Alle 'Star Wars'-films gerangschikt!

Alle 'Star Wars'-films gerangschikt!

Wat is de beste Star Wars-film tot nu toe?

De Skywalker-saga is nu officieel voorbij. En sinds Lucasfilm is overgenomen hebben we maar liefst vijf nieuwe live-action films kunnen zien in de Star Wars-franchise. Tijd dus om de balans op te maken en de films te rangschikken. Daarin nemen we ook de animatiefilm The Clone Wars mee, aangezien deze gewoon een bioscooprelease heeft gehad.

Deze ranglijst is overigens samengesteld op basis van het FT-cijfer. Dat cijfer is een samenvoeging van vijf andere cijfers: van Moviemeter, Metacritic, Rotten Tomatoes, IMDb en het cijfer dat FT-bezoekers een film geven. Op basis daarvan krijg je een aardig gemiddelde.

12. Star Wars: The Clone Wars (2008)
Laten we meteen beginnen met de slechtst scorende film in de franchise tot nu toe: The Clone Wars. De film krijgt slechts een 4,9 en speelt zich af voor de gebeurtenissen in Revenge of the Sith. In The Clone Wars volgen we Anakin, Obi-Wan en Padmé in hun strijd tegen Dooku en Grivous, die de heerschappij over het universum willen overnemen. Helaas miste de film de dramatiek en spanning van de live-action films en wist hij daarom weinig indruk te maken.

Bekijk de afbeelding
11. Star Wars: The Rise of Skywalker (2019)
Met een 6,1 een opvallend slecht scorende film in onze lijst. Deze afsluiter van de Skywalker-saga miste de opwinding en de creativiteit van voorgaande films in de franchise en vinkte in plaats daarvan alle verplichte vakjes af. We volgen nog eenmaal Rey, Poe en Finn in hun strijd tegen de First Order. En om de een of andere reden is ineens superschurk Palpatine terug. Precies dat was nogal onbevredigend, want waarom waren Snoke en zelfs Kylo Ren dan opgebouwd?

Bekijk de afbeelding
10. Star Wars: The Phantom Menace (1999)
Een handelsconflict. Zo begon bijna dertig jaar na Return of the Jedi de revival van de Star Wars-franchise. En natuurlijk heel wat gebabbel over diplomatie en politiek. En bij vlagen is The Phantom Menace wel erg kinderachtig, met als dieptepunt Jar Jar Binks die inderdaad heel erg jarring is. Daarom kreeg de film gemiddeld ook maar een 6,1. En dat terwijl het de eerste stap in het verhaal van Anakin Skywalker is. Een hoogtepuntje was trouwens wel Liam Neeson als Qui-Gon Jinn.

Bekijk de afbeelding
9. Star Wars: Attack of the Clones (2002)
Net iets beter scoorde Attack of the Clones, dat een 6,3 kreeg. Er zit gelukkig meer actie in (wat lekker voelde bij deze film), maar we kregen ook een tenenkrommend momentje tussen Anakin en Padmé die echt geen chemie hadden, in de vorm van een scène waarom Anakin klaagt over zand. Ondertussen zet de film wel de behoorlijk gaaf gefilmde Clone Wars op.

Bekijk de afbeelding
8. Solo: A Star Wars Story (2018)
Een vlotte film, die vooral geschikt is voor nieuwkomers en minder voor fans. Misschien komt dat door al het gedoe achter de schermen, waarbij twee regisseurs tijdens de opnames weggestuurd werden omdat hun visie teveel afweek van die van Lucasfilm. Wellicht daardoor dat dit oorsprongsverhaal voor Han Solo als een te veilig en verplicht nummertje voelt. Met een 6,5 meteen ook de nagel aan de doodskist van de A Star Wars Story-films.

Bekijk de afbeelding
7. Star Wars: The Last Jedi (2017)
Er zijn heel wat mensen die deze film vervloekt hebben. The Last Jedi is namelijk een behoorlijk onconventionele film in de franchise. Maar daarin ligt ook meteen zijn kracht en dat ligt ten grondslag aan de 7,1 die hij gemiddeld heeft. Het plot van deze film is verrassend eenvoudig: de brandstof van de Resistance is bijna op en dus is het aan Finn en een nieuw vriendinnetje Rose om een uitweg te vinden. En Rey zet nieuwe stappen als Jedi-leerling van Luke Skywalker.

Bekijk de afbeelding
6. Star Wars: Rogue One (2016)
Een bijzonder verfrissende film in de franchise. En Rogue One is er ook meteen eentje die hoop gaf voor de spin-offs. Het was een bijzonder knappe oorlogsfilm die ook nog eens een aangrijpend verhaal vertelde (en een 7,2 kreeg). In deze film zien we hoe de Rebellen nou eigenlijk aan de plannen van de Death Star komen. Dat blijkt meteen een behoorlijk tragisch verhaal te zijn.

Bekijk de afbeelding
5. Star Wars: Revenge of the Sith (2005)
Nog zo'n tragische film. En de eerste van de prequels waarin regisseur George Lucas eindelijk zijn draai gevonden had. In deze duistere film leerden we hoe de Jedi massaal uitgemoord werden en hoe Palpatine de macht greep. Ook zagen we hoe Anakin Skywalker van een Jedi verandert in de kwaadaardige en moordlustige Sith Lord Darth Vader. Vooral het lichtzwaardduel tussen Anakin en Obi-Wan is er eentje die je lang bij zal blijven. Gemiddeld beloond met een 7,3.

Bekijk de afbeelding
4. Star Wars: Return of the Jedi (1983)
Het einde van het Keizerrijk, maar niet van de franchise. In deze prima film (op de wat bizarre Ewoks na dan) blijkt Palpatine een tweede Death Star gebouwd te hebben. De Rebellen besluiten daarom in een wanhoopspoging hem direct aan te vallen. Maar daarvoor moeten ze wel een schildgenerator uitschakelen die zich op de maan Endor bevindt. Ondertussen confronteert Luke, die nu een echte Jedi is, zijn vader en de Keizer. Return of the Jedi scoort een 7,4.

Bekijk de afbeelding
3. Star Wars: The Force Awakens (2015)
The Force Awakens was de revival van de Star Wars-franchise waar velen op gehoopt zullen hebben. Misschien speelde hij het soms iets te veilig, maar de combinatie van bekende gezichten met nieuw bloed, en een behoorlijke dosis humor en energie, maakten The Force Awakens enorm onderhoudend. Gemiddeld kreeg de film een 8,0 en dat mag ook wel. We zien dat de First Order de plek van het Keizerrijk ingenomen heeft, met een mogelijk nog kwaadaardiger leider.

Bekijk de afbeelding
2. Star Wars: A New Hope (1977)
Een 8,4 krijgt deze eerste film in de franchise. Het is een ambitieuze film waarvan velen gedacht hadden dat het een totale flop zou worden. Maar George Lucas wist een goudmijn aan te boren en vertelt hiermee het epische verhaal van Luke Skywalker, een eenvoudige boerenjongen die droomt van spannende avonturen in de ruimte. En hij beleeft ze nog ook!

Bekijk de afbeelding
1. Star Wars: The Empire Strikes Back (1980)
Het vervolg is zelden beter dan het origineel, maar dat gaat wel op voor The Empire Strikes Back. De film krijgt ook een 8,4 en is het duistere en eigenlijk nog boeiendere vervolg op A New Hope. Alle goede elementen zijn aanwezig en worden nog eens uitgebouwd. Zo krijgen we dus ook de onthulling dat Luke's vader niemand minder dan Darth Vader is. En ontmoeten we de legendarische groene Jedi Yoda.

Bekijk de afbeelding

NieuwsFilm

meest populair