Algemeen

Breng 10 jaar door met 'Studio Ghibli'-grootmeester Hayao Miyazaki

De eigenzinnige regisseur werd langdurig gevolgd door een vasthoudende documentairemaker.

door Timothy van Damme om 19:56 in Algemeen
Studio Ghibli heeft in samenwerking met de Japanse zender NHK een mooie geste gedaan. Zij hebben het vierdelige 10 Years With Hayao Miyazaki online gezet. Deze interessante documentaire is volledig gratis te bekijken.

Zoals de titel al aangeeft wordt volgt de eigenzinnige regisseur Hayao Miyazaki 10 jaar gevolgd in zijn werk en privéleven. Hij was verantwoordelijk voor vele successen van de toonaangevende Studio Ghibli, zoals My Neigbour Totoro, Princess Mononoke en Howl's Moving Castle.

Nors
Internationaal werd hij vooral bekend door zijn Oscarwinnende film Spirited Away. Miyazaki staat erom bekend een eenling te zijn. Hij noemt zichzelf zelfs "nors". Dat is zijn werk gelukkig niet terug te zien.

Het kwam dan ook als een verrassing dat hij een documentairemaker toestond hem te volgen, tijdens zijn voorbereidingen voor Ponyo. Met meer dan drie uur aan materiaal is deze documentaire onmisbaar voor de liefhebber.

Pensioen
Naast zijn werk is er in de documentaire ook ruimte voor zijn leven. Zo bekijkt men de relatie met zijn moeder en zoon, en bespreekt hij hoe het is om ouder te worden met een fantasierijke geest. Maar ook de verschrikkelijke aardbeving die in 2011 niet alleen de studio, maar heel Japan trof, komt aan bod.

Officieel is de grootmeester van Japanse animatie met pensioen, al heeft hij sindsdien wel een korte film gemaakt. Hij leeft afgelegen, zonder computer of mobiele telefoon. Er gaan wel geruchten dat hij nog één avondvullende film wil afleveren.

Bekijk de Engels ondertitelde documentaire hier .

1 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

xarkov

Avatar

Awesome.

NieuwsFilm

meest populair