Featured

Veel lof voor 'The Lighthouse': 5 andere zwart-wit toppers van de laatste 10 jaar

Het weglaten van kleur maakt deze films alleen maar beter.

door Timothy van Damme om 07:58 in Featured
Honderd jaar geleden was er voor de bioscoopbezoeker weinig keuze. Films werden altijd vertoond in zwart-wit. Toen het mogelijk werd in kleur te werken, veranderde het filmlandschap voorgoed. Gelukkig ziet een enkeling de meerwaarde van zwart-wit voor zijn of haar werk. Bij The Lighthouse wordt zo bijvoorbeeld de naargeestige sfeer ondersteund. Tegenwoordig is het zelfs hip om een bestaande prent opnieuw uit te brengen als zwart-wit film, zoals bijvoorbeeld Parasite nu doet. Wij verzamelden 5 andere moderne klassiekers van het laatste decennium.

Roma
Alfonso Cuarón is één van de vele regisseurs die naar Netflix uitweek, omdat hij daar meer creatieve vrijheid kreeg. En met succes, want Roma won maar liefst drie Oscars, waaronder die voor de zwart-wit cinematografie. Hiermee laaide direct de discussie op of films van streamingdiensten ook recht hebben op awards. Laat dat je niet tegenhouden, want Roma is een prachtige film over de betekenis van familie.

Wolf
Ook in eigen land verschijnt af en toe een film in krachtig zwart-wit. Wolf betekende de internationale doorbraak van Marwan Kenzari, die inmiddels bijvoorbeeld in Murder on the Orient Express en Aladdin te zien was. In de rauwe Nederlandse misdaadfilm speelt hij een talentvolle kickbokser die langzaam de criminele wereld wordt ingezogen. Dit jaar zal hij na Rabat en Wolf ook in de derde film van regisseur Jim Taihuttu te zien zijn, De Oost.

A Girl Walks Home Alone at Night
Het strikte Iran, een vrouw aan het roer en vampieren; het zijn geen elementen die je op het eerste zicht met elkaar zou verbinden. Toch wist de Engelse Ana Lily Amirpour het te flikken. En dan ook nog eens in sfeervol zwart-wit. Hoewel A Girl Walks Home Alone at Night in Amerika werd geschoten, is de voertaal Perzisch. De film speelt zich af in het fictieve Bad City, waar de onderlaag van de bevolking te maken krijgt met een vampier.

Nebraska
Bruce Dern speelt de rol van zijn leven in deze komische dramafilm. Woody is een eigenzinnige, oude man die samen met zijn zoon op road trip vertrekt. Hij is er namelijk van overtuigd dat hij 1 miljoen heeft gewonnen. Zoon David kan hem niet overtuigen dat het oplichterij is van een marketingbureau. Tijdens de reis leren de twee elkaar beter dan ooit kennen, al maakt de knorrige vader dat niet gemakkelijk. Door het gebruik van zwart-wit lijkt dit tragikomische vader-zoon-verhaal soms wel een documentaire.

The Artist
Waar bij veel films het gebruik van zwart-wit een stijlkeuze is, brengt The Artist ook echt een ode aan de stomme klassiekers van weleer. Alles draait om één van de grootste acteurs uit die geluidloze periode. Hij vindt het dan ook maar niets dat zijn wereld voorgoed lijkt te veranderen en hij houdt stevig vast aan zijn eigen manier van filmmaken. De opkomst van geluid is echter niet te stoppen en dringt niet alleen door in zijn bestaan, maar ook in de film, die geleidelijk wat achtergrondgeluiden begint te gebruiken. Een heerlijke film om je als filmliefhebber in onder te dompelen.

18 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Chris23

Avatar

Iets ouder, maar ook zeer sfeervol : 13 Tzameti (2005) (is eigelijk de enige film die ik minder zou vinden als die kleur zou zijn. (Lighthouse moek nog zien))

Effie

Avatar

Cold War kreeg destijds ook veel lof van de pers, maar het publiek kon 'm geloof ik niet zo waarderen. Ik zelf begreep niet waarom het in zwart-wit moest. Er zaten hele fleurige dansscènes in die het volgens mij prima in kleur zouden hebben gedaan, maar misschien hoort het bij het uitzichtloze. "This means something" Smiley face aldus Beavis (van Butthead).

PS - Nebraska staat in mijn top-3 van mijn meest favoriete films, maar dat is natuurlijk gebaseerd op een persoonlijke mening.

orlock

Avatar

TIP; bekijk The Mist in zwart/wit......

Hiss

Avatar

Eraserhead!

Timothy

Avatar

@Friet: omdat er zo'n groot aanbod is, heb ik me gebaseerd op de laatste tien jaar. Anders had Clerks er waarschijnlijk wel bijgestaan, evenals Raging Bull, Schindler's List, Sin City (hoewel die discutabel is) en nog veel meer die ik vergeet Smiley face

Master Of Films

Avatar

Timothy "omdat er zo'n groot aanbod is, heb ik me gebaseerd op de laatste tien jaar."
Heb je wel aan Ida gedacht Smiley face

Frietgezicht

Avatar

@ Timothy, begrijpelijk! Schaam mij eigenlijk dat ik dacht dat Clerks ontbrak en Schindler’s List compleet vergeet.

Timothy

Avatar

@ MoF: eerlijk gezegd niet...

Pronk47

Avatar

Er was toch ook een zwart wit verzie van de laatste Mad Max ?

adofmirosch

Avatar

Roma nog steeds niet gezien. Frankenweenie is trouwens ook leuk.

Timothy

Avatar

@ Pronk47: Jazeker, en ik dacht dat Kill Bill ook een keer in zwart-wit verschenen is.

Master Of Films

Avatar

Er is ook een zwart-wit versie verschenen van Parasite.

Hiss

Avatar

@Timothy
Geen volledige Kill Bill in zwart-wit. Alleen een gedeelte in het eerste deel waar de Bride het opneemt tegen de minions van Lucy Liu.

Frietgezicht

Avatar

^ Vind ik niet passen bij Parasite. Het verschil tussen arm en rijk wordt ook mooi weergegeven door kleuren. Bij de arme familie is het grauw en donker, bij de rijke familie is het kleurvol zoals het gras in de tuin.

Master Of Films

Avatar

Hiss "Geen volledige Kill Bill in zwart-wit. Alleen een gedeelte in het eerste deel waar de Bride het opneemt tegen de minions van Lucy Liu."
Niet in de Japanse DVD versie van Kill Bill: Vol. 1. Welke ik in mijn bezit hebt. De Japanse Kill Bill: Vol. 1 is namelijk ongecensureerd.

Timothy

Avatar

Oh ja, dat was het. Bij Kill Bill was het juist géén zwart-wit meer.

Jamal M

Avatar

Mad Max: Fury Road de ‘Black & Chrome Edition' en de Franse klassieker La Hainne uit 1995.

NieuwsFilm

meest populair