. Dr. Hannibal Lecter is naast psychiater dan ook psychopaat. Het lukt hem een tijdlang om uit beeld van de autoriteiten te blijven, maar FBI profiler Will Graham weet hem in Red Dragon niettemin te pakken. Toch is het pas tijdens zijn samenwerking met de jonge agente Clarice Starling dat Lecter helemaal tot bloei komt. Hij mag in The Silence of the Lambs namelijk helpen met het opsporen van de zieke seriemoordenaar Buffalo Bill. Dat brengt ook bij Hannibal weer de nodige gevoelens los en al snel kiest hij weer zijn eigen pad.




Bekijk de afbeelding
Raymond Stantz, Peter Venkman & Egon Spengler
Een kinderlijk enthousiaste wetenschapper, een vlotte vrouwenversierder en een contactgestoorde uitvinder. Het lot heeft deze totaal verschillende parapsychologen samengebracht. En nét op tijd, want in New York breekt een ware spookepidemie uit. Als de gloednieuwe Ghost Busters gaan ze de strijd aan met geesten en bureaucratie. Met succes, tot zij geconfronteerd met het eeuwenoude kwaad genaamd Gozer the Gozerian. In een gevecht om de toekomst van de wereld moeten zij de strijd aangaan met diens definitieve incarnatie, een metershoog... marshmallow-mannetje?




Bekijk de afbeelding
Henry Frankenstein
Sommige doctors gebruiken hun vakgebied voor schimmige zaakjes. Met de onsterfelijke woorden "It's alive!" schiep Frankenstein immers zijn Monster uit de lichaamsdelen van diverse lijken. Maar zoals vaak wanneer je aan de slag gaat met het occulte, gaat het mis. In al zijn kinderlijke onschuld maakt het Monster een klein meisje bang. Het gevolg is een knokploeg met fakkels en hooivorken die de achtervolging inzet. Je zou denken dat 'vader' Frankenstein zijn lesje wel geleerd had, maar niets is minder waar. In Bride of Frankenstein doet hij het trucje nog eens dunnetjes over.




Bekijk de afbeelding
Henry Jones, Jr.
De meeste archeologen zijn stoffige, saaie mannetjes. Zo niet Henry Jones, beter bekend onder zijn bijnaam Indy. Als hij niet voor de klas staat, zet hij zijn fedora op, neemt hij zijn zweep ter hand en gaat hij op avontuur. Meestal neemt hij het op tegen Nazi's, zoals in Raiders of the Lost Ark en Last Crusade, maar indien nodig ook tegen occulte sektes, zoals in Temple of Doom. Als er maar een historisch artefact te bemachtigen is, dan is Indiana Jones van de partij!




Bekijk de afbeelding
Emmett Brown
Hoewel de meeste doctors uit dit lijstje de geschiedenis in zullen gaan, deed maar één man dat letterlijk. Samen met zijn jonge vriend Marty McFly beleeft Emmett Brown avonturen in diverse tijden, van het wilde westen in 1885 tot het verre, futuristische 2015. Dat is mogelijk dankzij de briljante uitvinding van de DeLorean tijdmachine. Hoewel Brown tijdens het originele avontuur in Back to the Future nog niet deelnam aan de tijdreis (je weet wel, omdat hij dood was), maakte hij dat in het tweede en derde deel meer dan goed. Leuk weetje: eigenlijk hadden de makers een koelkast als tijdmachine bedacht, maar men was bang dat kinderen dan massaal in de koelkast zouden kruipen. Heavy!

NieuwsFilm

meest populair