'Antebellum' in de bioscoop: nog 5 horrorfilms over schrijvers

'Antebellum' in de bioscoop: nog 5 horrorfilms over schrijvers

De natuurlijke nieuwsgierigheid van schrijvers zorgt ervoor dat ze nogal eens in de problemen komen.

Deze week verschijnt Antebellum. Hierin zien we het verhaal van een schrijfster die verzeild raakt in een angstaanjagende versmelting met het verleden. Het is niet voor het eerst dat een auteur het voor zijn of haar kiezen krijgt in een horrorfilm. Wij verzamelden er nog 5.




Bekijk de afbeelding
Hush
Schrijfster Maddie Young woont ver weg van de beschaving. Sinds ze op jonge leeftijd doof werd, heeft ze weinig behoefte aan contact met andere mensen. Maar dan wordt ze plotseling belaagd door een gemaskerde psychopaat die haar opjaagt.

Hush is zeker geen baanbrekende film, maar wel een sfeervolle 'home invasion' horror. Regisseur en schrijver is Mike Flanagan, de man die bijvoorbeeld de spannende miniserie The Haunting of Hill House maakte.




Bekijk de afbeelding
Sinister
Ellison Oswalt is een misdaadschrijver, die al enige tijd kampt met een writersblock (een thema dat vaak wordt gebruikt om auteurs op te voeren in horrorfilms). Op de zolder van zijn nieuwe huis vindt hij enkele oude filmpjes, die gruwelijke taferelen blijken te bevatten.

En hoewel Sinister een uitstekende, dreigende sfeer heeft, zijn het juist die filmpjes die voor het meeste ongemak zorgen. Of zoals onze recensent destijds schreef: alsof een meervoudige moord in je eigen achtertuin heeft plaatsgevonden en is vastgelegd.




Bekijk de afbeelding
Castle of Blood
Wanneer schrijver Alan Foster door Edgar Allan Poe wordt uitgedaagd om te overnachten in een behekst kasteel, twijfelt hij geen moment. Maar de verhalen blijken meer op de waarheid te rusten dan iedereen altijd dacht. De ondoden in het kasteel willen zijn bloed drinken om te kunnen overleven.

De Italiaanse horrorfilm Danza macabra - beter bekend onder de internationale titel Castle of Blood - was één van de vele explotation-films die het land in de jaren zestig maakte. Het verhaal werd eigenlijk vooral bedacht om de sets van een eerdere film nog eens goedkoop te kunnen gebruiken. Door de jaren heen groeide het niettemin uit tot een bescheiden klassieker.




Bekijk de afbeelding
In the Mouth of Madness
Met John Carpenter aan het roer, weet je als filmliefhebber dat je iets speciaals voorgeschoteld gaat krijgen. In the Mouth of Madness is dan ook geen alledaagse film te noemen.

Wanneer horrorschrijver Sutter Cane in rook lijkt te zijn opgegaan, moet een verzekeringsagent zijn verdwijning onderzoeken. Als blijkt dat de verzinsels van Cane tot leven komen, breekt letterlijk de hel los. Realiteit en fictie beginnen steeds verder door elkaar te lopen, met alle gevolgen van dien.




Bekijk de afbeelding
Misery
Schrijf over wat je kent, dat is één van de ongeschreven regels van auteurs. Dat neemt Stephen King wel heel letterlijk, want veel van zijn verhalen gaan over schrijvers. Denk bijvoorbeeld aan The Shining, The Dark Half, 1408 en Secret Window.

Toch is het verhaal van Misery zijn eigen grootste nachtmerrie. Daarin wordt schrijver Paul Sheldon na een ongeluk ontvoerd door zijn allergrootste fan, Annie. Als zij ontdekt dat Paul haar favoriete personage heeft laten sterven, draait ze helemaal door.

Paul moet speciaal voor haar een nieuw avontuur schrijven waarin Misery terugkeert. Terwijl Annie hem verzorgt, heeft ze ook een heel andere, jaloerse kant. En wanneer de schrijver probeert te ontsnappen, komt haar reactie aan als een mokerslag.

NieuwsFilm

meest populair