Zorg voor voldoende afstand: 5 films met maar één acteur/actrice

Social Distancing wordt in deze films tot het uiterste gedreven.

Vanwege de coronacrisis zijn grote bijeenkomsten verboden. Neem dus een voorbeeld aan deze films, waarin (grotendeels) slechts één personage te zien is.




Bekijk de afbeelding
Oogverblindend
Deze film werd grotendeels over het hoofd gezien, maar door de filmpers benoemd als de meest relevante Nederlandse film van 2009. En dat terwijl het verhaal simpel is. Een vrouw heeft per ongeluk een Argentijnse arts aan de lijn, tegen wie ze haar hart lucht over de wereld om haar heen.

Regisseur Cyrus Frisch gebruikt een kunstzinnige manier om zijn verhaal te vertellen. Zelfs hoofdrolspeelster Georgina Verbaan is amper te zien. Aan de andere kant van de lijn horen we icoon Rutger Hauer.

Maar de film draait niet om het visueel weergeven van de hoofdpersonages. Men toont liever de miserie die de vrouw uit haar appartement gadeslaat. En die beelden van zwervers en junks zijn niet gescript, maar echte beelden die Frisch schoot voor een documentaire.




Bekijk de afbeelding
Moon
Technisch gezien zijn er natuurlijk meerdere personages te zien in Moon, maar eigenlijk ook weer niet. Sam Bell heeft een speciale missie op de maan, waar hij alleen wordt vergezeld door robot GERTY.

Tijdens één van zijn tochten op het maanoppervlak ontdekt hij echter dat er nóg iemand aanwezig is. En alsof dat nog niet verrassend genoeg is, blijkt deze een identieke kopie van hem te zijn.

Sam Rockwell geeft een ware tour de force als de twee hoofdpersonages, die langzaam de waarheid ontdekken. Tijdens videogesprekken met Aarde zien we ook nog kort Dominique McElligott en Benedict Wong.




Bekijk de afbeelding
Locke
Een man rijdt in een auto terwijl hij telefoneert. Meer gebeurt er eigenlijk niet in Locke en tóch is het een waanzinnig goede film. Dat ligt deels aan het script over een overspelige zakenman, waar je steeds verder ingezogen wordt.

Maar zonder een sterke hoofdrolspeler was dit project gedoemd om te mislukken. Gelukkig kon men Tom Hardy strikken. Hij draagt de film met verve in één van zijn beste rollen ooit.

In Locke is hij de enige acteur die we zien, al zijn de mensen met wie hij belt natuurlijk niet onbelangrijk. Aan de andere kant van de lijn horen we bijvoorbeeld Olivia Colman als zijn maitresse en Tom Holland als zijn zoon.




Bekijk de afbeelding
Buried
Zelden werd er een meer beklemmende film gemaakt dan Buried. De hele film speelt zich namelijk af in een doodskist. Van de buitenwereld krijgen we via omgevingsgeluid en telefoongesprekken wel wat mee, maar de camera verlaat nooit de kist.

Trucker Paul Conroy wordt wakker in een kist. Hij herinnert zich nog dat hij werd ontvoerd door Irakese strijders, maar heeft geen idee waar hij nu is. Met slechts een aansteker en een gsm moet hij proberen te ontsnappen aan zijn penibele situatie.

Ontdaan van alle humor, moet Ryan Reynolds zich baseren op zijn acteertalent. En dat blijkt hem goed af te gaan. Geholpen door het benauwende camerawerk weet hij de volle anderhalf uur te dragen.




Bekijk de afbeelding
All is Lost
Hoewel alle bovenstaande films heel knap gemaakt zijn, is All is Lost de enige waarin effectief maar één acteur kwam opdraven. Geen flashbacks, geen telefoontjes; totaal geen interactie met andere personages.

Het verhaal laat zich dan ook makkelijk samenvatten: een man tegen tegen de natuur. Terwijl hij ver van de beschaving is, krijgt een zeiler een ongeluk. Hierdoor is hij volkomen aangewezen op zichzelf. Terwijl de dood op de loer ligt, moet hij proberen te overleven tot hij gevonden wordt.

Veteraan Robert Redford verdient alle lof voor zijn eenzame hoofdrol in All is Lost. Met amper tekst weet hij de complete film te dragen. En dat alleen is al ontzettend bijzonder.

NieuwsFilm

meest populair