Algemeen

Denis Villeneuve over het maken van 'Dune'

De coronacrisis maakt het er wel niet makkelijker op.

door Wouter Drummen om 13:07 in Algemeen
Een film waar gigantisch veel mensen naar uitkijken is zonder twijfel Dune van Denis Villeneuve. De regisseur zelf heeft ook altijd gedroomd van het verfilmen van het beroemde boek, iets waar hij zich recentelijk over uitliet.

Een paar maanden terug zei Villeneuve nog dat ze maar liefst een jaar hebben gewerkt aan het ontwerp van de zandwormen. Hij wil dan ook dat alles er perfect uit komt te zien.

''Toen ik in Canada nog films met kleinere budgetten maakte was scifi nog ver buiten mijn bereik. Toen ik in Hollywood aankwam en films met grotere budgetten begon te maken, bleef men mij vragen wat mijn droomproject was. Mijn antwoord was altijd hetzelfde: Dune!''

Invloed
Ondanks het feit dat Villeneuve lang heeft moeten wachten voordat hij Dune kon maken, heeft hij zich er wel al veel door laten beïnvloeden. Door het boek wou hij naar eigen zeggen in nauwer contact zijn met de oneindigheid van de woestijn, vandaar dat deze dan ook een rol speelt in zijn films Incendies, Sicario en Blade Runner 2049.

Moeilijk
De coronacrisis gooit wel voor roet in het eten. Villeneuve en zijn team zullen haast moeten maken willen ze, zoals gepland, hun film willen uitbrengen in december, maar de reshoots zijn lange tijd uitgesteld i.v.m. de pandemie.

Het moeilijkste vindt Villeneuve dat hij op dit moment niet samen met zijn monteur Joe Walker in een ruimte kan werken en het de afstand de samenwerking veel moeilijker maakt: ''Ik dacht dat het niet zo moeilijk zou zijn, op afstand van elkaar te werken'' gaat Villeneuve verder.

''Maar ik besef nu dat een film monteren sterk lijkt op het samen met iemand muziek maken. Je moet je met die andere persoon in dezelfde ruimte bevinden, zoniet dan ontbreken menselijke interacties, spontaniteit en energie''.

8 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

RoberPaulsen

Avatar

Ben nu het boek aan het lezen, ben erg benieuwd hoe de film eruit gaat zien

Robbepost

Avatar

^Geniet er van!
Vooral het 1e boek is geweldig.

Master Of Films

Avatar

Heeft Villeneuve ooit gefaald met een film? Nee, ik denk het niet. Althans sinds Incendies maakt hij in mijn ogen geweldige films. Smiley face

Disclaimer: ik heb Polytechnique & Maelstrom nog niet gezien Smiley face

Xenolicker

Avatar

Die editor denkt er misschien heel anders over, die is nu misschien blij dat 'ie rustig wat door kan werken zonder dat Villeneuve constant in z'n nek staat te hijgen...?

Steve-O

Avatar

Het eerste boek is inderdaad top. Van alle vervolgen van Frank vond ik zelf Messiah en God Emperor heel erg sterk.

@MoF: Die twee zijn ook, hoe kan het ook anders, goed al dan niet top. Polytechnique was nogal deprimerend maar Maelstrom had zo'n gekke sfeer dat ik helemaal in het verhaal gezogen werd. Veel kijkplezier [bierglas emoji] (lol ik weet niet meer hoe je die moet typen)

Decepticon

Avatar

@Steve-O
Dan moet je even op 'UBB en Huisregels' klikken wat naast 'plaats reactie' staat, daar staat het wel hoe dat moet.

Master Of Films

Avatar

Thanks Steve-O. Ze staan op mijn kijklijst. Smiley face
Het is koffiedik kijken, maar ik hoop dat we met z'n allen in december Dune kunnen gaan bekijken.

Steve-O

Avatar

@Decepticon: Smiley face
@MoF: Ja inderdaad, we moeten nog even... Gelukkig is de trailer wat dichterbij. Kijk er erg naar uit eindelijk onze eerste glimp te krijgen van hoe ze het vormgegeven hebben. Van de foto's die ze hebben laten zien is alleen die ene van Paul op het strand direct een shot uit de film, met color grading en alles.

NieuwsFilm

meest populair