Uitstelwoede houdt niet op: 'Tenet' brengt 'Dune' serieus in gevaar

Uitstelwoede houdt niet op: 'Tenet' brengt 'Dune' serieus in gevaar

Ondanks dat vele bioscopen weer opengaan worden er steeds meer films uitgesteld.

Opnieuw zijn er grote films van Hollywoodstudio's uitgesteld naar een nog onbekende datum. En er dreigt nog veel meer te gaan gebeuren. Zo zal de mogelijke uitstel van Tenet grote gevolgen kunnen hebben voor bijvoorbeeld Dune.

Dit weekend is bekend geworden dat Last Night in Soho van Edgar Wright (Baby Driver, Hot Fuzz) is uitgesteld. Ook The Green Knight van David Lowery (The Old Man and the Gun, A Ghost Story) komt niet dit jaar uit. Wanneer de films wel uitkomen is onbekend volgens Variety.

Grote gevolgen voor Dune
Ook is er het bericht dat de mogelijke uitstel van Tenet grote gevolgen gaat hebben voor Wonder Woman 1984 en Dune. Mocht Tenet uitgesteld worden, dan wordt deze verplaatst naar de plek van de tweede Wonder Woman-film, in augustus. WW1984 wordt dan in december geplaatst, ongetwijfeld op het plekje van Dune. Wanneer die film dan moet verschijnen is onbekend.

Of Tenet wordt uitgesteld, lijkt afhankelijk van het aantal bioscopen dat open is in de States, en hoeveel mensen dan naar binnen mogen. Dit meldt Deadline. De meeste inkomsten worden nog altijd opgehaald tijdens de eerste weken in de States. Omdat Tenet een prijskaartje heeft van $200 miljoen zal er veel omzet opgehaald moeten worden.

Nog meer uitstel?
En er is meer uitstel onderweg. Zo werd The SpongeBob Movie: Sponge on the Run al eens uitgesteld van mei naar augustus, maar zou volgens Exhibitor Relations (via CNN Business) zomaar naar Premium Video on Demand kunnen gaan. Zoals Trolls World Tour en Scoob! dat al deden.

Ook de komedie Bill & Ted Face the Music met Keanu Reeves zou een enkeltje naar het kleine scherm kunnen krijgen. Volgens de analist van Exhibitor Relations zou dit (op korte termijn) meer geld opleveren dan de film uit te brengen in een weekend vol andere (verplaatste) bioscoopfilms.

Grote onzekerheid voor de studio's
De bovengenoemde analist: "Met de onzekerheid die voor ons ligt, kiezen de studio's ongetwijfeld voor alternatieve scenario's. Ze wegen af of ze uiteindelijk meer films on-demand uitbrengen. De pandemie zal waarschijnlijk steeds duidelijker maken welke toekomstige films in die pijplijn passen."

NieuwsFilm

meest populair