Waarom het Marvel Cinematic Universe grote problemen heeft

Waarom het Marvel Cinematic Universe grote problemen heeft

Het Marvel-filmuniversum neemt lastige afslag.

Van 2008 tot en met 2019 was het Marvel Cinematic Universe de veruit succesvolste filmreeks ter wereld. Ieder deel werd doorgaans positief ontvangen en er was geen enkele echte flop aan de box office. Eind dit jaar start met Black Widow een compleet nieuwe fase van het Marvel-filmuniversum.

En die start wordt flink gedwarsboomd door de coronacrisis. Alle films en vanaf nu ook direct samenhangende series in het MCU zijn flink uitgesteld en de productiefases van de meeste titels ondergaan een lastige periode waardoor afgevraagd kan worden of de gewenste planning wel gehaald kan worden. En zo heeft het MCU nog meer problemen.

Gewijzigde planning voor films en series

Door ook series die direct invloed hebben op het verloop van het Marvel Cinematic Universe heeft Marvel Studios gekozen voor een uitdaging die op dit moment te groot kan zijn. De Disney+ series zijn deels gekoppeld aan bepaalde films en door al het uitstel en de productie-issues lijkt de initiële planning in de soep te zijn gelopen.

Zo moesten de series WandaVision en Loki gaan aansluiten op Doctor Strange in the Multiverse of Madness. Deze grote film kent ondertussen heel wat problemen. Zo was er al een regisseurswissel en de film werd door de coronacrisis uitgesteld van mei 2021 naar maart 2022. Dit terwijl WandaVision al nagenoeg af is en Loki al wordt opgenomen.

De keuze om de bioscoopfilms te mengen met een flinke stroom aan series op Disney+ die op een ander moment dan oorspronkelijk gepland gaan verschijnen, zou de reeks te complex, daarmee onduidelijk en vervolgens snel niet meer interessant kunnen maken voor de gemiddelde kijker - lees niet fanboys en -girls.


Net als DC een Multiverse

In het Arrowverse van de Amerikaanse tv-zender The CW werd de Multiverse-gedachte voor het eerst grootschalig getoond als live action-verfilming. En succesvol. De series rond Arrow, The Flash, Supergirl en straks ook Superman zijn sowieso een succes en het concept van het DC Multiverse wordt komende jaren ook doorvertaald naar het witte doek. Alle DC-films en -series van Warner Bros. kunnen elkaar treffen. Op het witte doek en op het kleine scherm.


Bij Marvel lijkt dit anders te gaan. Marvel lijkt het Multiverse-concept uit te gaan werken binnen de grenzen van het Marvel Cinematic Universe, aangezien eigenlijk alle andere moderne Marvel-producties (van Netflix, FOX en ABC) zijn gestaakt. Alleen Sony Pictures Universe of Marvel Characters - waarin waarschijnlijk Tom Hollands Peter Parker opduikt - zou een los Marvel-universum kunnen introduceren: het Spider-Verse.

Uiteraard bestaat de kans dat Marvel Studios de naam van het Marvel Cinematic Universe verandert in bijvoorbeeld het Marvel Cinematic Multiverse doordat de studio bijvoorbeeld de X-Men en / of de Fantastic Four een eigen universum geeft, zoals Warner Bros. dat al gaat doen met The Batman. Deze aanpak zou kansen kunnen bieden, maar wel ruim afstand nemen van de krachtige Marvel Cinematic Universe-formule.

Zonder de zes Avengers en hun Infinity Saga

Het succes achter van de eerste reeks - de Infinity Saga - met 23 films waren de grote personages Iron Man, Captain America, Black Widow, Hulk, Thor en Hawkeye. De meeste van de bekende acteurs, zoals Robert Downey Jr., Scarlett Johansson en Chris Hemsworth, keren vroeg of laat minder prominent terug, en de hoofdfiguren zijn op zeker voor andere personages, zoals Black Panther, Doctor Strange, Scarlett Witch, Spider-Man, Captain Marvel en Ant-Man.


De vraag is of deze nieuwe dragende personages de aantrekkingskracht hebben als de originele zes Avengers. Zeker omdat we die al 23 films lang hebben omarmd. De dreiging en komst van Thanos en de Infinity Stones vormden snel een herkenbare rode draad in de reeks. Die zijn nu compleet weg. Terughalen van de krachtstenen kan natuurlijk altijd nog.

Nieuwe (kleinere) dreiging

Na de introductie van die grote Marvel-superslechterik Thanos in de Infinity Saga moet Marvel op zoek naar één of meerdere nieuwe hoofdschurken. En dan kom je al snel uit bij Galactus of mogelijk de minder bekende Abraxus. De vraag is of Marvel de superschurk Galactus wel wil gebruiken na de teleurstellende introductie in Fantastic Four: Rise of the Silver Surfer uit 2007.

Een voordeel is dat Marvel Studios altijd de mogelijkheid heeft om een slechterik meer krachten te geven, aangezien het Marvel Cinematic Universe geen één op één kopie is van de comics. Een personage als Kang the Conquerer zou dus kunnen uitgroeien tot de slechterik in een nieuwe saga. Maar kan Kang ooit een Thanos zijn?


Aftrap met Black Widow en The Falcon and the Winter Soldier

Dat Marvel Studios ervoor kiest af te trappen met twee producties rond bestaande personages is misschien niet de meest slimme keuze. Black Widow speelt simpelweg geen rol meer in de toekomst en zou enkel kunnen dienen voor de introductie van een nieuwe Widow. Maar wie zit daar op te wachten? De meeste mensen zien liever Chris Evans als Captain America en niet één van zijn sidekicks.

Uiteraard zijn er ook voldoende redenen te bedenken waarom de nieuwe reeks Marvel-films en series juist wél gaan slagen. Maar duidelijk is dat het een enorme klus gaat worden om het succes van de Infinity Saga te herhalen met de enorme ambities die Marvel Studios en Disney+ zichzelf opleggen, zeker ten tijde van een periode waarin de planning doorlopend verandert kan worden door coronamaatregelen.



NieuwsFilm

meest populair