Veel lof voor 'The Lighthouse': 5 andere zwart-wit toppers van de laatste 10 jaar

Veel lof voor 'The Lighthouse': 5 andere zwart-wit toppers van de laatste 10 jaar

Het weglaten van kleur maakt deze films alleen maar beter.

Honderd jaar geleden was er voor de bioscoopbezoeker weinig keuze. Films werden altijd vertoond in zwart-wit. Toen het mogelijk werd in kleur te werken, veranderde het filmlandschap voorgoed. Gelukkig ziet een enkeling de meerwaarde van zwart-wit voor zijn of haar werk. Bij The Lighthouse wordt zo bijvoorbeeld de naargeestige sfeer ondersteund. Tegenwoordig is het zelfs hip om een bestaande prent opnieuw uit te brengen als zwart-wit film, zoals bijvoorbeeld Parasite nu doet. Wij verzamelden 5 andere moderne klassiekers van het laatste decennium.




Bekijk de afbeelding
Roma
Alfonso Cuarón is één van de vele regisseurs die naar Netflix uitweek, omdat hij daar meer creatieve vrijheid kreeg. En met succes, want Roma won maar liefst drie Oscars, waaronder die voor de zwart-wit cinematografie. Hiermee laaide direct de discussie op of films van streamingdiensten ook recht hebben op awards. Laat dat je niet tegenhouden, want Roma is een prachtige film over de betekenis van familie.




Bekijk de afbeelding
Wolf
Ook in eigen land verschijnt af en toe een film in krachtig zwart-wit. Wolf betekende de internationale doorbraak van Marwan Kenzari, die inmiddels bijvoorbeeld in Murder on the Orient Express en Aladdin te zien was. In de rauwe Nederlandse misdaadfilm speelt hij een talentvolle kickbokser die langzaam de criminele wereld wordt ingezogen. Dit jaar zal hij na Rabat en Wolf ook in de derde film van regisseur Jim Taihuttu te zien zijn, De Oost.




Bekijk de afbeelding
A Girl Walks Home Alone at Night
Het strikte Iran, een vrouw aan het roer en vampieren; het zijn geen elementen die je op het eerste zicht met elkaar zou verbinden. Toch wist de Engelse Ana Lily Amirpour het te flikken. En dan ook nog eens in sfeervol zwart-wit. Hoewel A Girl Walks Home Alone at Night in Amerika werd geschoten, is de voertaal Perzisch. De film speelt zich af in het fictieve Bad City, waar de onderlaag van de bevolking te maken krijgt met een vampier.




Bekijk de afbeelding
Nebraska
Bruce Dern speelt de rol van zijn leven in deze komische dramafilm. Woody is een eigenzinnige, oude man die samen met zijn zoon op road trip vertrekt. Hij is er namelijk van overtuigd dat hij 1 miljoen heeft gewonnen. Zoon David kan hem niet overtuigen dat het oplichterij is van een marketingbureau. Tijdens de reis leren de twee elkaar beter dan ooit kennen, al maakt de knorrige vader dat niet gemakkelijk. Door het gebruik van zwart-wit lijkt dit tragikomische vader-zoon-verhaal soms wel een documentaire.




Bekijk de afbeelding
The Artist
Waar bij veel films het gebruik van zwart-wit een stijlkeuze is, brengt The Artist ook echt een ode aan de stomme klassiekers van weleer. Alles draait om één van de grootste acteurs uit die geluidloze periode. Hij vindt het dan ook maar niets dat zijn wereld voorgoed lijkt te veranderen en hij houdt stevig vast aan zijn eigen manier van filmmaken. De opkomst van geluid is echter niet te stoppen en dringt niet alleen door in zijn bestaan, maar ook in de film, die geleidelijk wat achtergrondgeluiden begint te gebruiken. Een heerlijke film om je als filmliefhebber in onder te dompelen.

NieuwsFilm

meest populair