Waarom het Marvel Cinematic Universe een enorm succes blijft!

Waarom het Marvel Cinematic Universe een enorm succes blijft!

Nu even wat tegenslagen, straks weer enorme successen.

Even geleden was er nog het artikel Waarom het Marvel Cinematic Universe grote problemen heeft en nu kijken we naar de redenen waarom het Marvel Cinematic Universe aankomende jaren juist wel een succes wordt, of beter gezegd blijft.

Ondanks de coronacrisis nu flink wat roet in het eten gooit voor Marvel is er ook een simpel voordeel: iedere studio heeft die problemen en de fans en filmliefhebbers zitten grotendeels in een wachtstand die te overzien lijkt. En Marvel vogelt wel uit hoe hiermee om te gaan.

Marvel Studios en Kevin Feige

Eén van de belangrijkste factoren achter het succes is Marvel Studios-baas Kevin Feige. De producent en het meesterbrein heeft aangegeven al een blauwdruk te hebben voor de fases die gaan komen. De uitdaging voor Feige en zijn team is het uitbreiden van het filmuniversum met tv-series op Disney+ die dieper kunnen inzoomen op (nieuwe) personages.

Daarnaast heeft Feige - met steun van Disney die miljarden ophaalt met de franchise - de creatieve vrije hand. Samen met het stevig opgebouwde Marvel Studios zal hij de huidige hobbels veroorzaakt door de coronacrisis ongetwijfeld glad strijken.

Aangezien de continuïteit van de films en series nu veel meer samenhangt dan bij het filmuniversum van 2008 tot en met 2019 is het zeker niet ondenkbaar dat de kalender nog (flink) wordt aangepast. Zeker de series zullen worden verplaatst om aan het masterplan vast te houden. Op dit moment hebben de Marvel-series voor Disney+ nog geen verschijningsmoment gekregen.

Sterke personages

Met onder meer Thor, Guardians of the Galaxy, Spider-Man, Captain Marvel en Doctor Strange heeft Marvel nog altijd heel sterke personages beschikbaar. En daar komen een nieuwe Captain America, Hawkeye, (She-)Hulk en misschien wel een Black Widow en Black Panther bij. En we moeten niet vergeten dat Iron Man in 2008 voor heel veel mensen een onbekende superheld was.

Ook wat betreft nieuwe personages zit het helemaal goed. Marvel Studios kan door het overnemen van 20th Century Fox beschikken over de Fantastic Four en de X-Men en daarmee ook over heel wat gave andere helden en schurken. Denk alleen al aan Silver Surfer en Galactus.

De kracht was het MCU is dat veel van deze bestaande en nieuwe personages een menselijk karakter hebben en krijgen in de films. Kijk naar de ego-problemen van Tony Stark, de familie-issues van Thor en de schooltijd van Peter Parker. Ieder personage wordt zorgvuldig menselijk gemaakt.

Zelfs bij de schurken gebeurt dit regelmatig: de achtergrond en drijfveren van Thanos zijn glashelder. Hoe anders ging dat bij DC met in ieder geval [i]Batman v Superman: Dawn of Justice[/film], de film die volgens velen het DCEU veel te plat en snel moest aftrappen. Met de series op Disney+ kan Marvel zijn aanpak met personageontwikkeling versterken.


Simpeler Multiverse-concept

Waar Warner Bros. voor komende jaren deels vertrouwt op een DC Multiverse-concept waarin ze gebruikmaken van de eerdere (en misschien wel toekomstige) films en ook series, lijkt Marvel Studios het overzichtelijker te houden door niet terug te grijpen op oude, niet direct verbonden films.

Naast het Marvel Cinematic Universe werkt Sony Pictures aan het verbonden Spider-Man filmuniversum en het lijkt er verdacht veel op dat Disney en Sony dit verder gaan uitnutten door personages aan elkaar uit te lenen. Waarschijnlijk zal het Marvel Cinematic Universe daarbij wel invloed hebben op de films van Sony en niet andersom, maar daarin is alles nog mogelijk.


Ook bestaat er de kans - en die lijkt toch wel erg groot - dat Marvel Studios zelf met rustig geïntroduceerde alternatieve Universa komt die ons bijvoorbeeld de mutanten introduceert. Het is zelfs niet ondenkbaar dat de films in Phase 4 - met Eternals, Shang-Chi en Thor: Love & Thunder - afspelen in verschillende Universa. Doctor Strange in the Multiverse of Madness gaat sowieso de grenzen van het Marvel-multiversum verkennen.

Uitstekende Marvel-formule

Het werd eerder genoemd: de succesvolle MCU-formule verandert zeker niet. Deze begint al bij de keuze voor vaak startende regisseurs die meegaand zijn in de overkoepelende aanpak van Marvel Studios. De regisseurs krijgen de taak om hun script te verfilmen vaak met het accent op een bepaald genre zoals komedie, thriller, scifi, misdaad, actie en / of horror, inclusief een of meerdere tips naar de toekomst via de rode draad en / of de geliefde aftercreditscènes.

Ook de humor is een heel belangrijk onderdeel. Waar DC Films het graag duister en serieus houdt, neemt Marvel het geheel doorgaans minder serieus. Het grootste voorbeeld daarvan is waarschijnlijk het gegrap over Captain America's kont in Avengers: Endgame.


En de keuze voor de slechterik is vaak ook een belangrijke. In tegenstelling tot de meeste slechteriken bij DC Films zijn de schurken van Marvel Studios minder groots en menselijker in vorm en uitstraling. Vaak zien we zelfs een evenknie van de held in plaats van een groots allesverwoestend CGI-figuur.

Geleidelijke overgang

De aftrap van Phase 4 van het Marvel Cinmatic Universe start met de nodige bekende gezichten in de film Black Widow en de serie The Falcon and the Winter Soldier. Dit is misschien iets wat herkenbaar, maar wel goed om mensen te introduceren met nieuwe overkoepelende gevaren en personages en er wordt uiteraard een link gelegd met eerder succes.

Ook de mix tussen bestaand en nieuw lijkt zorgvuldig afgewogen. Er wordt niet in één keer gekozen voor het Cosmic universe, het Multiverse of een grootschalige introductie van bijvoorbeeld X-Men personages.


Wat zeg jij? Denk jij dat het Marvel Cinematic Universe net zo krachtig kan zijn als dat de franchise was met de afgelopen 23 films?

NieuwsFilm

meest populair