Disney+ kan deze films ook via Premier Access uitbrengen

Disney+ kan deze films ook via Premier Access uitbrengen

We speculeren er vandaag op los!

Disney+ brengt Mulan uit via een nieuwe functie: Premier Access. Als je bovenop je abonnementsprijs nog eens 29,99 betaalt, kan je de film die voor de bioscoop bedoeld was streamen. Het zou een eenmalig iets zijn, maar nu al horen we dat Disney overweegt meer films op deze manier uit te brengen.

Vreemd is dat niet, want Disney kan er voorlopig niet op rekenen films op normale wijze in de bioscoop uit te brengen. Zolang het coronavirus er is, zullen bioscopen meer ruimte moeten laten tussen stoelen en kunnen er dus minder mensen de zaal in. En lang niet overal kunnen de bioscopen gewoon open. Dat betekent dat het moeilijker is om geld te verdienen met blockbusters. En dus brengt Disney nu als experiment Mulan exclusief op zijn streamingdienst uit.

Meer films
Hoewel dit als een eenmalig iets gepresenteerd werd, horen we al meerdere verhalen dat Disney meer films via Premier Access uit wil brengen. Er zijn verschillende opties. Zo lijkt Pixar-film Soul een belangrijke kanshebber. Pixars Onward bleek een groot succes op de streamingdienst en werd zelfs een van de best bekeken films daar. De kans is dus groot dat Soul ook heel wat mensen kan trekken.

Ook de film Cruella lijkt heel erg geschikt voor release op de streamingdienst. Deze is gericht op fans van de Maleficent-franchise en Disney heeft nog niets gedaan met de marketing van Cruella. Andere kanshebbers zijn Marvel-films als Black Widow en Eternals, al zal Disney het MCU vooral als bioscoopfranchise willen behouden. Een laatste optie is Jungle Cruise, waarvan Disney een Pirates of the Caribbean-achtige franchise wil maken.

In een stroomversnelling
Hoe dan ook brengt de coronacrisis een ontwikkeling die er al langer aan zat te komen in een stroomversnelling. Bioscopen worden iets minder belangrijk in het verdienmodel van filmstudio's, die liever mensen naar hun eigen streamingplatform trekken en daarmee al het geld kunnen houden. Tot nu toe deed eigenlijk alleen Netflix dat echt volop en brachten andere studio's hun films gewoon uit in de bioscoop en werden ze daarna op een streamingdienst gezet.

Universal Pictures was de eerste die het op een andere boeg gooide en bracht Trolls World Tour exclusief op VOD uit. Met groot succes. En nu volgt dus Disney met Mulan, tot groot ongenoegen van bioscoopeigenaren die dit ervaren als een mes in de rug. Mulan was voor hen een van de belangrijkste releases van dit jaar, om er toch nog iets moois van te maken.

NieuwsFilm

meest populair