De 4 mislukte 'Iron Man'-projecten en waarom ze faalden

De 4 mislukte 'Iron Man'-projecten en waarom ze faalden

Voordat Iron Man er in 2008 kwam, werden er vier pogingen gedaan een film te maken over Tony Stark.

Voordat het Marvel Cinematic Universe succesvol in 2008 gelanceerd werd met Iron Man, waren er al vier pogingen gedaan om Iron Man naar het witte doek te brengen. Maar pas met Robert Downey Jr. in de hoofdrol, wilde het lukken.

Vandaag zetten we alle vier de mislukte pogingen om een film rond Iron Man te maken voor je op een rij. En dat waren behoorlijk interessante pogingen.

Stuart Gordons Iron Man
In de jaren negentig zijn er verschillende pogingen gedaan om een Marvel-film te maken, waaronder de totaal gefaalde Captain America-film uit 1990. Ook werd James Camerons poging een Spider-Man-film te maken geannuleerd. En ook Universal Pictures probeerde iets, door Stuart Gordon aan te trekken een Iron Man-film te maken op basis van een script van Ed Neumeier (die ons RoboCop en Starship Troopers bracht).

Het verhaal gaat dat de film zich focustte op een oudere Tony Stark die uit zijn pensieon gehaald werd om een nieuwe bedreiging het hoofd te bieden. Helaas had het project voor Universal niet genoeg potentieel om verder te gaan dan de pre-productiefase.

Tom Cruises Iron Man
Universal verkocht de rechten op Iron Man in 1996 aan filmstudio Fox (dat nu interessant genoeg van Marvel-eigenaar Disney is). Jeff Vintar en Stan Lee maakten het script, waarin Tony Stark het op zou nemen tegen MODOK en AIM. De film was vooral een echte science fiction film.

Acteur Tom Cruise besloot daarop dat hij wel in de film wilde spelen, nadat hij daarvoor te zien was als Ethan Hunt in Mission: Impossible. Helaas werd het niets en verkeerde het project vier jaar lang in limbo.

New Lines Iron Man
New Line Cinema kocht in 2000 de rechten van Fox over en zette Tim McCanlies (The Iron Giant) en daarna Ted Elliott en Terry Rossio (Pirates of the Caribbean) aan het werk. Maar zelfs na meerdere herschrijfpogingen werd het niets. In de laatste versie van de film kwamen Tony en Howard Stark lijnrecht tegenover elkaar te staan.

Interessant is dat hierin zelfs Nick Fury een cameo zou hebben gehad, maar helaas werd ook dit project na lange tijd van ontwikkelingen verwezen naar de prullenbak. Althans: doordat er zo lang niets gedaan werd, vloeiden de rechten terug naar Marvel Studios. Dat begon daarna helemaal opnieuw.

War Machine
Even was er het idee om een solofilm te maken rond War Machine, een echte spin-off van de Iron Man-films. Joe Robert Cole (Black Panther) onthulde in februari 2018 dat hij het script mocht schrijven voor de film rond Don Cheadles personage.

Die werd echter geschrapt omdat het verhaal te veel leek op wat Marvel van plan was om te maken met Iron Man 3. Wat de toekomst voor Cheadle is binnen het MCU is trouwens onzeker.

NieuwsFilm

meest populair