Algemeen

EXCLUSIEF: Ook 'Birds of Prey' slachtoffer studiobemoeienis? Regisseuse haalt uit!

Cathy Yan hint er duidelijk op dat de bioscoopversie van 'Birds of Prey' NIET haar versie was.

door Filmtotaal om 18:22 in Algemeen
Heeft ook regisseuse Cathy Yan een zure nasmaak overgehouden aan haar samenwerking met Warner Bros., de studio waarvoor ze Birds of Prey maakte? Na Zack Snyder (Justice League) en David Ayer (Suicide Squad), lijkt ook zij zich te beklagen over de bemoeienis van de studio.


Birds of Prey, de dit jaar verschenen DC-film met Margot Robbie in de hoofdrol als de knettergekke Harley Quinn, was geen daverend succes aan de box office, maar desondanks waren de reacties redelijk positief.

De response was in ieder geval beter dan bij Justice League (2017) en Suicide Squad (2016); twee films waar recent veel om te doen is. Regisseur Zack Snyder mag immers een eigen versie van zijn ensemblefilm maken voor HBO Max en David Ayer lijkt daar ook subtiel campagne voor te voeren.

Studiobemoeienis
Ayer heeft de afgelopen weken meermaals zijn ergernis geuit over zijn samenwerking met Warner Bros., de studio die de DC-films produceert. Zo heeft hij van de studiobazen het nodige moeten aanpassen aan zijn film.

Gisteren tweette hij over een scène die hij van de studio heeft moeten aanpassen waarin Jared Leto's Joker Harley Quinn mishandelt. Volgens Ayer had die scène eerst een veel 'duisterdere toon'; een sfeer waar Warner Bros. moeite mee had. Daarop kreeg hij de opdracht de scène opnieuw op te nemen.

Regisseuse klapt uit de school
De filmmaker kreeg veel reacties op die tweet. Eén reactie valt echter het meest op en dat is die van Cathy Yan, de regisseuse van Birds of Prey. Zij schrijft: "Ik vind dit zo erg voor je, David. Ik ken de pijn".


Met die opmerking lijkt Yan voor het eerst een boekje open te doen over haar eigen ervaringen met Warner Bros. Is de jonge Dead Pigs-regisseuse, die met Birds of Prey haar eerste grote film opleverde, ook het slachtoffer van studiobemoeienis? Fans nemen aan van wel, zo blijkt uit de reacties onder haar tweet.

Tot nu toe waren daar geen serieuze geluiden over naar buiten gekomen.

Het is overigens gebruikelijk dat een studio als (mede)financier het een en ander te zeggen heeft over het eindproduct van een film, maar ook Yan lijkt het gevoel te hebben te weinig controle te hebben gehad over de versie van Birds of Prey die uiteindelijk in de bioscopen te zien was.

Wilden de studiobonzen per sé de touwtjes in handen houden? Of botste Yan met Robbie, die ook een behoorlijke vinger in de pap had, omdat ze ook betrokken was als producent? Wordt ongetwijfeld vervolgd...

10 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

RobzZ01

Avatar

Oef, en ik maar denken dat WB na Justice League toch redelijk hun lesje hadden geleerd.

Hier en daar wat aanpassen hoort erbij als studio maar als je regisseur of regisseuse niet tevreden is, zoals uit de tweet blijkt, hebben ze zich toch weer teveel bemoeit dan nodig. Ik vond Birds of Prey zeer vermakelijk (totaal niet te vergelijken met een Ghostbusters en Ocean's Eight qua toon, ondanks de azijnpissers) maar ik ben dan nu toch benieuwd wat er is blijven liggen... ik had namelijk wel het gevoel dat er nóg meer uit gehaald had kunnen worden.

GreenHornet

Avatar

Ben benieuwd naar Joker of het daar ook gebeurt is

Artificialis

Avatar

Welke regisseur en film is geen slachtoffer van bemoeienis? Eerlijk gezegd hoor ik dit al jaren. Studio's die mensen inhuren om voor hun films te gaan maken, maar tussendoor en aan het eind wel opeens hun eigen stempel er op willen drukken.

We weten natuurlijk allemaal dat niemand James Cameron zal gaan voorschrijven wat hij allemaal met de Avatar films zal gaan doen. Dus als je maar groot genoeg geworden bent kan alles.

Arnold_FF7

Avatar

Heb me twijfels bij dit nieuws. Zeker met hoe het huidige klimaat is in Hollywood

ridjieddo

Avatar

Ik snap het woord EXCLUSIEF niet in de titel. Het gaat om een tweet, die is openbaar...
Of bedoelen jullie dat deze keer alles zelf geschreven is en niet gekopieerd/vertaald van ScreenRant?

chefry1983

Avatar

Ik heb niet het gevoel dat de meerdere regisseurs van Marvel films dezelfde problemen kennen als bij DC het geval is

Frietgezicht

Avatar

De studio betaald ze toch? Mensen krijgen elke dag te horen wat ze moeten doen.
Lekker doen wat de baas zegt. Alsof die Ayer met o.a. Bright en Sabotage top films gemaakt heeft.
Verdien eerst je strepen maar want denk maar niet dat ze Nolan nu vertellen wat die moet doen.

Cath

Avatar

Jammer, want de scene waarin de Joker Harley had mishandeld had de scene van 'diamonds are a girls best friend' zoveel sterker gemaakt

NieuwsFilm

meest populair