Featured

Waarom 'Sonic' (toch) een enorme hit is

De eerste speelfilm over de knalblauwe egel verbreekt alle records.

door Jeffrey Kouters om 16:48 in Featured
Sonic racete dit weekend zonder problemen door naar de top van de Amerikaanse box office. Een bijzondere prestatie, want aanvankelijk waren de verwachtingen niet heel erg hoog. Dit is hoe Sonic de bioscoopkassa's de afgelopen dagen wist te veroveren.


Het duiden van box office-voorspellingen gaat af en toe mis. Zo schreef FilmTotaal vorige week dat Sonic een matig openingsweekend zou beleven. Inmiddels weten we dat het tegendeel waar is: Sonic was dit weekend de absolute box office-koning. Aanvankelijk voorzagen analisten een opbrengst van 40 tot 45 miljoen in het openingsweekend. Met een opbrengst van 57 miljoen dollar* deed de film het dus stukken beter dan verwacht.

Geluksstrategie
Het uitbrengen van de film in het tweede weekend van februari blijkt een briljante zet van Paramount te zijn geweest. Sonic ondervindt weinig concurrentie en er draaien geen andere nieuwe familiefilms, waardoor de weg vrij was voor een sprint naar de top. Sonic werd in Amerika door verschillende doelgroepen goed bezocht. 49 procent van de tickets werd gekocht door families. Ook veel oudere fans van de videogames bezochten de film.


FilmTotaal-recensie Sonic:


Dat Sonic echt een leuke film is, blijkt ook uit het feit dat 44 procent van de bezoekers na afloop aangaf dat de film hun verwachtingen heeft overtroffen (en dat is een bovengemiddelde waarderingsscore). Sonic profiteerde daarnaast van het feit dat er veel over de film gesproken werd op social media. Dat begon al na het verschijnen van de eerste trailer - die met het massaal afgekraakte ontwerp. Het feit dat Paramount vervolgens besloot om het design aan te passen, heeft de film ook goed gedaan.


Minder wordt toch meer
Waar is het misgegaan met de duiding van de eerste cijfers? De donderdagomzet van Sonic was lager dan die van Birds of Prey. Dat was enigszins opvallend, omdat Birds of Prey een R-rated film is en dus een beperkter publiek trekt. Ten onrechte werd uit het oog verloren dat Sonic het grotendeels moet hebben van gezinnen met kinderen (vandaar dat in Nederland ook vooral de ingesproken versie draait). De meeste families gaan pas op de echte vrije dagen naar de bioscoop, waardoor de mindere prestatie op donderdag geen goede indicator was voor het volledige weekend.

Toekomst
Het budget van de film wordt geschat op 85 miljoen dollar. Tel daar de marketingkosten bij op en de prent zou ongeveer 250 miljoen dollar moeten ophalen om winstgevend te zijn. Dat lijkt met deze indrukwekkende aftrap wel te gaan lukken. Daarmee is Sonic een groter succes dan de makers na alle negatieve reacties op het eerste ontwerp van de knalblauwe egel waarschijnlijk hadden verwacht. De kans dat Paramount snel groen licht geeft aan een sequel, lijkt dan ook groot.


Sonic draait nu in de bioscoop!

* Sommige sites melden een opbrengst van 67 miljoen. Dat is echter de omzet inclusief de voorspelde ticketverkoop van vandaag: het is vandaag President's Day in Amerika, waardoor veel mensen vrij zijn en een extra lang weekend hebben.

5 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Popcultuurfreak

Avatar

Moet je voorstellen hoe t zou zijn geweest als ze met het oude design waren gegaan.

SciFiFanaat

Avatar

Geef fans en liefhebbers wat ze willen en ze betalen voor een kaartje.

Geef social media wat ze willen en ga lekker falliet.

Sunspot

Avatar

Trailer vond ik heel goed, denk dat velen dat vinden, dus ga je makkelijker.

En is voor iedereen leuk ook, en vergeet Jim Carrey niet, die rol is op zijn lijf geschreven zowat, afgaand op trailer.

Lijkt me echt zo een film die zowat iedereen wel wilt kijken

Goku32

Avatar

Ik vind het een Vermakelijke film heb genoten er van

Jeroen Pasman

Avatar

Nu staat er zelfs dat hij álle records verbreekt. Waar slaat dit op ? Dat is gewoon info die niet klopt...........
Ik vind de kwaliteit van deze site hard achteruitgaan

NieuwsFilm